به گزارش ایرنا، اگر تنها به شعار اکتفا نشود و زمینههای لازم برای عبور از وضعیت حاضر فراهم شود تمامی ارگانهای مربوطه دست بدست هم داده و مسییر ازدواجها را آسان و فرزنددار شدن را سهل کنند همچنین متولیان امر به وظایف خود واقف باشند ایران اسلامی شاهد جامعه جوان و پر انرژی خواهد بود.
اعطای تسهیلاتی همچون وام ازدواج و حمایت عملی از زوجهای دارای چند فرزند میتواند این نوید را به جامعه بدهد که بیش از ۲ فرزند داشتن کابوس وحشتناکی نیست بلکه امید به زندگی را مضاعف میکند.
اعطای مشوقهای لازم در شرایط کنونی برای دسترسی آسان به معیشت لازم و در تنگنا نماندن خانوادهها، مولفه دیگری است که میتواند راه پرپیچ و خم رسیدن به جامعه و جمعیت جوان را هموار کند.
وقتی مقوله «جوانی جمعیت» از قالب شعار خارج شده و جامعه با تمام توان به این مهم توجه کند و هر کدام از نهادها در حیطه وظایف خود مثمر ثمر باشند بدون تردید جای هر پیرزن و پیرمردی را کودکان بی شماری خواهند گرفت و زمانی که چنین اتفاقی افتاد کشور در آیندهایی نزدیک صاحب نیروی جوان کاری پر انرژی و خلاق خواهد شد چرا که برخورداری هر کشوری از این ظرفیت، یعنی پا گذاشتن در مسیر توسعه همانگونه که در کشورهای مختلف دیده میشود.
مشوق های فرزندآوری، رمز عبور از بحران پیری جمعیت
مدرس دانشگاه گفت: فراهم کردن بسترها و اعمال مشوقهای فرزند آوری رمز عبور از بحران پیری جمعیت است.
فخر علی قلی زاده در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: نیازمند ترمیم جدی ۲ بحران «سن جامعه و پیری جمعیت» هستیم که فراهم ساختن بسترهای لازم برای حمایت از کسانی که میتوانند به ازیاد جمعیت کمک کنند از جمله این عوامل است.
وی اظهار کرد: علاوه بر مسایل تبلیغاتی و فرهنگ سازی و تبیین ضرورت فرزندآوری، حمایت از افرادی که صاحب فرزند شدهاند باید صورت گیرد تا بتوانند فرزندان خود را به راحتی پرورش داده، بزرگ کنند و تحویل جامعه دهند.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: برای هر کشوری جمعیت جوان، سرمایه مهم اجتماعی است و برای کشوری مثل ایران که از ویژگی انقلابی بودن برخوردار است حتما باید جمعیت جوان، پا در رکاب برای مقابله با دشمنان و برای فائق آمدن برمشکلات داشته باشیم.
قلی زاده گفت: به تعبیر کارشناسان در آینده نزدیک یک سیاه چاله جمعیتی در انتظار ایران است و با توجه به میزان فرزند آوری که وجود دارد و جمعیتی که از اول انقلاب به این طرف عبور کرده و به سمت کهنسالی میرود شاید در ۱۰ سال آینده عمده جمعیت پیر و از کار افتاده و کهنسال باشد.
این مدرس دانشگاه یادآور شد: سعی بر این است که با اقدامات حمایتی برای تشویق نسل جوان به فرزند آوری تلاش شود تا بتوانیم جلوی این سیاه چاله جمعیتی و همچنین فاجعه خطرناک کهنسالی را در کشورمان بگیریم.
وی اضافه کرد: یکی از چالشهای اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران که به سیاستهای نظام استکبار برای تضعیف قدرت ملی نظام به سالهای دور باز میگردد، مساله جمعیت است.
قلی زاده با بیان اینکه برابر برآوردهایی که دشمنان از سیر صعودی جمعیت جوان ما داشتند و با توجه به اینکه در اوایل انقلاب، ما جزو جوان ترین کشورها محسوب میشدیم، افزود: جمعیت هر کشوری جزو مولفههای قدرت ملی آن است و در بین جمعیت، جوانان مهمترین مولفه محسوب میشوند.
این مدرس دانشگاه تاکید کرد: بنابراین دشمنان برنامهها و توطئههایی در جهت کاهش جمعیت طراحی و برنامه ریزی کردند و عملیات تبلیغی، رسانهای و فرهنگی برای کاهش جمعیت ایران در دستور کار قرار دادند و همچنین کمکهای رایگان مجامع بین المللی برای جلوگیری از فرزند آوری در کشور ارایه شد.
وی ادامه داد: این حمایتها که در جهت جلوگیری از فرزندآوری بود در کنار مشکلات اقتصادی پیش آمده از تحریمهای ظالمانه اقتصادی باعث شد امروز سیر بسیار خطرناک نزول جمعیت جوان و حرکت آن به سمت پیری، آینده بسیار خطرناکی را برای کشورمان نشان دهد بنابراین باید توجه کافی داشته باشیم تا جامعه به سمت جوانی حرکت کند.
تک فرزندی کشور را از داشتن نیروی انسانی توانمند محروم میکند
امام جمعه اهل سنت ارومیه نیز در این ارتباط اظهار کرد: تک فرزندی تبعات زیادی بر اقتصاد جامعه داشته و کشور را از داشتن نیروی انسانی توانمند برای فعالیت در عرصههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی محروم میکند.
ماموستا مامد کلشی نژاد ادامه داد: جامعه پیر و فرتوت سرمایه عقلی برای مقابله با هجمهها را نخواهد داشت به همین دلیل است که پیامبر اسلام (ص) تاکید کردهاند نسل امت اسلامی باید زیاد شود.
وی به سیاستهای گذشته و شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» اشاره کرد و گفت: متاسفانه این شعار ذهن مردم را تحت شعاع قرار داده و حتی فراتر از آن تفکرات غربی را به آنها القا کرده و باعث شده آنها با تبعیت از این تفکر به شیوههای مختلف برای صاحب فرزند نشدن و یا تک فرزندی روی بیاورند.
ماموستا کلشی نژاد با بیان اینکه فرزند آوری سبب نشاط و سلامت خانواده میشود و دین اسلام به آن تاکید کرده است، افزود: غربی که تک فرزندی و بی فرزندی را سالها تبلیغ کرده امروز جامعهای مثل آمریکا براساس آمارها افسردهترین جوامع در دنیاست و خانواده از استحکام لازم برخوردار نیست و رواج بی فرزندی مشکلات روحی و روانی زیادی برای خانوادهها بوجود آورده است.
برای عملیاتی کردن مساله جمعیت همه باهم بسیج شویم
معاون سیاسی، اجتماعی استاندار آذربایجان غربی چندی پیش در جلسه شورای فرهنگ عمومی پیری جمعیت را تهدیدی بزرگ عنوان کرد و گفت: جمعیت با سرعت به سمت کهنسالی حرکت میکند و برای بیرون آمدن از چاله جمعیتی تنها دو راه داریم؛ یا باید تبدیل به کشوری کهنسال شویم و یا تمام تلاش خود را بهکار ببندیم و مساله جوانی جمعیت را عملیاتی کنیم.
رضا ابراهیمی با بیان اینکه با هرکس صحبت میشود اقتصاد و معیشت را عواملی تاثیر گذار در عدم ازدواج و فرزندآوری عنوان میکند، افزود: ولی تاثیر گذارترین عامل در این خصوص، عامل فرهنگی است؛ متاسفانه براساس آمارهایی که داده شده میزان طلاق زیاد ولی میزان فرزندآوری پایین است و ادامه این روند ما را با مشکل مواجه میکند.
وی با بیان اینکه قانون گذار، مشوقهایی را در نظر گرفته و باید این مشوقها را عملیاتی و اجرایی کنیم، اظهار کرد: وام ازدواج از جمله مشوقهایی است که برای مساله جوانی جمعیت در نظر گرفته شده ولی الان برخی از دستگاهها در بحث جمعیت عملکرد خوبی ندارند.
به گفته وی، برای عملیاتی کردن مساله جمعیت باید همه باهم بسیج شده و همچنین سازمانهای مردم نهاد نیز نقش موثر و پررنگی داشته باشند.
به گزارش ایرنا، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره در جلسه مورخ بیست و چهارم مهرماه ۱۴۰۰ در کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی طبق اصل هشتاد و پنجم (۸۵) قانون اساسی تصویب شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال در تاریخ ۱۴۰۰/۸/۱۰ به تایید شورای نگهبان رسید که در این قانون وظایف دستگاههای مرتبط اعلام و همچنین به مشوق های جمعیتی نیز پرداخته شده است.
اهمیت فرزندآوری و نگرانیها از گسترش جمعیت سالمندی موجب شد تا رییس جمهور در نخستین نشست ستاد ملی جمعیت تاکید کند که همه رسانهها باید همت کنند تا قانون جمعیت به خوبی در جامعه انعکاس پیدا کند و مشوقها برای افزایش و جوانسازی جمعیت به روشنی برای مردم تبیین شود.
براساس این گزارش زنگ خطر نرخ «رشد جمعیت ایران» به صدا درآمده است و به گفته جمعیتشناسان تا سال ۱۴۲۰ این نرخ به «صفر» میرسد، این در حالی است که گفته میشود، ایران وارد مرحله اول سالخوردگی جمعیت شده و موالید نیز مانند کشورهای دیگر کاهش یافته است، این عوامل دست به دست هم داده تا مسوولان سیاستهای تشویقی جهت افزایش جمعیت را اتخاذ کنند.
صاحب نظران جمعیتی کشور معتقدند که زمان عملیاتی کردن بحث تجدیدنظر در سیاستهای جمعیتی فرا رسیده و راهکارهای متعددی نیز ارائه شده است، یکی از نخستین و مهمترین گامهایی که دولت و برنامه ریزان برای اجرای سیاستهای افزایش میزان باروری باید مورد توجه قرار گیرد، توافق بین مسوولان، برنامه ریزان، و رسانهها است، نیل به چنین اجماع و توافق بدان سبب اهمیت دارد که باعث میشود اعتماد و مشارکت تمامی گروههای موثر و تعیین کننده در تنظیم و اجرای این قبیل راهکارها و سیاستها جلب شود.
نظر شما