به گزارش خبرنگار ایرنا، فوتبال از جمله رشته های مفرح ورزشی جهان محسوب می شود که سالانه با برگزاری رویدادهای مختلف اعم از لیگ های اروپایی و جام جهانی علاقه مندان زیادی را به خود جذب می کند.
این رشته ورزشی، طرفداران زیادی دارد به طوری که کشورهای مختلف تلاش می کنند با بسترسازی های لازم به ویژه جذب بخش خصوصی زمینه توسعه آن را فراهم کنند.
در کشور ما نیز این رشته ورزشی علاقه مندان خاص خود را دارد به طوری که تیم های فوتبال در قالب لیگ های مختلف و طبق جدول زمان بندی شده به رقابت می پردازند، این رشته ورزشی در برخی استان ها رشد بیشتری داشته است اما در برخی استان ها چنین نیست و با مشکلات زیادی مواجه است.
استان زنجان که در رشته های مختلف ورزشی سرآمد است در فوتبال آنگونه که باید و شاید رشد نداشته و به عبارتی عقب مانده است، به باور کارشناسان نبود بسترسازی ها و حامیان مالی از جمله علل این موضوع است.
برای بررسی بیشتر این موضوع میزگردی با عنوان "چالش های توسعه فوتبال زنجان " با حضور غفار امانی معاون ورزشی اداره کل ورزش و جوانان استان، نادر بلباسی رییس هیات فوتبال زنجان و مهدی رضایی کارشناس فوتبال برگزار کرده ایم.
ایرنا: علت عقب گرد فوتبال زنجان چیست؟
امانی معاون ورزش : فوتبال این استان در گذشته های نه چندان دور وضعیت خوبی داشت به طوری که در لیگ های مختلف فعالانه حضور می یافت، اما طی دهه گذشته و به دلایل متعددی این رشته مفرح آنگونه که باید و شاید در استان پیشرفت نکرد، در برخی بخش ها هم پسرفت داشت.
در زمان حاضر با استقرار هیات جدید فوتبال برنامه ها و پیگیری های زیادی در این خصوص انجام گرفته است همچنین مسوولان استانی نیز به این موضوع توجه ویژه ای دارند.
تا به امروز نتوانسته ایم یک کار عملیاتی فوتبالی برای علاقه مندان انجام دهیم، به عبارتی دیگر زنجان تیم در لیگ دسته یک یا ۲ ندارد و در این ارتباط تلاش هایی نیز از سوی اداره کل ورزش و جوانان استان در حال انجام است.
بخش دولتی در فوتبال سرمایه گذاری نمی کند و در کشورمان نیز چنین توانی وجود ندارد، وزارت ورزش و جوانان تاکید ویژه ای دارد که فعالیت هیات های ورزشی به ویژه فوتبال در قالب باشگاهداری هدایت شود و هیات های ورزشی صرفا کار مدیریتی ستادی را انجام دهند.
در استان نیز با برگزاری جلساتی به این مهم اشاره شده که باشگاه ها به ویژه فوتبال باید مولد باشد و تحقق این موضوع هم در گرو توجه به بخش خصوصی و ورود حامی مالی (اسپانسر) است.
استان های دیگر با بهره گیری از این ظرفیت ها حرفی برای گفتن دارند که در این زمینه ورود مسوولان ارشد استانی حتی نمایندگان مجلس نیز می تواند اثرگذاری خوبی را داشته باشد.
متاسفانه صنعت استان با ورزش غریب است و رغبتی برای ورود به این بخش ندارد و آنگونه که باید و شاید مسوولیت اجتماعی خود را در این زمینه ایفا نمی کنند.
جای خالی همکاری صنعت در حوزه ورزش به چشم می خورد، که بی رغبتی این بخش مهم به صرفه اقتصادی آن باز می گردد به این معنی که اگر ببیند سرمایه گذاری در ورزش هیچ آورده ای برای آن ندارد به طور حتم دلسرد می شود و به آن ورود نمی کند، از طرفی عملیاتی نشدن این مهم، علت فرهنگی نیز دارد.
جای خالی همکاری صنعت در حوزه ورزش به چشم می خورد، بی رغبتی این بخش مهم به صرفه اقتصادی آن باز می گردد به این معنی که اگر ببیند سرمایه گذاری در ورزش هیچ آورده ای برای آن ندارد به طور حتم دلسرد می شود و به آن ورود نمی کند.
متاسفانه هنوز حساسیت و اهمیت ورزش در جامعه نهادینه نشده است، هم اکنون کم تحرکی و بسیاری از بیماری ها ناشی از ورزش نکردن است، در این میان خیرین به موضوع درمان بیماری ها یعنی حلقه آخر توجه دارند به جای اینکه به مقوله مهم ورزش توجه کنند، در واقع هزینه ها به این بخش هدایت می شود و باید دید چقدر بازدهی دارد، در صورتی که مشارکت خیرین در حلقه اول یعنی حوزه ورزش علاوه بر پیشگیری نتیجه بهتر و هزینه کمتری را به دنبال دارد .
این موضوع مهم باید مورد پیگیری واقع و به صورت شفاف بیان شود که هزینه کرد در این بخش سرمایه گذاری است به این معنی که دیگر نیازی نیست در سال های آینده هزینه های گزاف بابت درمان بیماری ها بپردازیم ، پس باید به نوعی نگاه را تغییر دهیم تا آشتی بین صنعت و برقرار شود.
امیدواریم طی سال های آینده به این نقطه برسیم که صنعت و اقتصاد استان کمک حال ورزش باشند چرا که ورزش تبعات اجتماعی زیادی دارد و بی توجهی به این امر استان را بیش از گذشته عقب نگه می دارد.
خوشبختانه مسوولان استانی به صورت جدی پیگیر موضوع فوتبال استان هستند که بنا به دستور استاندار و با تشکیل صندوق توسعه اجتماعی بسیاری از مشکلات مالی و ورزش به ویژه فوتبال از این طریق حل و فصل خواهد شد .
ایرنا: علت وارد نشدن بخش خصوصی به موضوع فوتبال زنجان چیست؟
بلباسی : این استان در بعد پایه، مدارس فوتبال و رده های مختلف سنی رو به رشد است و حرکت های خوبی را انجام داده اما به لحاظ داشتن ویترین فوتبال و اینکه در سطح کشور تیم داشته باشد ناکام بوده ایم ،به طوری که در ۲ دهه گذشته زنجان تیمی در سطح کشور نداشته است اما به جرات باید گفت در رده های پایه اتفاقات خوبی رخ داده است.
فوتبال زنجان در رده های زیر ۱۸ سال رو به رشد است ولی فقدان ویترین در فوتبال استان به ۲ علت مدیران ارشد استان و بخش خصوصی باز می گردد.
بارها در این خصوص با مسوولان استانی برای ورود یک تیم فوتبالی همانند پیکان سخن گفته شد اما متاسفانه زیرساخت ها و مجموعه های لازم برای حضور یک تیم در سطح یک در زنجان فراهم نیست، هر چند بازدیدهایی از مکان های مورد نظر انجام گرفت اما با خواسته های فدراسیون و فیفا فاصله زیادی دارد.
رفع مشکل فوتبال زنجان نیازمند توجه مسوولان ارشد استانی است به این دلیل که طرح های ملی وجود دارد که از حیطه اختیارات هیات فوتبال و اداره کل ورزش و جوانان استان خارج است.
یکی از دلایل عقب گرد این رشته ورزشی وجود نداشتن ابزار کار است هرچند استعدادهای خوبی داریم اما با نبود مولفه های یاد شده نمی توان کاری انجام داد.
هیات فوتبال این استان چند وظیفه اصلی دارد که از جمله آن اینکه امور جاری باشگاه ها و مسابقات را برنامه ریزی، کارهای عمرانی و غیر عمرانی را پیگیری کند، اما به لحاظ اجرایی نمی تواند کاری انجام دهد.
هم اکنون ۲۶ مدرسه فوتبال با وجود امکانات بسیار محدود در این استان فعال است که نقطه قوتی محسوب می شود، متاسفانه زمین چمن استاندارد بسیار محدودی در شهر وجود دارد اما با وجود محدودیت ها در رده های سنی و در رقابت با تیم های دیگر کشوری نتایج خوبی را کسب می کنند.
موضوع دیگر اینکه بازیکنان فوتبال تا سن ۱۸ سال فعالیت می کنند اما بعد از این سن تمایل دارند در باشگاه های دیگر فعالیت کنند، متاسفانه نبود ویترین فوتبال در استان موجب شده بازیکنان شاخص به استان های دیگر بروند.
بازیکنان فوتبال تا سن ۱۸ سال فعالیت می کنند اما بعد از این سن تمایل دارند در باشگاه های دیگر فعالیت کنند، متاسفانه نبود ویترین فوتبال در استان موجب شده است بازیکنان شاخص به استان های دیگر بروند.این هیات در تلاش است در لیگ ۲ کشور تیمداری کند که در زمان حاضر در حال رایزنی با بخش خصوصی هستیم اما هزینه های سرسام آور مانع این امر شده است چرا که خرید امتیاز لیگ ۲، حداقل ۱۰ تا ۱۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که این مبلغ فقط این بخش را شامل می شود و در کنار آن هزینه های دیگری وجود دارد و از طرفی سرمایه گذار بخش خصوصی نیز انتظاراتی دارد که باید برطرف شود.
مطالبه مردم از فوتبال این استان به حق است اما باید ورود بخش خصوصی پیگیری شود هر چند ذهنیت این بخش نسبت به فوتبال بهتر شده است و از طرفی طبق برنامه ریزی ها کلاس دانش افزایی و مدیریت باشگاهی نیز در استان برگزار خواهد شد.
در مجموع در صورت شکل گیری یک کار گروهی با همراهی مسوولان استانی، هیات فوتبال و بخش خصوصی می توان به فوتبال استان امیدوار بود.
ایرنا: وضعیت فوتبال زنجان را چگونه ارزیابی می کنید و راههای برون رفت از این وضعیت چیست؟
رضایی: اگر فوتبال را یک هرم در نظر بگیریم بخش مهم آن به مدیران ارشد استان، بخش دیگر به هیات فوتبال و بخشی دیگر باشگاه های ورزشی باز می گردد، عقب گرد این رشته در استان از یک دهه گذشته شروع شد که یک دلیل آن پا پس کشیدن حامیان مالی بود که تمایل نداشتند دیگر در این بخش سرمایه گذاری کنند.
در این زمینه باید جلساتی را برگزار کنیم تا ببینم چرا حامیان مالی دیگر رغبت ندارند، این در حالی است که استان حامیان مالی خوبی دارد، در گذشته شرکتی در زنجان وجود داشت که چند سال تیمداری می کرد اگر بتوان با راهکارهایی چنین شرکت هایی را به سمت فوتبال زنجان تشویق کرد می توان به اوج این رشته ورزشی امیدوار بود .
مساله ای که وجود دارد اینکه ویترین زنجان نیازمند وجود اسپانسر است اگر کسی حاضر باشد هم اکنون اقدام به سرمایه گذاری در فوتبال کند می توان به وجود تیم فوتبال امیدوار بود اما با بروز چنین اتفاقاتی نمی توان رو به جلو حرکت کرد چون ۲۰ سال پیش سه تیم خوب فوتبال استان در لیگ های یک، دو و سه بازی می کردند اما حامی مالی عقب کشید و همین قضیه هم در حال حاضر می تواند رخ دهد.
موضوع فوتبال زنجان را باید ریشهایتر بررسی کرد،پاسخ اینکه چه باید کرد آن است که باشگاه های فعال باید به سمت درآمدزایی حرکت کنند و به عبارتی مستقل باشند با مقایسه تیم های ریشه دار می توان به این نتیجه رسید که متاسفانه باشگاه های ریشه دار استان بعد از یک مدت فعالیت از بین می روند.
این استان در رشته ورزشی فوتبال پتانسیل ها و استعدادهای بسیار خوبی دارد و در زمان حاضر سبک های فوتبالی در دنیا متعدد و متنوع است و در زنجان نیز می توان یک فوتبال سرعتی و تکنیکی ارائه کرد، چنین استعدادی در زنجان وجود دارد و در زمان حاضر بازیکنان پایه داریم که در تهران و شهرستان های دیگر بازی می کنند.
هزینه ای که قرار است برای خرید تیم لیگ یک، ۲ و لیگ برتری انجام شود به همان میزان هم باید هزینه ای برای نگهداری آن در لیگ انجام شود البته می توان همین هزینه را در یک طرح چهارساله با مجری گری هیات فوتبال برای استعدادیابی انجام داد، به طور حتم این استان می تواند همانند استان های دیگر جشن صعود را برای ورود به لیگ برتر بگیرد، البته منوط به این است که تا پایان کار به انجام چنین کاری پایبند بمانند.
متاسفانه بسیاری از مستعدین فوتبالی زنجان به خاطر نبود همین ویترین، به صورت تفننی در باشگاه یا مدارس فوتبال ثبت نام می کنند در صورتی که سرمایه گذاری در این بخش می تواند این استان را به یکی از بهترین های کشور تبدیل کند .
متاسفانه بسیاری از مستعدین فوتبالی زنجان به دلیل نبود همین ویترین به صورت تفننی در باشگاه و یا مدارس فوتبال ثبت نام می کنند در صورتی که سرمایه گذاری در این بخش می تواند این استان را به یکی از بهترین های کشور تبدیل کند .در زمان حاضر لیگی تحت عنوان جمعه های طلایی در زنجان با حضور 18 تیم در رده زیر ۱۱ سال و ۱۵ تیم در رده زیر ۱۲ سال برگزار می شود که در مجموع ۳۰ تیم را شامل می شود که با شور و هیجان خاصی در مسابقات حضور می یابند.
در نهایت قدم های کوچک موجب طی کردن مسیرهای بلند می شود، سال هاست منتظر این هستیم تا آشتی صنعت با ورزش استان رخ دهد که چنین چیزی هم به وقوع نخواهد پیوست بنابراین نباید معطل بمانیم، بلکه باید کار خودمان را انجام دهیم و از استعدادهای این بخش حمایت کنیم، فوتبال را از شهرستان شروع و به سطح استان توسعه دهیم که انجام چنین اقداماتی موجب می شود که صنعت نیز به میدان عمل وارد شده و مشارکت داشته باشد.
نظر شما