۴ شهریور ۱۴۰۲، ۱۰:۵۵
کد خبرنگار: 3090
کد خبر: 85210386
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

بازبینی مستندات پرونده ثبت جهانی هگمتانه از سوی ارزیابان یونسکو

همدان-ایرنا- مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان اینکه ارزیاب یونسکو از پرونده "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" اظهار رضایت کرده است گفت: مراحل بازبینی مستندات این پرونده در حال انجام است.

به گزارش شنبه ایرنا از روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان، "محسن معصوم علیزاده" با ارائه آخرین گزارش‌ از ارزیابی‌های انجام شده توسط کارشناس یونسکو اظهار داشت: بازدید ارزیاب از " هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" امروز سومین روز خود را پشت سر می گذارد و ارزیاب در نهایت گزارش این بازدید را به صورت محرمانه به یونسکو ارائه خواهد داد اما هیچ مساله خاصی را مطرح نکرد اما از بازدید خود اظهار رضایت داشت.

وی تاکید کرد: بنابر نظر ارزیاب سازمان جهانی یونسکو، ارزش هر سایتی که بخواهد در ردیف میراث فرهنگی قرار بگیرد این است که از حوزه جغرافیایی خارج و به میراث بشری تبدیل شود و زمانی که جهانی شد، مردم از سراسر دنیا خود را به آن می رسانند تا میراث بشر از گذشته های دور را ببینند.

معصوم‌علیزاده افزود: ثبت میراث‌فرهنگی و مزایای گردشگری ثبت یک اثر در فهرست میراث جهانی سبب می‌شود علاوه بر محافظت، نگهداری و معرفی ارزش‌های آن به جهانیان به عنوان هدف اصلی، نوعی معرفی جهانی برای مقصد محسوب شود که به‌واسطه آن فعالیت‌های گردشگری در محوطه نیز افزایش می‌یابد.

مراحل بازبینی مستندات پرونده هگمتانه به خوبی در حال انجام است

وی ادامه داد: "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" نشان‌دهنده میراث و تمدن ماست و باید جهانی شود، با توجه به اینکه تا ۱۰ سال آینده پرونده‌های ثبت جهانی ایران مشخص شده است، آثار ارزشمندی در کشور برای قرار گرفتن در فهرست جهانی داریم که قله دماوند یکی از آن‌هاست و آثار دیگر بر اساس اولویت مشخص شده‌اند با این اوصاف هگمتانه نباید شانس امسال را از دست دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان با بیان اینکه "هگمتانه و مرکز تاریخی همدان" تنها نماینده ایران برای ثبت جهانی در سال آینده است،افزود: هر کشور هر سال یک سهمیه برای ثبت جهانی دارد که سهمیه ایران برای سال آینده پرونده همدان است.

معصوم‌علیزاده تصریح کرد: ثبت جهانی این مجموعه ارزشمند از ابعاد مختلفی قابل توجه است و نکته مهم این است که ما توانستیم یادگار گذشته خود را که در لایه‌های مختلف تاریخی در دوران مختلف تاریخی جمع‌آوری شدند و چنین اثری را به وجود آوردند، به جهان و جهانیان معرفی کنیم زیرا غنای تاریخ هگمتانه، فراتر از سطح ملی است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: در چند ماه اخیر اقدامات زیادی در راستای ثبت جهانی هگمتانه انجام شده که از جمله آنها مرمت بافت تاریخی، بازار سنتی، کاروانسراها و بناهای واجد ارزش است.

معصوم‌علیزاده افزود: مرمت بناهای واجد ارزش واقع در محدوده پرونده ثبت جهانی از اعتبارات سفر رئیس جمهور با ۲۵۰ میلیارد ریال انجام شده است.

وی، مشارکت بخش خصوصی در حفظ و نگهداری بناهای تاریخی را امری ضروری دانست و ادامه داد: میراث‌فرهنگی به تنهایی از پس حفظ این بناها برنمی‌آید و نگهداری از میراث نیاکان باید به دغدغه بخش خصوصی تبدیل شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان اظهار داشت: مرمت بناهایی مثل کاروانسرای شریف الممالک، کاروانسرای یداللهی، کاروانسرای گلشن، راسته حاج صفرخان، کاروانسرای حسین‌خانی، کاروانسرای قلمدانی، کنیسه یهودی‌ها، تیمچه صالحی، عمارت جنانی، مسجد حاج احمد و خانه میرابیان از جمله بناهای مرمت‌شده در ماه‌های گذشته است.

معصوم‌علیزاده افزود: هگمتانه بی‌گمان یکی از پرشکوه‌ترین پهنه‌های باستانی و نمادی از دیرینگی و پیشینه تاریخ و سرزمین ایران باستان است که البته یافته‌ها و کاوش‌های علمی و باستان‌شناسی پرشماری از این اثر ارزشمند، گویای تاریخ چندین هزار ساله از شکوه، تمدن و فرهنگ مردمان همدان امروز است.

وی ادامه داد: این محوطه تاریخی اگرچه همچون پهنه‌ها و یادمان‌های تاریخی در جای جای ایران هنوز هم رازهای نهفته و نشانه‌هایی خفته در خاک و لابه‌لای خشت‌هایش دارد، اما همین اندک یافته‌ها و کاوش‌ها کافی بود تا کارشناسان و ناظران سازمان جهانی یونسکو را مجاب به تشکیل پرونده‌ای برای ثبت و مسیر جهانی شدن این یادمان پرشکوه تاریخی کند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: نام هگمتانه با تاریخ و گذشته ایران زمین گره خورده است و با سیری در تحولات تاریخی و تورق صفحات با شکوه ایران باستان آوازه این نماد و اثر ارزشمند تاریخی نمایان است.

معصوم‌علیزاده افزود: هگمتانه که باستان‌شناسان آن را پهناورترین تپه باستانی ایران می‌دانند و به عنوان نماد تاریخ کهن دیار همدان امروزی در فهرست آثار ملی جای گرفته است هم اکنون نیز چند قدمی تا ثبت جهانی آن مانده است.

وی ادامه داد: ثبت جهانی هگمتانه موجب حفظ داشته‌های تاریخی و انتقال آن به نسل بعدی می‌شود و پایه اساسی ثبت جهانی هگمتانه بر مباحث اقتصادی است که به رونق اقتصادی کسبه و بازاریان کمک می‌کند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: به نتیجه رسیدن پرونده همدان برای جهانی شدن به جذب اقتصاد بالا در حیطه درآمدهای ناخالص ارزی می‌انجامد.

معصوم‌علیزاده افزود: این فرآیند همچنین سبب توجه ویژه مردم و رسانه‌های محلی و ملی شده که نتایج ویژه‌ای را به خصوص در زمینه پایش و کنترل تخصصی و عمومی توسط کارشناسان فن و مردم محلی در بر خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، پرونده ثبت جهانی «هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» در بهمن ماه سال گذشته به یونسکو تحویل داده شد.

«هگمتانه و مرکز تاریخی همدان» شامل تپه هگمتانه، بازار و بافت تاریخی است که برای ثبت جهانی آماده‌سازی شده است و مسیر «آرامگاه بوعلی تا آرامگاه باباطاهر» را شامل می شود.

در این پرونده حدود ۱۰۰ هکتار درنظر گرفته شده که شامل تپه هگمتانه، بازار، بافت و ۱۴۰ اثر تاریخی است و با ثبت جهانی این اثر، انتظار می‌رود بافت تاریخی، بازار سنتی، مسجد جامع و پیاده راه‌های شهر همدان حفظ شود.

استان همدان به عنوان پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارای بیش از یک هزار و ۸۰۰ اثر تاریخی و گردشگری است که بیش از یک‌هزار مورد از آنها ثبت ملی شده اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha