به گزارش حوزه سیاست خارجی ایرنا؛ یک ماه قبل آیت الله رئیسی در دیدار با مسئولان و فعالان برگزاری راهپیمایی اربعین تاکید کرد زیارت اربعین، «آسان»، «ارزان» و «دلنشین» شود. اکنون پس از طی یک ماه از این دستور، نظرسنجیها نشان میدهد اقدامات صورت گرفته توسط دولت سیزدهم رضایتمندی ۷۰ درصدی زائران اربعین را به همراه داشته است.
ناگفته پیداست حجم بالایی از این رضایتمندی به ارتباطات و هماهنگیهای انجام شده مابین دولتهای ایران و عراق باز میگردد. در همین خصوص خبرنگار سیاست خارجی ایرنا با «محمد کاظم آل صادق» سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق در خصوص جزئیات بیشتر برگزاری این راهپیمایی باشکوه به گفتوگو پرداخته است.
در ادامه متن کامل این گفتوگو در اختیار مخاطبان قرار گرفته است:
مراسم اربعین سال جاری به اذعان بسیاری، یکی از متفاوتترین دوره های برگزاری این مراسم بود. درباره برنامه ریزیهای برگزاری این مراسم باشکوه و هماهنگیهای بین ایران و عراق در این زمینه توضیحاتی بفرمایید.
اربعین امسال به دلیل تعاملات خوب میان دستگاهی و همچنین شروع زودهنگام هماهنگی در خصوص برنامه ریزی اربعین سبب شد تا برنامهای متفاوت با مشکلات کمتر و رضایت بیشتر زائران رقم بخورد که در نوع خود قابل تقدیر است. ارتباط خوبی میان ستاد اربعین مرکزی ایران و ستاد اربعین عراق برقرار بود و در عین حال وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق به صورت مستقیم در خصوص برگزاری هرچه بهتر مراسم امسال در تعامل و ارتباط بودند و بازدیدهای میدانی وزرای کشور طرفین از مرزهای مشترک و در عین حال اقدامات صورت گرفته در خصوص تسهیل در تردد زائران از مبادی ورودی و کاهش معدل زمان ورود زائران به ۴ ثانیه از ازدحام جمعیت در پشت مرز جلوگیری کرد و امیدواریم در سالهای آینده با بهره گیری از تجارب اربعین سال جاری شرایط بهتری را شاهد باشیم.
تأمین امنیت این راهپیمایی عظیم یکی از مهمترین محورهای تحسین برانگیز ارزیابی میشود کدام ارگانها و نهادهای داخلی و عراقی در تامین امنیت زوار همراه بودند؟
تامین امنیت راهپیمایی اربعین از جمله مسئولیتهای مهم کشور میزبان بود و انصافاً دستگاه های ذی ربط نظامی و امنیتی، عراق امنیت زائران و مسیرهای تردد زائران را در سطح عالی تامین کردند و خوشبختانه با پوششهای مختلف امنیتی و تدابیر اتخاذ شده از سوی میزبان شاهد هیچ گونه حادثه امنیتی در مسیرهای تردد زائران نبودیم. در داخل عراق کلیه اقدامات و تدابیر امنیتی برای حفظ امنیت زائران اربعین حسینی علیه السلام از سوی نیروهای عراقی صورت گرفته و نیروهای ایرانی در این سوی مرز مداخله ای نداشتند امسال وزارت کشور عراق مسیرهای تردد زائرین اربعین را محور بندی کرده و بخشی از محورها را به ارتش، بخشی را به پلیس و بخش دیگری را به نیروهای حشدالشعبی واگذار کرده که بعضاً با یکدیگر همپوشانی نیز دارند و همه نیروها به وظایف و ماموریتهای خود به نحو احسن عمل کردند و جای قدردانی دارد.
گروه های نظامی و غیر نظامی فرامنطقه ای در مسیر برگزاری این حرکت شیعیان خلل و آسیبی وارد نکردند؟
بدیهی است برخی جریانات از جهانی شدن حرکت اربعینی هراس دارند و در صدد تضعیف آن هستند اما خوشبختانه به دلیل اشراف کامل نیروهای عراقی بر جریانات و گروههای نظامی و غیرنظامی و رصد اقدامات آنان هیچ گونه حادثه ای در مسیر برگزاری حرکت اربعین روی نداد و نیروهای عراقی تسلط کامل بر شرایط داشتند.
خدمات کنسولی ویزا و کیفیت ورود و خروج زائران از مرزها هم به نسبت سالهای قبل ارتقا چشم گیری را نشان میدهد با توجه به افزایش حجم مسافران، کربلا برای تسهیل مسیر حرکت چه اقداماتی از سوی سفارت و وزارت امور خارجه انجام شد؟
بحمدالله با نظر مساعد مسئولین عالی دو کشور موضوع روادید منتفی است و در حال حاضر لغو روادید یک ماه حاکم است و در عین حال با عنایت به بهره گیری از سیستم مشترک انتقال داده گذرنامهای میان بخش گذرنامه طرف ایرانی و بخش گذرنامه طرف عراقی میزان سرعت درج مهر ورود و خروج در مبادی ورودی و خروجی نیز با شتاب زیادی مواجه شده و به همین دلیل نیز امسال از انباشت و ازدحام جمعیت در پشت مرزها کاسته شد که این امر کمک زیادی به روان سازی تردد زائران نمود و امکان درج مهر در کوتاه ترین زمان ممکن برای زائران عزیز فراهم شد این امر نیز حاصل توافق وزرای کشور جمهوری اسلامی ایران و عراق در نشستهای مشترک بود که بحمدالله عملیاتی شد و در صورت ضرورت می توان از این سیستم در ایام دیگر سال نیز بهره گیری کرد.
باتوجه به افزایش حجم ورودی مسافران به کربلا، ستاد اربعین عراق و قرارگاههای این ستاد تمهیداتی در راستای تسهیل تردد و ارائه امکانات مورد نیاز زائران شامل بهره گیری از مهپاش، استقرار اتاق های سرد، مسقف کردن بخشی از مسیرهای منتهی به کربلای معلی، استقرار مواکب در مسیر تردد زائران و ... اندیشیده شد که بحمدالله در کاهش مشکلات زائران موثر بوده است.
در عین حال تلاشهای زیادی برای دریافت مجوز ورود اتباع ثالث مقیم جمهوری اسلامی ایران و اتباع ثالث غیر مقیم از طریق جمهوری اسلامی انجام شد و خوشبختانه طرف عراقی نیز اجازه ورود اتباع خارجی مقیم ایران با ارائه دفترچه اقامت و سایر اتباع (از طریق روادید جمعی مانیفستی) را صادر کرد و این امکان برای اتباع ثالث نیز فراهم شد.
یکی از نگرانیهای برگزارکنندگان این حرکت باشکوه پس از شهادت سردار سلیمانی توطئههای داعش در عراق بود آیا تحرکات یا اقداماتی از سوی این گروهک در مسیر اربعین حسینی ثبت شد؟
داعش تحرکات و تلاشهایی داشت اما با هوشیاری نیروهای نظامی و امنیتی عراق و رصد فعالیت های بازماندگان این گروه تروریستی از سوی دستگاههای ذیربط عراقی، امکان هیچ گونه اقدامی برای گروههای تروریستی فراهم نشد ضمن این که در سال جاری از فنآوریهای نوین در پوشش امنیت زائران بهره گیری شد و پوشش چند سطحی برای امنیت در نظر گرفته شد که بسیار کارآمد و ثمربخش بود.
اما در آخر، به عنوان یکی از دست اندرکاران اصلی مراسم اربعین مهمترین پیام این مراسم در حوزه دیپلماسی به جهان را چه میدانید؟
مهم ترین پیام مراسم اربعین این است که نهضت حسینی علیه السلام همواره زنده است و گذر زمان تاثیری بر احساس محبت نسبت به اهل بیت علیهم السلام نخواهد داشت. این مراسم پیام آور صلح و دوستی برای جهانیان است و مراسم پیاده روی با حضور مرد و زن و کودک و کهنسال، چیزی جز عشق نیست و مردم عراق مایملک خود را در طبق اخلاص میگذارند تا زائرین اباعبدالله الحسین ع از هر رنگ و نژاد و قومیت و زبانی پذیرایی کنند و همینجا از میهمان نوازی بسیار خوب دولت و ملت عراق صمیمانه سپاسگذاری می کنیم.
در اینجا جا دارد از مسئولین عزیز خودمان و ملت سرفراز کشورمان که با فهم و شعور و درک معنوی این زیارت و گسترش دامنه آن به زندگیشان قدم در این مسیر نهادند نیز تقدیر و تشکر نمایم.
نظر شما