به گزارش خبرنگار سینمایی ایرنا، پاییز سال ۸۳ بود که جشنواره فیلم کوتاه تهران با برگزاری دوره بیست و یکم رسما وارد سومین دهه از حیات خود شد رویدادی که در دهه دوم، توانست هویتی بینالمللی هم پیدا کند و حالا با عبور از آزمون و خطا داشت به چارچوبی حرفهای برای میزبانی از فیلمدوستان و فیلمبازها در حوزه سینمای کوتاه میرسید.
در این گزارش و در قالب سلسله گزارشهای مرتبط با بازخوانی تاریخچه مختصر جشنواره فیلم کوتاه تهران، در آستانه دوره چهلم این رویداد بینالمللی و معتبر، بخش از نکات مرتبط با دهه سوم برگزاری جشنواره را مرور کردهایم.
تقویم و نشانیها؛ کجاها فیلم دیدیم؟
هرچند در آستانه دهه سوم، دوره بیست و یکم جشنواره فیلم کوتاه تهران، در سینما ایران برگزار شد و فیلمها در این مجموعه روی پرده رفت اما از دوره بیستودوم شاهد کوچ این رویداد به سینما فلسطین تهران بودیم.
سینما فلسطین از همین مقطع یکی از سینماهای خاطرهساز برای اهالی سینمای کوتاه شد چراکه از دوره بیست و دوم تا دوره بیست و هفتم، همواره این سینما پایگاه میزبانی از جشنواره فیلم کوتاه تهران بود و سینما قیام و یا سالن خانه هنرمندان ایران در مقاطعی به موازات این سینما، اقدام به نمایش فیلمهای کوتاه میکردند.
از دوره بیست و هشتم اما برای اولین بار جشنواره توانست یک پردیس سینمایی را به طور کامل در اختیار خود داشته باشد. در سال ۹۰ و در شرایطی که بازه برگزاری جشنواره فیلم کوتاه تهران در تقویم رویدادهای سینمایی در فصل پاییز به تثبیت رسیده بود، پردیس سینمایی آزادی میزبان اصلی این رویداد شد اما این میزبانی به همین دوره محدود ماند.
یک سال بعد و در دوره بیست و نهم بود که این رویداد به خانه تازه خود کوچ کرد. از پاییز سال ۹۱ پردیس ملت در تهران تبدیل به خانه جشنواره فیلم کوتاه تهران شد. این میزبانی در آخرین دوره از دهه سوم یعنی در دوره سیام هم برقرار باقی ماند و ادامه پیدا کرد.
چهرهها؛ معتبرها پای کار آمدند
اولین دوره جشنواره فیلم کوتاه تهران در دهه سوم، دوره بیستویکم بود که در سال ۸۳ به دبیری محمد آفریده به عنوان مدیرعامل وقت انجمن سینمای جوانان ایران برگزار شد. در این دوره چهرههای سرشناسی همچون عزیزاله حمیدنژاد، مرتضی رزاق کریمی، حمید خضوعی ابیانه، کیانوش عیاری، بیژن میرباقری، محمدمهدی عسگرپور، رضا میرکریمی و حبیبالله کاسهساز در ترکیب هیأتهای انتخاب و داوری حضور داشتند.
درسال ۸۵ و برای دوره بیست و سوم اما مسئولیت دبیری جشنواره به ناصر باکیده رسید که او تا چهار دوره این سمت را برعهده داشت. در حدفاصل دوره بیست و سوم تا بیست و ششم، نامهای شاخصی چون مهرداد اسکویی، محمدرضا اصلانی، کامبوزیا پرتوی، مجتبی راعی، اکبر عالمی، کمال تبریزی، محمدرضا سکوت، سعید عقیقی، مازیار میری، محمدعلی باشه آهنگر، حمید خضوعیابیانه، مرتضی رزاق کریمی، رسول صدرعاملی و شهرام مکری از مهمترین سینماگران همراه با این رویداد در قالب هیأتهای انتخاب و داوری بودند.
در سال ۸۹ برای اولینبار هاشم میرزاخانی ردای دبیری جشنواره فیلم کوتاه تهران را به تن کرد تا از دوره بیستوهفتم تا دوره سیام بهصورت مستمر عهدهدار این مسئولیت باشد.
در چهار سال سکانداری میرزاخانی هم جشنواره فیلم کوتاه شاهد همراهی سینماگران حرفهای بود که از میان آنها میتوان به نامهایی همچون محسن محسنینسب، پرویز شیخطادی، پوران درخشنده، شهریار بحرانی، عزیزاله حمیدنژاد، محمدعلی فارسی، رامبد جوان،احمد نجفی، یداله صمدی ، مسعود اطیابی، محمد بزرگنیا، مهدی کرمپور و رسول صدرعاملی اشاره کرد.
فیلمها و برگزیدهها؛ استعدادهایی که کشف شدند
در دوره بیست و یکم جشنواره فیلم کوتاه تهران، فیلمهای «آن» به کارگردانی پوپک مظفری و «من با خدا حرف میزنم» به کارگردانی کاوه بهرامی مقدم، جوایز اصلی بخش مسابقه سینمای ایران را از آن خود کردند. آذر خورشیدی با فیلمکوتاه «یک قدم تا پنج حرف» و داود جلیلی با فیلمکوتاه «جاده» هم در این دوره خوش درخشیدند.
در دوره بیست و دوم اما صفی یزدانیان با فیلم کوتاه «قایقهای من»، محمدعلی فارسی با فیلمکوتاه «پرونده هلیاس»، امیر تودهروستا با فیلم کوتاه «تلالو» و آیدا پناهنده با فیلمکوتاه «آندستها» جوایز اصلی را شکار کردند.
طاها کریمی با فیلم کوتاه «کوهستان سفید» و روحالله بهرامی با فیلم کوتاه «بهار اندک» بهعنوان بهترین فیلمهای دوره بیست و سوم معرفی شدند.
یک سال بعد آیدا پناهنده باردیگر توانست با فیلم «روشناییهای شهر» عنوان بهترین فیلم دوره بیست و چهارم را کسب کند. کارگردان بااستعدادی که در دوره بیست و پنجم هم با فیلمکوتاه «تاج خروس» جایزه بهترین کارگردانی را از جشنواره فیلم کوتاه تهران گرفت. در این دوره فیلمکوتاه «بومهای سنگی» به کارگردانی مهدی اسدی و «تا تو هستی» به کارگردانی کاوه سجادی حسینی عنوان بهترین فیلم را کسب کردند.
در دوره بیست و ششم، فیلمهای کوتاه «زنده رود» به کارگردانی جمال اسکویی، «رویاهای برفی» ساخته سالم صلواتی، «یاد یک روز» ساخته کاوه قهرمان و «هیس شوالیههای کوچولو دارند عاشق خدا میشوند» به کارگردانی محمد رشیدی عناوین بهترین فیلم را کسب کردند.
نیما جاویدی و محمدرضا خردمندان اما استعدادهایی بودند که در دوره بیست و هفتم کشف شدند و به ترتیب برای فیلمهای «قیلوله» و «روایت نحل» جایزه دریافت کردند. در همین دوره داریوش غریبزاده هم برای فیلمکوتاه «سکار» تجلیل شد.
فیلمهای کوتاه «شیر تلخ» ساخته ناصر ضمیری و «صدای باران» ساخته جلال ساعدپناه هم در دوره بیست و هشتم جشنواره فیلم کوتاه تهران، جایزه بهترین فیلم را کسب کردند.
در دوره بیست و نهم دو فیلم کوتاه «باد چیزی خواهد گفت» به کارگردانی علی مردمی و «دخیل» به کارگردانی محمدعلی هاشمپور به عنوان بهترین فیلم انتخاب شدند.
در واپسین دوره برگزاری جشنواره در دهه سوم، محمد نصیری با فیلمکوتاه «جاده فرعی»، منوچهر رمضانی با فیلمکوتاه «بازیهای تنهایی» و محمدرضا مهرآفرین با فیلمکوتاه «آت چاپار» توانستند عنوان بهترین آثار جشنواره سیام را از آن خود کنند.
نکتهها؛ رییسجمهور پای کار آمد
در آغاز دهه سوم برگزاری جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران، این رویداد بهطور کامل هویت مستقل و جهانی خود را بهدست آورده بود و در کنار سینماگران داخلی شاهد استقبال گسترده فیلمسازان و چهرههای بینالمللی از این رویداد بودیم.
در دوره بیست و ششم جشنواره در سال ۸۸ بود که محمود احمدینژاد در مقام رئیس جمهور دست به قلم شد و برای اولینبار به جشنواره فیلم کوتاه تهران پیام داد. احمدینژاد ارسال این پیامها را در طول چهار سال بعد و تا دوره بیستونهم جشنواره هم ادامه داد
در این دهه و در دوره بیستودوم جشنواره بود که فیلمهای حاضر در بخش ملی، بهصورت تفکیکشده انتخاب و داوری شدند و این روال در جشنواره ادامه پیدا کرد. یکی از خاطرات جمعی از این دوره از جشنواره فیلم کوتاه تهران پخش زنده مسابقه وزنهبرداری حسین رضازاده در مسابقات جهانی در سالن سینما فلسطین بود که شوروحال دوچندانی به این رویداد بخشید.
در دوره بیست و ششم جشنواره در سال ۸۸ بود که محمود احمدینژاد در مقام رئیس جمهور دست به قلم شد و برای اولینبار به جشنواره فیلم کوتاه تهران پیام داد. احمدینژاد ارسال این پیامها را در طول چهار سال بعد و تا دوره بیستونهم جشنواره هم ادامه داد.
جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران در حال دهه سوم برگزاری را پشت سر گذاشت، که پردیسهای بزرگ سینمایی پاتوق ثابت این رویداد شده بودند.
چهلمین جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران به دبیری مهدی آذرپندار ۲۷ مهر تا ۲ آبان ۱۴۰۲ برگزار خواهد شد.
نظر شما