عابد اکبری کارشناس مسائل بینالملل در گفت و گو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص اظهارات اخیر آیت الله ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور کشورمان در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، اظهارداشت: مهمترین ویژگی سخنرانی رئیس جمهور در این دوره از نشست مجمع عمومی سازمان ملل را میتوان «روشمندی و نظمی که در ارائه وجود داشت» دانست.
وی گفت: میتوان دو محور کلی را در صحبتهای رئیس جمهور استخراج کرد، یکی تبیین مواضع اصولی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بود که بخشی از صحبتهای رئیس جمهور به این حوزه اختصاص یافته بود، دسته دوم هم اصول و ارزشهایی بود که سیاست خارجی ایران بر مبنای آنها شکل گرفته و دنبال میشود.
این کارشناس مسائل بینالملل در خصوص این جمله رئیس جمهور مبنی بر اینکه پروژه آمریکایی شدن جهان شکست خورده است، بیان داشت: برداشتی که میتوان از چند سخنرانی اخیر مقام معظم رهبری در خصوص تنش میان روسیه و اوکراین داشت این هست که ما در «دوران گذار نظم بینالملل» هستیم و بر این اساس میتوان بر روی تحولات سیاست خارجی که پیرامون ما در حال رخ دادن هستند تمرکز کرد.
اکبری تصریح کرد: صحبت رئیس جمهور در مجمع عمومی هم برگرفته از همین نکته بود، چرا که دولت و مجموعه نظام معتقد بر این موضوع هستند که جمهوری اسلامی ایران میتواند به عنوان یک «بازیگر نظم ساز در دوره گذار بین الملل» به ایفای نقش جدیتری بپردازد.
وی گفت: در این موضوع رئیس جمهور به چند نکته اشاره کردند، یکی به «چالش کشیدن نظم مستقر و انتقاد از رویه حاکم بر این نظم» بود و مطرح کردن این نکته در مهمترین ساختار بینالمللی نظم فعلی یعنی سازمان ملل متحد که نکته مهمی است و شما میبینید که کشورهایی از جمله آلمان، هند و ژاپن هم از نظم و ساختار فعلی مستقر انتقاد کرده و آن را به چالش کشیدند.
این کارشناس مسائل بینالملل افزود: جمهوری اسلامی ایران هم بر اساس رویکرد خودش «انتقاد سازنده و جدی» را نسبت به ساختار سازمان ملل متحد و نهادهای مستقر بینالمللی انجام داد.
اکبری اظهار کرد: نکتهای که رئیس جمهور در این حوزه به آن اشاره کردند این بود که یک بازیگر نظم ساز باید بازیگری فعال باشد، بازیگری فاعل باشد و نه بازیگری منفعل و چنین بازیگری به دنبال مذاکره هست و مذاکراتی را پیگیری میکند که بتواند نتایجی را در بر داشته باشد و بر همین اساس اراده جمهوری اسلامی ایران بر این است که در حوزههای مختلف مذاکراتی را داشته باشد.
وی تصریح کرد: وقتی که شما یک «بازیگر نظم ساز و ثبات آفرین» هستید باید بتوانید آن تصویر مثبت و ثبات آفرینی که لازم است را از خود ارائه دهید. بر همین اساس است که ایران تلاش کرد نگاهش به صلح، ثبات و امنیت منطقهای و بینالمللی را در صحبتهای رئیس جمهور در صحن مجمع عمومی سازمان ملل تبیین کند.
این کارشناس مسائل بینالملل افزود: نکته دیگری که در صحبتهای رئیس جمهور وجود داشت بحث «امنیت منطقهای و چالشهایی است که در منطقه قفقاز تا خلیج فارس» وجود دارد، که در این خصوص رئیس جمهور به اهمیت امنیت در منطقه چه در افغانستان عراق اشاره کردند و همچنین نقشی که «سردار شهید سلیمانی» در امنیت آفرینی در عراق و منطقه ایفا کردند و این موضوعات را میتوان ذیل این عنوان دستهبندی کرد که رئیس جمهور یکی دیگر از اصول سیاست خارجی ما را که تمرکز بر منطقهگرایی و تمرکز بر کشورهای همسایه بود را به خوبی تبیین کردند.
اکبری با بیان اینکه امروز در دنیا تقریباً نیمی از تجارت بینالمللی کشورهای مختلف در منطقه خودشان انجام میشود و از شرق تا غرب عالم میتوان مصادیقی را برای این موضوع برشمرد، تصریح کرد: بنابراین در کنار این مسئله که ما میخواهیم به عنوان یک بازیگر نظم آفرین مطرح باشیم روی دیگر صحبت رئیس جمهور که به آن اشاراتی هم داشتند «بحث تجارت خارجی ایران» بود که آن هم با تمرکز بر منطقه در حال پیگیری است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: به معنای دیگر علاوه بر آنکه ایران علاقمند به امنیت در حوزه قفقاز تا منطقه خلیج فارس و شرق و غرب کشور است و اقدامات زیادی را در راستای صلح و ثبات و امنیت در منطقه انجام داده، به دنبال این هست که در «پسا امنیت و پسا ایجاد صلح» جمهوری اسلامی ایران در تجارت بین الملل با کشورهای مختلف و به ویژه کشورهای منطقه دستاوردهای بیشتری را داشته باشد.
نظر شما