به گزارش ایرنا، سال های پیشین داستان مرگ دسته جمعی درختان سیب با تیغ تیز اره برقی تکراری شده بود زیرا حاصل دسترنج یک ساله کشاورزان به یغما می رفت و سود محصول سیب به جیب دلالان می رفت.
می توان ادعا کرد که استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از قطب های سیب با کیفیت در ایران است اما هر ساله سیب های قرمز و زرد دپو شده روی دست باغداران می مانند، خاطرخواهی در بازار ندارند و تنها لهیدگی و ضایعات نصیب آن ها می شد.
اما اینک با وعده های دلگرم کننده دولتمردان برای حمایت از کشاوران، سیب کاران در آستانه فصل برداشت این محصول امیدوارشده اند که چتر حمایتی دولت بر سر محصول آن ها قرار خواهد گرفت.
سیاست راهبردی دولت حمایت از تولید کنندگان و باغداران است و در این راستا با خرید تضمینی سیب از کشاورزان همچون سدی محکم در مقابل دلالان خواهند ایستاد.
استارت واقعی و در حجم زیاد خرید تضمینی سیب از باغداران این استان از سفر نخست رئیس جمهور ( سال۱۴۰۰) زده شد، سال های پیش از این خرید سیب درجه یک باغداران کهگیلویه و بویراحمد به صورت محدود و شاید به میزان ۲۰۰ تن برای مصرف شب عید انجام می شد.
سیب درختی درجه سه (صنعتی) باغداران کهگیلویه و بویراحمدی در سال های گذشته با قیمت ناچیز از سوی دلالان خریداری می شد اما حالا با نرخ تضمینی خریداری می شود تا بهره برداران استان انگیزه بیشتری برای تولید داشته باشند.
سیب درجه یک باغداران کیلویی ۱۴۰ تا ۱۸۰ هزار ریال خریداری می شود
مدیرکل تعاون روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: براساس برنامه ریزی صورت گرفته شده، سیب درجه یک استان به صورت توافقی از کیلویی ۱۴۰ تا ۱۸۰ هزار ریال با توجه به کیفیت آن از باغداران خریداری میشود.
علی بخش شجاعی اضافه کرد: امسال به منظورکمک به کشاورزان ، خرید سیب صنعتی نیز بصورت توافقی صورت میگیرد.
شجاعی با بیان اینکه پنج مرکز و اتحادیه خرید در سطح استان کارخرید سیب را انجام می دهند افزود: همچنین سردخانه ۲ هزار تنی تعاون روستایی استان ، آماده همکاری با باغداران استان نیز می باشد.
وی تاکید کرد: بر اساس برآوردهای صورت گرفته سالانه افزون بر ۴۵ هزار تن سیب با کیفیت از باغهای شهرستان دنا که مرکز اصلی تولید این میوه در کهگیلویه و بویراحمد است برداشت می شود.
مدیرکل تعاون روستایی استان کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: عمده ترین ارقام سیب تولیدی استان شامل رد، گلدن، گلاب و سیب ترش است.
افزایش ظرفیت صنایع تبدیلی و تکمیلی
نگهداری محصولات باغی به ویژه سیب در سردخانه های بالای صفر از اهمیت زیادی برخوردار است به گونه ای که کشاورزان می توانند محصول خود را در این سردخانه ها قرار دهند و در هر فصلی که دلشان بخواهد محصول خود را با قیمت بهتری به فروش برسانند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد نیز تصریح کرد: در سال های گذشته ظرفیت سردخانه و صنایع تبدیلی در استان تنها حدود ۱۰ هزار تن بود.
سید علی معتمدی پور ابراز کرد: هم اینک ۳۲ هزار تن ظرفیت سردخانه ای جدید به استان در حال اضافه شدن است و برای نگهداری میوه ها به ویژه سیب با کیفیت استان در حال انجام است.
وی تاکید کرد: ۲ برابر بعد از انقلاب در این دولت در حوزه سردخانه های استان سرمایه گذاری شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: طرح آمایش صنایع تبدیلی و تکمیلی استان طراحی شده، مشخص کردیم که در استان چه صنایعی نیاز هستند و در چه جاهایی، برای اینکه تسهیلات و اعتبارات هدر نروند.
معتمدی پور گفت: کارخانه های دیگری مثل کارخانه تولید رب گوجه فرنگی، کارخانه پودر میوه و اسانس نیز در سفر رئیس جمهور مطرح شده است.
کارخانه شهد ناب (کنسانتره سیب) نیازمند توجه مسئولان
طبق اعلام معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد، با توجه به ظرفیت های استان در زمینه محصولات باغی به ویژه سیب مرغوب، ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی از جمله احداث کارخانه کنسانتره سیب در این استان جزو اولویت نخست حوزه اقتصادی است.
کارخانه صنایع تبدیلی آبمیوه و نوشیدنی های میوه ای یا گیاهی بدون گاز (شهدناب) یا همان کنسانتره سیب در سال ۷۶ با هدف ایجاد اشتغال و تولید در استان آغاز به کار کرد اما به دلیل برخی مشکلات از سال ۸۶ تاکنون تعطیل شده است.
کارخانه شهد ناب در گذشته صادرات به کشورهای مختلف داشته و درصورت برگشت دوباره این کارخانه به چرخه تولید نقش مهمی در رشد اقتصادی استان دارد و در موضوع کنسانتره سیب و صادرات آن نقش مهمی خواهد داشت.
با توجه به شرایط خاص منطقه و تنوع آب و هوایی سرمایه گذاری روی محصولات باغی با ایجاد کارخانه های تبدیلی در این استان، درآینده شاهد رشد مهمی در این بعد صادرات خواهیم بود.
مدیرعامل صندوق کارآفرینی امید کهگیلویه و بویراحمد در این باره گفت: موضوعی که امروزه مطرح است احیای واحدهای تولیدی راکد است و اخیرا نیز در راستای همین طرح احیا از کارخانه شهد ناب مادوان بازدید صورت گرفت.
همت الله ناصری تاکید کرد: چنانچه این کارخانه حمایت شود تا پایان شهریورماه به چرخه تولید باز خواهد گشت که امید است هر چه زودتر به چرخه تولید برگردد.
وی ادامه داد: در مجموع هشت طرح از طرف صندوق به تهران معرفی شده است که کارخانه قند یاسوج با ۴۰ نفر اشتغالزایی، یک کارخانه بزرگ آب معدنی و مجتمع نان بهارستان با ۳۰ نفر اشتغالزایی جزو آن ها هستند.
وی گفت: در مجموع هشت طرح از طرف صندوق به تهران معرفی شده است که کارخانه قند یاسوج با ۴۰ نفر اشتغالزایی، یک کارخانه بزرگ آب معدنی و مجتمع نان بهارستان با ۳۰ نفر اشتغالزایی جزو آن ها هستند. کرد: ۷۱۰ میلیاردریال اعتبار این طرح ها ابلاغ شده است و کار برای احیای آن ها به قوت ادامه خواهد داشت.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته سالانه افزون بر ۴۵ هزار تن سیب با کیفیت از باغهای شهرستان دنا که مرکز اصلی تولید این میوه در کهگیلویه و بویراحمد است برداشت می شود.
سطح زیر کشت باغ های سیب در شهرستان دنا یک هزار و ۸۰۰ هکتار است که از هر هکتار به طور میانگین ۲۵ تن میوه برداشت میشود.
۷۰ درصد سیب تولیدی در شهرستان دنا ممتاز و با کیفیت و ۳۰ درصد هم صنعتی است و ارقام این محصول در شهرستان شامل رد، گلدن، گلاب و سیب ترش می شود.
سطح زیر کشت باغ های سیب در کهگیلویه و بویراحمد بیش از ۶ هزار هکتار است که به طور میانگین از هر هکتار ۲۰ هزار تن از این میوه برداشت می شود.
امید است با با حمایت ویژه از بخش خصوصی قدرتمند و با نظارت مستمر و تسهیل گری و ایجاد صنایع تبدیلی چهره کشاورزی سنتی در سطح کشور به صنعتی تبدیل خواهیم کرد و زمینه افزایش بهره وری و تولید محصولات اورگانیک را فراهم خواهیم کرد.
هم اکنون یکهزار و ۸۰۰ بهره بردار در زمینه تولید سیب درختی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند.
سالیانه ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن انواع میوه شامل، سیب، مرکبات، میوههای تابستانه و سایر میوهها در باغستانهای کهگیلویه و بویراحمد تولید شود.
این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که سالیانه ۹۷۲ هزار تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای مصرف میشود.
این استان با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.
نظر شما