دنیای امروز علم، دنیای همکاری‌های بین‌المللی است

تهران- ایرنا- برگزیده پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) با تاکید بر ضرورت همکاری‌ دانشمندان در سطح جهانی گفت: یک تغییر بزرگ در دنیای علم امروز حرکت از همکاری‌های ملی به سوی همکاری‌های بین‌المللی است.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، پنجمین دوره اعطای جایزه مصطفی (ص)، شامگاه دوشنبه (۱۰ مهر) و مصادف با شب ولادت پیامبر اکرم (ص) در شهر اصفهان برگزار شد و طی این آیین پنج دانشمند برگزیده جهان اسلام در حوزه‌های پزشکی و زیستی، فناوری ارتباطات و اطلاعات، فناوری نانو برگزیده شناخته شده و جوایز خود را طی مراسمی در کاخ چهلستون دریافت کردند.

این مراسم البته مختصر به برگزاری آیین اعطای جوایز و فقط در یک شب نبود و دانشمندان زیادی از جهان اسلام و برگزیدگان دوره‌های قبل و این دوره در مدت نزدیک به یک هفته با حضور در اصفهان و نشست‌های علمی همچنین نهمین دوره نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (استپ) و سخنرانی‌های مختلف با همتایان خود از ایران و دیگر کشورها و دانشجویان علاقه‌مند گفت‌وگو و در مورد مهم‌ترین مسائل رایزنی کردند.

دنیای امروز علم، دنیای همکاری‌های بین‌المللی است

پروفسور احمد حسن (متولد ۱۳۵۵/ مصر) یکی از دو برگزیده جایزه مصطفی (ص) (در بخش برگزیدگان غیرمقیم) بود که در این مراسم حضور داشت و جایزه خود را دریافت کرد.

وی، استاد دانشگاه کویینز کانادا و دانش‌آموخته ریاضی در همه مقاطع تحصیلی دانشمندی مطرح در سطح جهان در حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات و با دستاوردهای مشخص در حوزه کاوش مخازن نرم‌افزار است.

پروفسور احمد حسن دانش‌آموخته ریاضی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکتری از دانشکده علوم رایانه دانشگاه واترلو به ترتیب در سال‌های ۱۹۹۹، ۲۰۰۱ و ۲۰۰۵ است.

وی اکنون استاد دانشگاه دولتی کویینز در شهر کینگستون ایالت اونتاریو کانادا، مدیر آزمایشگاه هوش مصنوعی و تحلیل‌های نرم‌افزار به اختصار SAIL وابسته به این دانشگاه و مدیر بخش تحقیقات صنعتی در شورای تحقیقات مهندسی و علوم طبیعی کاناداست.

مهم‌ترین حوزه‌های تحقیقاتی وی شامل نرم‌افزار، مهندسی نرم‌افزار، داده‌کاوی، کیفیت نرم‌افزار و شبکه اینترنت است. تحقیقات وی در زمینه نرم‌افزار موضوعاتی مانند کد و کدمنبع را باهم می‌آمیزد. احمد حسن در مورد نرم‌افزار در حوزه های مختلف شامل نرم‌افزار به عنوان منبعی برای سرویس‌دهی، نگهداری نرم‌افزار، توسعه نرم‌افزار، تحلیل و مرور نرم‌افزارهای مشابه تحقیق کرده است. پژوهش‌های او در زمینه داده‌کاوی شامل مولفه‌هایی مانند الگوسازی پیش‌بینی‌کننده، جنگل‌های تصمیم تصادفی، عیب‌یابی و نقص‌زدایی برنامه‌های نرم‌افزاری و یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی است.

مخازن نرم افزار یک حوزۀ چندرشته‌ای است که روش‌های مهندسی نرم‌افزار، داده‌کاوی، هوش مصنوعی و بازیابی اطلاعات در آن با هم ترکیب می‌شود. محققان می‌توانند با بکارگیری این روش‌ها در داده‌های مخزن نرم افزار، اطلاعات خوبی در مورد فرآیندهای توسعه، کیفیت و تکامل نرم‌افزار به دست آورند.

دنیای امروز علم، دنیای همکاری‌های بین‌المللی است

نشست‌های استپ؛ فعالیتی موثر در کنار برنامه‌ اصلی جایزه مصطفی (ص)

پروفسور حسن که برای اولین بار به ایران سفر کرده بود، حضور در ایران را تجربه‌ای شگفت خواند و در گفت‌وگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، در مورد جایزه مصطفی (ص)، اظهار داشت: من از مدت کوتاهی قبل از برگزاری این جایزه و روند اعطای آن مطلع شده بودم، اما وقتی اولویت‌های این جایزه را بررسی می‌کنیم متوجه می‌شویم جایزه‌ای واقعا موثر است و من از اینکه به عنوان یکی از برگزیدگان انتخاب شدم احساس خوشحالی می‌کنم.

وی ادامه داد: یکی از مزایای جایزه مصطفی (ص) این است که علاوه بر فعالیت اصلی و اعطای جایزه، نشست‌های استپ را نیز برگزار می‌کند که شامل سخنرانی‌های علمی و کارگاه‌های آموزشی در رشته‌های تخصصی و گفت‌وگوهای جدی علمی است و این باعث می‌شود دانشمندان مختلفی از سراسر جهان با دانشجویان و دانشمندان ایرانی گفت‌وگو کنند و همکاری‌هایی شکل بگیرد. همچنین بسیار مهم است که بدانیم در زمینه تحقیقاتی چه اتفاقی در ایران و بقیه کشورهای اسلامی رخ می‌دهد.

این برگزیده پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص)، در مورد سطح دانشمندان و دانشجویان ایرانی در زمینه کاری خود نیز توضیح داد: دانشمندان و دانشجویان ایرانی توانایی‌ها و قابلیت‌های زیادی دارند و شکی در مورد این توانایی‌ها وجود ندارد اما به همکاری‌های بیشتری نیاز است و این موضوع هم فقط در مورد دانشجویان ایرانی نیست؛ بلکه موضوع همکاری‌های علمی و اهمیت آن در سطح جهانی مطرح است و وارد جهانی می‌شویم که جهان همکاری‌هاست و کار کردن یک دانشمند یا محقق به تنهایی ممکن نیست.

بنابراین تشکیل شبکه‌های همکاری و زیرساخت‌ها بسیار مهم است که جایزه مصطفی (ص) و استپ فراهم کرده است.

دنیای امروز علم، دنیای همکاری‌های بین‌المللی است
از راست، احمد حسن و امید فرخ‌زاد؛ برگزیدگان پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص)

دنیای امروز علم، دنیای همکاری‌هاست

احمد حسن در مورد مهم‌ترین مانع پیش‌روی دانشمندان اسلامی برای افزایش همکاری‌ها نیز اظهار داشت: اول و به طور کلی باید بپذیریم تغییری مهم در سطح جهان در مورد همکاری‌های علمی رخ داده است؛ این تغییر بزرگ حرکت از سمت همکاری‌های ملی و داخلی در سطح یک کشور به سوی همکاری‌های بین‌المللی است.

وی تصریح کرد: استادان دانشگاه و به طور کلی دانشمندان در گذشته بسیار روی چاپ مقاله تاکید می‌کردند و ضرب‌الاجل‌های مشخصی در این زمینه وجود داشت ولی امروز به سوی جهانی حرکت می‌کنیم که دانشمندان مقالات خود را به صورت برخط در صفحات مجازی یا آرشیوها منتشر می‌کنند و افراد دیگر می‌توانند آن را بخوانند و از طرح اصلی مطلع شوند و روی آن تحقیق کنند.

احمد حسن گفت: این روند دقیقا مانند روندی است که قبلا در توسعه مرورگرهای متن‌باز (open-source) مانند موزیلا فایر فاکس طی شده بود، یعنی در توسعه این مرورگرها متوجه شدند یک نفر نمی‌تواند به‌تنهایی روی یک طرح نرم‌افزاری کار کند بلکه به گروهی از افراد باهوش نیاز دارد همین روند که در حوزه نرم‌افزار و مرورگرهای متن‌باز رخ داد اکنون در حوزه عمومی علم نیز در حال وقوع است.

استاد دانشگاه کویینز کانادا یادآور شد: امروزه افراد بیشتری با هم در حوزه علم همکاری می‌کنند و این همکاری برای دانشمند بسیار حیاتی است تا بتواند با دیگران رقابت کند، حتی اگر در مهم‌ترین و قوی‌ترین کشورها از نظر علمی هستید باید با همکاری با دیگران کار خود را انجام دهید.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha