نهادهایی که بناهای تاریخی در اختیار دارند، مراقب امانت های میراثی باشند

اصفهان- ایرنا - سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: انتظار ما از نهادها و کسانی که از بناهای تاریخی بهره‌برداری می کنند این است که بیشتر مراقب امانت‌های میراثی باشند.

شهرام امیری روز شنبه در گفت‌وگو با ایرنا با اشاره به نبود رسیدگی کافی به سقف و پشت بام حجره‌های پیرامون مناره و مسجد تاریخی" علی" افزود: تمامی نهادهایی که بناهای تاریخی در اختیار دارند، احساس مسوولیت بیشتری کنند. نباید بهره برداری ها انجام شود و بعد از اینکه بنا آسیب دید، بگویند میراث‌فرهنگی مسوول است.

انتشارِ فیلمی از سوی یکی از گزارشگران مردمی مبنی بر روئیت ترک بر بنای تاریخی مسجد صفوی "علی" و مناره سلجوقی مجاور آن، روزهای پایانی هفته گذشته نگرانی‌هایی را از بابت تهدید مناره هزار ساله "علی" در پی داشت.

سخنگوی میراث فرهنگی اصفهان اما در این رابطه گفت: مناره به دلیل مرمت اساسی که در سال‌های گذشته داشته و علاوه بر آن، استحکامی که بدنه مناره دارد هیچ آسیبی ندیده اما ترک‌ها مربوط به حجره های الحاقی پیرامونِ این مناره است.

وی افزود: ترک ها در جرز حجره ها و بخشی از طاق‌های بدنه بوده است که گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی آنها را خطرناک توصیف نکردند.

امیری ادامه داد: اما وضعیت سقف ها نگران کننده است و ترک خوردگی پشت بام‌ها ممکن است در بارندگی‌های شدیدِ پیش رو که هواشناسی پیش بینی کرده است، خطرآفرین باشد و سقف ها بریزند.

نهادهایی که بناهای تاریخی در اختیار دارند، مراقب امانت های میراثی باشند

وی با توجه به بازدید گروه امانی میراث فرهنگی اصفهان گفت: هیات امنا باید به وضعیت حجره‌ها، ایوان‌ها و پشت بام های بنای ارزشمند مسجد علی تا قبل از شروع بارندگی ها رسیدگی کند؛ وضعیت پشت بام مسجد علی نشان می‌دهد که آمادگی لازم را برای بارندگی های فصل بارش پیش رو با توجه به‌ پیش بینی هواشناسی نسبت به بارندگی های خوبِ امسال ندارند.

وی گفت: تمامی کاهگل‌ها ترک خورده، بخش هایی از ناودان ها به طور کامل گرفته و انبوه فضولات کبوترها در پشت بام ها بیداد می‌کند.

سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان اذعان داشت: در بازدیدی که داشتیم، متوجه وضعیت فجیع پشت بام شدیم. بنا در اختیار میراث‌فرهنگی نیست و هیات امنا بهره بردار است و آنها باید به وضعیت مسجد رسیدگی کنند.

وی افزود: در وهله اول مرمت این بنا وظیفه میراث‌فرهنگی نیست، چرا که بنا در اختیار کسانِ دیگری است اما بر اساس وظیفه اخلاقی از مرمتگران گروهِ امانی خواستیم تا در محل مستقر شوند.

امیری در ادامه گفت: گروه امانی به جای یک ترک، چهار ترک را گزارش کرده است اما ترک‌ها ربطی به مناره مسجد علی ندارند و مربوط به مجموعه ای شامل دو یا سه حجره هستند که در اواسط دوران صفوی به مسجد الحاق شده است.

به گفته وی از ارتفاع ۵۳ متری مناره سلجوقی علی در حدودِ ۸ تا ۱۰ متر به همراه بخشی از تزیینات این مناره توسط این حجره ها احاطه شده است.

سخنگوی اداره کل میراث فرهنگی اصفهان ادامه داد: رسیدگی به وضعیت بنا در وهله اول وظیفه بهره بردار و در وهله دوم وظیفه میراث‌فرهنگی است، به خصوص اگر بحث مرمت اساسی باشد.

وی افزود: چون این بناها در اختیار میراث‌فرهنگی نیست، فواصلِ زمانی پایش‌های ما نسبت به بناهای تحت اختیارمان طولانی‌تر است. این بناها مسن هستند و هر لحظه ممکن است برایشان اتفاقاتی بیفتد از این رو رسیدگی به آنها از سوی بهره بردار ضروری است.

امیری اظهار داشت: اعتقادمان این است که حافظان و مالکان اصلی آثار میراث فرهنگی مردم هستند و آگاهی رسانی در باره وضعیت این آثار توسط رسانه‌ها و مردم برای ما برخورنده نیست چرا که اعتقاد داریم گزارش‌های انتقادی اگر به تلنگر به مردم و بهره برداران منجر شود و آنها را تبدیل به نگاهبانان میراث فرهنگی و مطالبه گر کنند، باید به فال نیک گرفته شوند.

به گزارش ایرنا، با انتشار فیلمی که ترک هایی را پیرامون الحاقات صفوی مناره سلجوقی مسجد علی نشان می داد، گروه امانی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در محل مستقر شدند و ترک‌های این محدوده در حالِ مرمت است.

مناره علی، یکی از مناره‌های شاخص و شهره شهر اصفهان است که در اوایل سده ششم هجری و در دوران سلجوقی بنا شده است. این مناره تنها اثر معماری به جا مانده از مسجدی سلجوقی است که در اوایلِ دوران صفوی بر بنیان آن مسجد علی بنا شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha