کارخانه قند ممسنی در سال ۱۳۴۴ خورشیدی با ظرفیت تولید ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن شکر در روز، افتتاح و در سال ۱۳۵۰ به شرکت شهدساز و پس از ۱۰ سال فعالیت به سازمان صنایع ملی ایران سپرده شد.
این کارخانه که در سال ۱۳۷۹ با افزایش سالانه ۳۵۰ کارگر در یک فصل کاری و با هدف اشتغالزایی و افزایش تولید از طریق سازمان صنایع ملی ایران به بخش خصوصی واگذار شد از مساحتی افزون بر ۳۲ هکتار، سه حلقه چاه عمیق، پنج عدد سیلوی پنج هزار تنی، ۲ باب مدرسه ابتدایی و راهنمایی، یک باب مسجد، ۱۵۰ واحد مسکونی و استخر بهره میبرد.
تا اینکه این کارخانه با معضلات فراوانی دست و پنجه نرم کرد و در ۲۵ آبان ماه سال ۹۳ به طور کامل تعطیل شد و این تعطیلی کام کارگران کارخانه را با عدم پرداخت حقوق و مطالباتشان تلخ کرد، کارگرانی که در طول سالهای اخیر در پی بیکاری زندگی شان دچار پستی و بلندی های بسیار شد.
در سفر مهر ماه سال ۱۴۰۰ آیت الله سید ابراهیم رییسی؛رییس جمهور به استان فارس احیای دوباره کارخانه قند ممسنی از جمله مصوبات سفر اول هیات دولت به این استان بود که مسئولان استان در طی یک برنامه زمانبندی تدابیر لازم برای بازگشت سریع کارخانه به چرخه تولید در استان را آغاز کردند.
۲۲ مهرماه ۱۴۰۰ سید صولت مرتضوی معاون وقت اجرایی رییس جمهور در قالب هفتمین سفر استانی هیأت دولت به شهرستان رستم رفت و به بررسی مسایل و مشکلات این شهرستان پرداخت. بازدید از کارخانه قند ممسنی از مهمترین برنامههای وی بود.
وی پس از بازدید از کارخانه قند تعطیل شده در رستم، پیگیری جدی برای حل مشکلات این کارخانه را یکی از اولویتهای مهم قلمداد کرد و خواستار توجه ویژه به احیای مجدد این واحد تولیدی و رسیدگی به پرونده مطالبات کارگران این کارخانه که سالهاست در دیوان عدالت و دادگستری استان در دست بررسی است، شد.
احیای این واحد گامی بزرگ در عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری، توسعه اشتغال و آبادانی پیرامون صنعت که عمدتا در مناطق محروم قرار دارند است و ضمن افزایش تولید، پیشرفت و آبادانی را به شکل متوازن به همراه خواهد داشت.
برای نجات اقتصاد راهی جز رفتن به سمت رونق تولید و کسب و کارهای داخلی نیست و البته این یک تیر است و چند نشان.
مطالبات حدود ۱۰ ساله معوقه کارگران کارخانه قند ممسنی پرداخت شد
فرماندار شهرستان رستم گفت: مطالبات حدود ۱۰ ساله معوقه کارگران این کارخانه به میزان ۱۶۴ میلیارد ریال پرداخت شده است و آماده بهره برداری است .
سید علی حسینی در آستانه سفر رئیس جمهور به این شهرستان نوبنیاد و کم برخوردار، اظهار کرد: کارخانه قند یاسوج حدود یک دهه راکد مانده بود و در تعطیلی کامل به سر می برد.
وی افزود: فاز نخست این کارخانه آماده بهره برداری است و در صورتی که شکر خام به دست ما برسد تبدیل یه شکر سفید می شود و بازار ارسال می شود.
فرماندار شهرستان رستم تاکید کرد: این کارخانه در دولت خدمتگزار سیزدهم فاز نخست آن آماده افتتاح شده و تست آب گرم آن با موفقیت انجام شده است.
حسینی ادامه داد: هم اکنون فاز دوم کارخانه در حال راه اندازی است که بحث چغندر قند مطرح است.
وی ابراز کرد: با افتتاح فاز نخست ۱۷۰ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار می شوند و در فاز دوم نیز حداقل ۲۶۰ نفر به صورت مستقیم مسغول به کار خواهند شد.
فرماندار شهرستان رستم عنوان کرد: در سفر دور دوم رئیس جمهور به استان فارس احتمال می رود بازدیدی توسط آیت الله رئیسی از این کارخانه صورت گیرد.
احیای کارخانه قند ممسنی دستاورد بزرگی در دولت سیزدهم محسوب می شود
بازگشت واحد های تولیدی غیر فعال و راکد به چرخه تولید جزو نخستین دغدغه های دولت سیزدهم از همان روزهای ابتدایی شروع به کار بود و در حال حاضر به عنوان سیاست اصلی دولت در فارس مطرح شده است.
محمدهادی ایمانیه استاندار فارس هم ۱۲ آبان ۱۴۰۰ در بازدیدی میدانی از شهرستان محروم رستم، مشکلات این شهرستان را بررسی و تعطیلی هفت ساله کارخانه قند را از نمونههای بارز معضلات در شهرستان رستم دانست و با ابراز تأسف از اینکه ۶۰۰ کارگر شاغل در این واحد تولیدی بیکار شدهاند، اعلام کرد که پیگیری جدی برای فعالیت مجدد این کارخانه در دستور کار قرار گرفته است.
تلاشها برای احیای این کارخانه همچنان ادامه داشت تا در سفر استاندار فارس و مدیران اجرایی استان به شهرستان رستم و نورآباد ممسنی در خردادماه سال ۱۴۰۲ موضوع احیای کارخانه قند ممسنی دوباره مورد بررسی ویژه قرار گرفت و استاندار فارس از این کارخانه بازدید و در جلسهای با حضور مسئولان محلی و استانی مقرر شد که ۲ماه فرصت برای احیای این واحد صنعتی به سرمایه گذار داده شود تا در این مدت بتواند روند احیای این کارخانه را پیگیری کند.
براساس اقدامات صورت گرفته پیش بینی میشد که طی یک ماه فاز یک کارخانه قند ممسنی احیاء و شکر خام تبدیل به شکر سفید شود و در فاز دوم نیز فرآوری چغندر قند در این واحد تولیدی انجام شود.
از تأسیس تا متوقف شدن تولید
این کارخانه که در سال ۱۳۷۹ با افزایش سالانه ۳۵۰ کارگر در یک فصل کاری و با هدف اشتغالزایی و افزایش تولید از طریق سازمان صنایع ملی ایران به بخش خصوصی واگذار شد از مساحتی افزون بر ۳۲ هکتار، سه حلقه چاه عمیق، پنج عدد سیلوی پنج هزار تنی، ۲ باب مدرسه ابتدایی و راهنمایی، یک باب مسجد، ۱۵۰ واحد مسکونی و استخر بهره میبرد.
هرچند این واحد صنعتی به دلیل روبرو شدن با برخی از مشکلات نتوانست آن طور که باید به فعالیتهای خود ادامه دهد و فعالیتهای آن در طول سالیان به دلیل کمبود و گرانی مواد اولیه، نبود نقدینگی، عدم امکان تأمین به موقع نیازمندیهای کارخانه، سنگینی هزینهها و مطالبات کارکنان کاهش یافت.
برخی نیز معتقد هستند که عدم پایبندی مالکان به تعهدات و خرید زمان برای متوقف نگه داشتن فعالیت کارخانه موجبات بروز مشکلات بسیاری را برای این واحد تولیدی شد.
این در حالی است که کارخانه قند ممسنی موقعیت جغرافیایی مطلوبی از لحاظ نزدیکی به بنادر جنوبی کشور به منظور تهیه شکر خام دارد و همچنین از وجود مسیر ارتباطی پرتردد و زمینهای حاصلخیز جهت کشت چغندرقند بهره میبرد، همچنین این کارخانه یکی از بهترین تولیدکنندگان شکر در بین کارخانه های قند فارس محسوب میشود و تا سالها نزدیک به ۲۵۰ نفر به طور مستقیم و بیش از یک هزار اشتغال غیرمستقیم از طریق آن ارتزاق می کردند.
اما شدت گرفتن مشکلات مالی طی سالهای گذشته سبب شد تا روز به روز از تعداد کارگران این کارخانه کاسته شود و شمار کارگران آن تا قبل از تعطیل شدن این واحد تولیدی به ۸۰ نفر برسد.
کارخانه قند ممسنی در ۲۵ آبان ماه سال ۹۳ به طور کامل تعطیل شد و این تعطیلی کام کارگران کارخانه را با عدم پرداخت حقوق و مطالباتشان تلخ کرد، کارگرانی که در طول سالهای اخیر بارها خواستار پرداخت مطالبات و معوقات خود شدند.
اینک این کارخانه در حال احیای و بازسازی دوباره است که کار و تلاش برای راه اندازی مجدد آن ادامه دارد.
صدها نفر از طریق این کارخانه بزرگ در ممسنی میتوانستند در سایه امنیت شغلی درآمد پایداری را داشته باشند و از سوی دیگر کمک زیادی به توسعه صنعت استان کنند اما از کار بیکار شدند و کامشان برای همیشه تلخ شد و آواره شدند.
کارخانه قند ممسنی سال ها غیرفعال بوده و راه اندازی مجدد آن به عنوان صنعت مادر ممسنی سبب خوشحالی کشاورزان، کارگران شده و کام همه مردم شهرستان از فعالیت آن شیرین خواهد شد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و هیات دولت در دومین دور از سفر استانی خود روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری (بیستم و بیست و یکم مهرماه) میهمان مردم استان فارس خواهد بود.
افتتاح پروژه آزادراه شیراز – اصفهان، بهره برداری از خط دوم انتقال آب سد درودزن به شیراز، شرکت در مراسم یادروز حافظ، دیدار با جمعی از هنرمندان، شرکت در آیین آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها، دیدار با جمعی از نخبگان، بازدید از کارخانه آی.تی.آی، واگذاری ۱۰ هزار واحد مسکونی نهضت ملی مسکن، خود مالک، بافت فرسوده و روستایی، سخنرانی عمومی در حرم مطهر شاهچراغ (ع)، دیدار با خانواده شهدا و جانبازان حوادث تروریستی در شاهچراغ (ع)، شرکت در جلسه شورای برنامه ریزی و دیدار با فعالان اقتصادی از جمله برنامههای سفر دو روزه رئیس جمهور به استان فارس است.
نظر شما