مسعود شفیعی روز شنبه در گفت و گوی اختصاص با خبرنگار ایرنا افزود:طریقه جداکردن میوه جنگلی بنه از هسته و درست کردن رب ربنیک یا به گویش محلی رملک در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
طریقه جداکردن دانه و پوست بنه
مردان نزدیک مناطق جنگل نشین کهگیلویه و بویراحمد برای چیدن دانه های بنه به دل کوه زده و از درختان دانه های کوچک این میوه جنگلی را می چینند،بانوان نیز ابتدا دانه های کوچک میوه های جنگلی را بر روی پارچه تمیزی پهن کرده و بعد از خشک شدن آن را در هاون چوبی یا سنگی ( در زیان محلی، سِرکو) میریزند و میکوبند و سپس بنه ها را الک کرده ،شسته و آن را درون دیگ میریزند و به مدت ۲ ساعت میپزند تا مغز سبز رنگ آن سیاه و پخته شود.
در مرحله بعد دوباره بنهها را درون سِرکو میکوبند و بعد از کوبیدن آنان را میشویند تا پوست آن کنده شود و باز به مدت یک ساعت زیر آفتاب قرار می دهند و سپس بنهها را درون تابه بزرگ و با حرارت بو میدهند و این کار به صورت دستی و به وسیله سنگهای صاف انجام میشود که جذابیت زیادی برای جذب گردشگران دارد.
در مرحله بعد مغز و پوستههای بنه که با هم مخلوط شده با دست یا الک جدا میکنند و مغز بنه آماده میشود و در مرحله آخر به مغزها مقداری آب و نمک اضافه میکنند و در یخچال میگذارند و بعد از سرد و مزهدار شدن این آجیل خوشمزه آماده خوردن می شود.
رب ربنیک یا نام محلی رملک
برای درست کردن رب رملک ابتدا این میوه های دانه ریز را از درختان جنگلی چیده و تمیز می کنند سپس آن را در آب جوش ریخته و می پزند تا هسته ها از میوه خارج و در مرحله پایانی نیز میوه رملک را می پزند تا تبدیل به رب شود این محصول یکی از سوغاتی های استان کهگیلویه و بویراحمد است.
ربنیک گیاهی است که به صورت وحشی در مناطق کوهپایهای و گرمسیر جنوب رشته کوه زاگرس میروید و از خانواده درخت سدر/کنار است میوه آن خوراکی بوده و در طیف رنگی زرد تا قرمز آجری و زرشکی در جنگل های کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد،شکل ظاهری آن شبیه میوه درخت سدر (کنار) اما با اندازه کوچکتر و مزه آن ترش است.
وی تاکید کرد: همچنین ابزار تیرکمان و صنایع دستی گلیم سوزنی کهگیلویه و بویراحمد به تازگی ثبت ملی شده است.
شفیعی عنوان کرد: یک سال گذشته تاکنون ۱۸ اثر میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی ثبت شده است. تنگ گنجه ای و چند درختان کهنسال از جمله آثار طبیعی استان است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
وی خاطرنشان کرد:دست بافته هایی مانند فن تولید کلاه سنتی نمدی و نوعی حلوا به نام زیره تو از دیگر آثار میراث فرهنگی استان است که پارسال تاکنون در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
حلوای محلی زیره تو با آرد،قند، روغن ادویه هایی مانند زردچوبه و زعفران درست می شود،این حلوا به صورت مایع است و برای زنانی که تازه وضع حمل کرده اند درست می شود.
کارشناس ثبت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد:شاخص ترین اشیای تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی سنگی کتیبه دار یادگار دوره ساسانی است که با خط پهلوی روی آن نوشته شده است.
وی به دیگر اثر شاخص منقول اشاره کرد و گفت: شی سنگی با کاربری دارویی است که در کاوشهای "دِه پایینِ " "سادات محمودی" شهرستان دنا، بدست آمده است از دیگر اشیای ثبت شده در فهرست آثار ملی است.
شفیعی عنوان کرد: ثبت ملی گرفتن اعتبار برای مرمت و تعیین حریم پیشگیری از تعرض سودجویان از جمله برنامههای میراث فرهنگی برای صیانت از بناهای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد است.
وی تاکید کرد: کهگیلویه و بویراحمد ۲ هزار اثر میراث فرهنگی دارد که ۷۹۴ مورد آن در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
به گفته شفیعی نقش برجستههای تنگ سولک در سال ۱۳۱۶ نخستین اثر ملی ثبت ملی شده در کهگیلویه و بویراحمد است.
وی تصریح کرد: آسیاب ها، خانه های تاریخی، قلعه ها، آب انبارها، بقاع متبرکه، گورستان های تاریخی، پل ها، مساجد و کاروانسراها از مهمترین بناهای تاریخی ثبت شده این استان در فهرست آثار ملی هستند.
شفیعی تاکید کرد:آثار سنگی چین لوداب، شهر سنگی دلی یاسیر کهگیلویه، قلعه کی نصیر بهادر بویراحمد، قلعه رئیسی کهگیلویه و دو گور دو پا در باشت از جمله بناهای تاریخی مهم ثبت ملی شده این استان است.
کهگیلویه و بویراحمد را به دیار آریوبرزن سردار نامی ایران در دوره هخامنشی میشناسند،این استان بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آراییها جزیی از خاک تمامی حکومتهای ایران بود.
کهگیلویه و بویراحمد در دورههای تاریخی مختلف با نامهایی بلاد شاپور، جبال گیلویه و کهگیلویه شناخته شده است.
این استان با ۷۲۶هزار نفر جمعیت در جنوب غربی ایران بیش از ۱۶ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.
نظر شما