به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا، در جریان سفر «محمد حسن شیخ الاسلامی» رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت خارجه IPIS به اسلامآباد نشست رایزنیهای سالانه مراکز مطالعات سیاسی دو کشور به اهتمام بخش افغانستان، خاورمیانه و آفریقای اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد ISSI برگزار شد.
هیات ایرانی به ریاست شیخ الاسلامی و با حضور 'حمید رضا ارشدی' پژوهشگر ارشد و 'امید بابلیان' پژوهشگر مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل در این رایزنیها حضور یافت.
'سهیل محمود' مدیرکل اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد، 'خالد محمود' رئیس هیات مدیره این اندیشکده، 'آمنه خان' مدیر مرکز افغانستان، خاورمیانه و آفریقا و 'رفعت مسعود' سفیر سابق پاکستان در ایران در این نشست حضور یافتند.
گفت و گوهای دو هیات در قالب سه جلسه کاری تقسیم شد. جلسه اول با عنوان روابط دوجانبه ایران و پاکستان، جلسه دوم با عنوان تحولات در خاورمیانه: چشم انداز یکپارچگی و اتصال منطقهای و نشست سوم با عنوان وضعیت فعلی و رخدادهای افغانستان برگزار شد.
روسای مراکز مطالعات سیاسی ایران و پاکستان در سخنان آغازین خود پیرامون فراز و نشیب های بی سابقه در سطح منطقه و جهان، شکنندگی و قطبی شدن در محیط جهانی و تغییرات عمیق سخن گفتند.
آنان بر اهمیت رایزنی های نزدیک جمهوری اسلامی ایران و پاکستان در این محیط تاکید و از مسیر مثبت روابط دوجانبه ابراز خرسندی کردند.
روسای هیات های ایران و پاکستان همچنین دیدگاه های یکدیگر را در مورد وضعیت افغانستان و فاجعه ای که در فلسطین رخ می دهد، تشریت کردند. آنان بر نیاز به مداخله فوری جامعه جهانی برای توقف ظلم بی وقفه علیه مردم فلسطین و ارائه کمک های فوری تاکید کردند.
همچنین بر نقش فعال سازمان ملل و سازمان همکاری اسلامی در تضمین اقدام فوری برای رسیدگی به وضعیت غیرقابل قبول در غزه تاکید شد.
سهیل محمود و حسن شیخ الاسلامی نیز بر اهمیت ارتباط نهادی بین مرکز مطالعات سیاسی و بین الملل وزارت امور خارجه ایران و اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد تاکید کرده و تعهد متقابل را برای افزایش تبادلات دوجانبه و گسترش دامنه همکاری های مشترک بین دو مرکز اعلام کردند.
در ادامه سخنرانان بر پیشرفت های اخیر در روابط دوجانبه از جمله عبور حجم تجارت ایران و پاکستان از مرز ۲ میلیارد دلار علیرغم چالش تحریم ها تاکید کردند. همکاری در زمینه بازگشایی گذرگاه های جدید مرزی، افتتاح بازارچههای مرزی و اهمیت خط لوله گاز ایران و پاکستان (IP) مورد تاکید قرار گرفت. همکاریهای منطقهای تهران و اسلامآباد در قالب اکو، سازمان همکاری شانگهای، سازمان همکاری اسلامی، سازمان ملل و سایر مجامع چند جانبه نیز مثبت ارزیابی شد.
در دومین جلسه، سخنرانان بر ضرورت مدیریت پویای منطقهای در کنار شناخت اهمیت اساسی پرداختن به چالشها در منطقه تأکید کردند. طیف گسترده ای از زمینه های بالقوه برای همکاری های منطقهای مورد بحث قرار گرفت و سخنرانان خواستار اقدامات مشخص، خودکفایی و عزم سیاسی برای استفاده از پتانسیلهای قابل توجه منطقه برای همکاری اساسی از طریق پلت فرم های چندجانبه منطقهای مربوطه شدند.
سخنرانان در سومین جلسه رایزنیهای سالانه مراکز مطالعات سیاسی ایران و پاکستان خاطرنشان کردند که افغانستان به عنوان پیوندی که پاکستان، ایران و کشورهای آسیای مرکزی را به هم متصل میکند، نقش محوری ایفا میکند و آن را به یک پایه بالقوه برای همکاریهای منطقهای سودمند متقابل تبدیل میکند.
همچنین تاکید شد که علیرغم تعاملات دوجانبه جاری، فقدان یک چارچوب منطقه ای منسجم برای پرداختن به مسائل مربوط به افغانستان، ضرورت یک ابتکار منطقهای جامع را برجسته می کند.
در پایان "خالد محمود" رئیس هیات مدیره اندیشکده مطالعات راهبردی اسلامآباد بر تبادلات مفید در طول جلسات کاری و سهم مهمی که گفتوگوهای دو مرکز در کمک به پیشبرد همکاری های دوجانبه ایران و پاکستان ایفا می کند، تأکید کرد.
نظر شما