مقدمات مرمت تنها دروازه باقی مانده از تاریخ کهن ایران در خوی فراهم شد

ارومیه - ایرنا - رییس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوی با اشاره به آسیب‌دیدگی بخش‌هایی از دروازه سنگی این شهرستان در زلزله سال گذشته گفت: مقدمات مرمت این مکان تاریخی که تنها دروازه باقی مانده از تاریخ کهن ایران است، فراهم شده است.

به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان‌غربی، افراسیاب گراوند روز سه شنبه در این خصوص اظهار کرد: پس از زلزله خوی بخش‌هایی از بازار این شهرستان، دروازه سنگی و نیز برخی از گنبدهای این مجموعه دچار آسیب شده بود.

وی افزود: برای مرمت محل این آسیب‌ها، پنج میلیارد ریال اختصاص یافت که سعی می شود با هزینه کرد آن در سریع‌ترین زمان ممکن عملیات مرمت اجرایی شود.

به گزارش ایرنا، پیشینه خوی به سه‌هزار سال پیش برمی‌گردد. آثار تاریخی زیادی در منطقه خوی قرار دارد که از آن آثار می‌توان به دروازه سنگی اشاره کرد.

دروازه سنگی تنها دروازه باقی‌مانده از حصار شهر خوی در آذربایجان‌غربی و تنها دروازه باقی‌مانده از تاریخ کهن ایران است.

خوی یکی از کهن‌ترین مراکز تمدن در شمال غرب ایران و کانون بسیاری از حوادث تاریخی بوده است.

در گذشته‌هایی نه چندان دور قدم گذاشتن به هر شهر، مستلزم عبور از حصار آن شهر بود که همچون دیواری دفاعی دور تا دور آن را دربر می‌گرفت.

حفظ امنیت هر شهر و دیاری وابسته به استحکام این دیوار بود و کوچک‌ترین اشتباه در ساخت و حفاظت از آن می‌توانست اتفاقات ناگواری را رقم بزند.

دروازه سنگی خوی از نمونه‌های باقی‌مانده ۱۲ حصار تدافعی در جنوب شرقی شهر خوی است که جهت حفاظت شهر از تهاجم دشمن و کنترل عبور و مرور ساخته شده است.

در گذشته مردم از طریق دروازه سنگی به شهرهای سلماس و ارومیه می‌رفتند، اما امروزه به علت گسترش شهر این بنای تاریخی در بافت جدید شهر قرار گرفته و قسمت شمالی آن متصل به بازار قدیمی خوی قرار دارد. ضلع شمالی دروازه آجری و به سبک جناقی است‌. ضلع‌جنوبی آن یک در میان سنگ‌های خاکستری و سیاه دارد و به شکل قوس نیم‌دایره است که زیر این قوس دو شیر ساده سنگ‌ تراشی شده است‌.

تا ۶۰ سال گذشته در اطراف شهر خوی، دیواری خشتی با چهار دروازه وجود داشت. به جز این دروازه سنگی، دروازه های دیگری نیز وجود داشته است که امروزه مردم با نام‌های" دروازه شهانق یا شوونه قاپوسی، دروازه محله یا قالاقاپوسی یا محله قاپوسی، دروازه چورس یا دروازه ماکو و دروازه شوراب یا دروازه تبریز" از آن‌ها یاد می‌کنند. اما از آن همه دروازه تنها همین دروازه سنگی توانسته ناملایمات روزگار را تاب بیاورد و در این شهر باقی بماند.

دروازه سنگی در روزگاران گذشته وقایع بسیاری را به چشم دیده و در برابر آن‌ها سکوت کرده است. مهاجمان ارمنی و عثمانی بارها خواستند تا این حصار را از بین ببرند و وارد شهر شوند و هنوز هم آثار گلوله‌های آنان بر تن این دروازه دیده می‌شود.

این بنا از حیث جنس ساختمان با دو نوع مصالح مقاوم ساخته شده است. به‌طور کلی در ساخت دروازه سنگی از دو نوع مصالح آجر و سنگ استفاده شده است. ضلع شمالی آن که در امتداد بازار قدیمی خوی قرار دارد با آجر ساخته شده، ولی سمت جنوبی بنا از سنگ‌های تراش خاکستری و سیاه است که به‌صورت ترکیبات موزون و هماهنگ نماسازی شده است.

نام این اثر ارزشمند، به‌عنوان تنها دروازه باقی‌مانده از تاریخ کهن ایران، با شماره ۸۰۸ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.

دروازه‌های ایران در گذشته دو نوع را شامل می‌شدند، دروازه‌های سنگی و دروازه‌های آجری. دروازه سنگی تنها نمونه باقی‌مانده از نوع خود است. نویسنده و مورخ فرانسوی به نام کنت دو گوبینو، معماری دروازه سنگی را به بناهای قاهره تشبیه می‌کند و در نوشته‌های خود از آن اینگونه سخن می‌گوید:

خوی شهر دلپذیری است، دروازه زیبایش به شیوه بناهای قاهره، از مرمر سیاه و سفید ساخته شده است و من نظیر آن را در هیچ جای دیگر ایران ندیده‌ام، این دروازه به بازار باز می‌شود.

مقدمات مرمت تنها دروازه باقی مانده از تاریخ کهن ایران در خوی فراهم شد

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha