به گزارش خبرنگار ایرنا، امسال به دلیل وجود منابع آبی فراوان تر از سال های گذشته و افزایش کشت دوم برنج و در نتیجه شالیزارهای مملو از نیم دانه های شالی، زمینه پرورش گلهای هزاران اردک را برای روستائیان بخش های مرکزی واقع در شهرستان های آمل و بابل استان مازندران فراهم کرده است.
هشدار دامپزشکی به پرورش دهندگان گله ای اردک در زمین های شالیزاری از این جهت است که محل پرورش و نگهداری گله ای اردک ها در زمین های شالیزاری پر آب انجام می شود و حتی پرورش دهندگان زمین های کشاورزی را برای پرورش تبدیل به آببندان می کنند، پرندگان مهاجر در حال پرواز نیز با مشاهده منطقه پر آب به راحتی در این مناطق فرود می آیند، که احتمال انتقال و سرایت بیماری آنفلوانزا فوق حاد پرندگان به پرندگان محلی وجود دارد.
از سوی دیگر بررسی ها نشان می دهد حتی بعضی از شکارچیان از فرصت آببندان های مصنوعی ایجاد شده و فرود پرندگان مهاجر در این مناطق استفاده کرده و اقدام به شکار این پرندگان وحشی نیز می کنند.
اگرچه پرورش اردک و دیگر ماکیان محلی در هر یک از خانه های روستایی مازندرانی وجود داشته است، اما از یک دهه گذشته به تناسب شرایط بارندگی در فصل پاییز به ویژه مهر ماه، پرورش اردک به صورت گله ای از ۱۰۰قطعه آغاز شد و امروز به صورت مشارکتی سه تا چهار نفره از جوانان روستایی به ۱۰ هزار قطعه نیز افزایش یافت.
آمارهای ثبت شده از بارندگیها و منابع آبی سطحی در مازندران نشان میدهد در مهر ماه ۹۶میلی متر بارندگی به ثبت رسید که این میزان بارندگیها ۱۱۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافت.
به نظر می رسد پرورش گله ای اردک و غاز در شالیزارها امسال فرصت خوبی را برای درآمد جوانان روستایی مازندران فراهم کرده است، علت استقبالشان هم این است که فقط سه هفته باید هزینه تغذیه این پرندگان را متقبل شوند و ۶۰ روز باقی مانده از زمان پرورش، هزینه ای نمی کنند، چراکه فقط باید با رهاسازی گله داخل شالیزاری، از آنها نگهداری و مراقبت کنند.
پرورش دهندگان اردک سرمایه گذاری در این بخش را پر سود و در عین حال خطر پذیری را بالا می دانند و می گویند : از آن جایی که زمین های شالیزاری آماده پرورش اردک در منطقه به فور وجود دارد، با کمی مراقبت می توان به درآمد مناسبی در بازه زمانی کم رسید.
روستائیان مازندران به تناسب سن جوجه با خرید ۲۳۰ تا ۳۵۰ هزار ریالی از هر قطعه جوجه اردک و با رها کردن در شالیزارها و پرورش آن در بازه زمانی حدود ۸۵ روزه، آن را که تقاضای قابل توجهی نیز دارد، روانه بازار می کنند.
بررسی میدانی خبرنگار ایرنا نشان می دهد که افزایش تقاضا و قیمت مناسب اردک محلی سبب شد تا امسال جوانان بیشتری از شرایط آماده شالیزارهای پر آب و نیمه دانه های شالی بهره بگیرند، در حال حاضر هر قطعه اردک محلی آماده طبخ با وزن حدود یک کیلو تا یک کیلو و ۳۰۰ گرم ۲میلیون و ۳۰۰ هزار تا ۲میلیون و ۷۰۰ هزار ریال در بازار خرید و فروش می شود.
هم اکنون در حاشیه محورهای اصلی شهرهای استان مازندران شاهد پارچه نوشته هایی از عرضه و فروش انواع ماکیان محلی به ویژه اردک زنده هستیم.
هشدار دامپزشکی مازندران نسبت پرورش گله ای اردک در شالیزارها
دامپزشکی مازندران نسبت به شیوع بیماری فوق حاد آنفلوانزای پرندگان و جهش آن در جمعیت انسانی هشدار داد و از مردم خواست تا از رهاسازی پرندگان نظیر اردک و مرغ و خروس در شالیزارها خودداری کنند.
هر چند اردک مقاوم به انواع بیماری ها است، اما طبق قوانین در صورت شناسایی و اثبات کانون بیماری از جمله آنفلونزای حاد پرندگان؛ دامپزشکی بی درنگ و بدون توجه به تعداد پرنده و مقدار هزینه های صورت گرفته، تمام طیور را در کانون و تا شعاع ۱۰ کیلومتر مربع پاکسازی می کند.
طبق ماده ۱۰ آئین نامه نظارتی بهداشتی سازمان دامپزشکی هر گونه پرورش دام و طیور مستلزم دریافت پروانه است و از آن جایی که پرورش اردک به صورت گله ای تهدید جدی علیه بهداشت عمومی محسوب می شود، این فعالیت به لحاظ قانونی جرم تلقی می شود.
استان مازندران به خاطر شرایط آب و هوائی و موقعیت جغرافیایی نسبت به بیماری های دامی بویژه آنفلونزای پرندگان حساس است و بررسی ها نشان داده که عمده شیوع این بیماری از پرنده اردک بوده است.
دامپزشکی مازندران اعلام کرد :اگر پرورش دهندگان به ضوابط پرورش دام و طیور بی اعتنایی کنند و خطری برای واحدهای دام و طیور صنعتی احساس شود، بدون در نظر گرفتن اهمیت اشتغال و درآمد جوانان، با متخلفان طبق ضوابط برخورد می شود.
مازندران حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد دامی دارد و ظرفیت تولیدات دامی استان شامل شیر، گوشت و دیکر محصولات ۹۲۶ هزار تن در سال است.
همه ساله در فصل پائیز و زمستان دهها گونه پرنده مهاجر زمستان گذران با جمعیت حدود یک میلیون و ۵۰۰هزار بال به مازندران مهاجرت می کنند. این پرندگان یکی از انتقال دهندگان ویروس آنفلونزای مرغی هستند و رعایت مقررات بهداشتی در شکار و عرضه همواره از دغدغه های مسوولان مازندران بوده است.
مازندران حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد که حدود ۴۷درصد آنان در بیش از سه هزار و ۵۰۰روستا زندگی می کنند و یکی از فعالیت های جنبی روستائیان پرورش انواع ماکیان بویژه مرغ، اردک، غاز و بوقلمون است. طبق آمار معاونت بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی مازندران به طور متوسط سالانه ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار قطعه انواع ماکیان تنها به صورت غیرگله ای یا خانگی در روستاهای استان پرورش داده می شود.
نظر شما