گروه جامعه ایرنا - شوراهای دانشآموزی نهادی در مدارس است که اعضای آن با انتخابات میان دانشآموزان برگزیده میشوند. «زمینهسازی رشد مهارت فردی - اجتماعی»، «توسعه همیاری در امور آموزشی و پرورشی» و «تعامل میان آنان و مسئولان»سه راهبرد کلی شوراهای دانشآموزی است. انتخابات این شورا هر سال آموزشی در آبان برگزار میشود و با توجه به شرایط مدرسه و شمار دانشآموزان، اعضای شوراها از پنج تا ۱۴ نفر متغیر است. ریاست شوراهای مدارس میتوانند بعد از انتخابات دو مرحله ای (مجلس شهرستان (ناحیه) و مجلس استان) در مجلس دانش آموزی کشوری حضور داشته باشند.
آمادهسازی دانش آموزان برای جامعه پذیری و تمرین مشارکت اجتماعی، استفاده از توانمندیهای مختلف دانش آموزان به مثابه منابع انسانی در اجرای برنامههای درسی، ایجاد روحیه مسئولیت پذیری و مشارکت دانش آموزان شورای دانش آموزی، تمرین کار گروهی و آمادگی دانش آموزان برای ایجاد سازمانهای کار آفرین، صرفه جویی در هزینههای نیروی انسانی موظف، ایجاد حس رقابت بین کلاسها در امر مشارکت در کارهای مدرسه، کاهش فاصله بین مسئولان و دانش آموزان و حذف فاصله کلاس و دفتر از جمله اهداف شوراهای دانشآموزی است.
تشکل شورا در عرصه اندیشه ورزی نیز اهدافی از جمله شناسایی نقاط قوت و ضعف دبیرستان از دید دانش آموزان (باز خوردگیری)، مشارکت در شناخت نیازهای روز آمد دانش آموزان (ایده یابی و تصمیم سازی)، رهیافت اجرائی جهت رفع نیازهای فوق (تصمیمگیری)، مشارکت در جمعآوری تجارب دیگران، تقویت بنیه اندیشه ورزی دانش آموزان و هم سو سازی دانش آموزان با سیاستهای مدیریت را دنبال میکند.
انتخابات شورای دانشآموزی فرصتی است که باعث حضور فعال و با نشاط دانشآموزان در فعالیتهای اجتماعی و پرورشی مدرسه میشود و علاوه بر فراهم کردن زمینههای به ظهور رساندن توانمندیهای بالقوه، نقش آفرینی و مسئولیت اجتماعی را هم به فرزندان میآموزد.
در واقع شورای دانش آموزی به منظور زمینهسازی برای همکاری فعال، مشارکت و مسئولیت پذیری دانش آموزان در ساحت های اعتقادی، اجتماعی، علمی و فرهنگی و پرورشی مدرسه و ایجاد ارتباط صحیح و مستقیم بین دانشآموزان و اولیای مدرسه شورای دانش آموزی در مدارس ایجاد میشود.
براین اساس، امسال بیستوششمین دوره انتخابات شوراهای دانشآموزی با شعار محوری «شورای دانشآموزی پیشران تحقق ایران قوی» امروز ۱۰ آبان در همه واحدهای آموزشی دورههای تحصیلی ابتدایی، متوسطه اول و دوم در سراسر کشور برگزار میشود.
دانشآموزان نامزد برای شورای دانش آموزی از پنجم آبان فرصت داشتند تا به تبلیغ درباره دیدگاهها و برنامههای خود بپردازند و نظر سایر همکلاسیهای خود را جلب کنند.
همه دانشآموزان از پایه سوم ابتدایی به بعد میتوانند داوطلب عضویت در شوراهای مدارس شوند و در انتخابات شرکت کنند.
این موضوع در هفتهای که گذشت شور و نشاط دوچندانی را در میان دانشآموزان ایجاد کرد تا آنها بتوانند در فضایی سالم به رقابت با یکدیگر بپردازند و در جهت رفع مشکلات مدرسه خود بیاندیشند و کوشا باشند.
هانا براتی دانشآموز کلاس سوم که در این انتخابات شورای دانشآموزی نامزد شده است، به خبرنگار ایرنا گفت: امسال اولین سالی است که میتوانم در شورای دانشآموزی شرکت کنم. میخواهم مهمترین مشکلات مدرسه مانند تعمیر آبسردکن و تکمیل تجهیزات و وسایل ورزشی را با کمک معلمان و سایر دانشآموزان رفع کنم. همینطور میخواهم مجریهای محبوب کودکان مانند عموپورنگ و خاله شادونه را در جشنها به مدرسه بیاورم.
این دانش آموز ادامه داد: رفتن به اردوهای بیشتر یکی از مهمترین خواستههای همکلاسیهایم است. ما دوست داریم به جنگل، سینما، پارک و موزههای مختلف برویم. سال گذشته برای یک آزمایش علوم باید به اردو میرفتیم اما این زمان را در حیاط مدرسه گذراندیم. دوست دارم که کلاس دومیها امسال این مشکل سال گذشته ما را نداشته باشند و بتوانم کاری کنم که آنها به خواستههایشان برسند.
هانا درباره هدف خود از نامزد شدن برای انتخابات شورای دانش آموزی، گفت: دوست دارم در امور مدرسه مشارکت داشته باشم و بتوانم برای سایر دوستانم کارهای مهمی انجام دهم. برای من مهم است که خواستههای دانشآموزان را بشنوم و صدای آنها را به مسئولان مدرسه برسانم تا سال را با خوشی بگذرانند.
آرتین ارفعی یک دانشآموز کلاس دوم دبستانی است، او درباره انتخابات شورای دانشآموزی به ایرنا گفت: من امسال به دلیل شرط سنی نتوانستم در انتخابات شرکت کنم اما دوست دارم سال آینده در این موضوع مشارکت کنم.
وی ادامه داد: امسال سال بالاییها در مدرسه تبلیغات زیادی داشتند حتی یکی از آنها یک روز به کلاس ما آمد و از ما درباره خواستههایمان سوال کرد.
این دانش آموز افزود: این داوطلبان شرکت در انتخابات شورای دانش آموزی به ما قول دادهاند که ما را به اردوهای بیشتری ببرند و همینطور به نظافت آبخوری و سرویس بهداشتی مدرسه رسیدگی کنند.
محمد انیسی دانشآموز کلاس هشتمی درباره برگزاری انتخابات شورای دانش آموزی در مدرسه، گفت: در چند روز دیدگاههای همکلاسیهایم را شنیدم، می خواهم به کسی رأی دهم که برگزاری مسابقات علمی و ورزشی را مد نظر دارد همچنین اینکه برای تهیه وسایل ورزشی و کمک آموزشی کوشا باشد.
این دانش آموز ادامه داد: یک نماینده خوب در شورای دانش آموزی باید رفتن به اردوهای زیارتی و سیاحتی را هم دنبال کند چون اردوها و گردشهای علمی تجربیات و خاطرات خوب برای ما میسازند.
پریا قاسمی دانش آموز کلاس هشتم یکی دیگر از نامزدهای انتخابات شورای دانش آموزی به ایرنا گفت: میخواهم با کمک معلمان مسابقات در حوزههای مختلف علمی، هنری و ورزشی برگزار کنم تا استعدادهای هرکدام از همکلاسیهایم را به درستی پیدا کنیم.
این دانش آموز ادامه داد: هر کدام از ما استعدادی داریم که هنوز خودمان هم آن را کشف نکردیم، به نظرم این موضوع میتواند در آینده کمکهای زیادی به ما کند.
متین نیکجو دانش آموز کلاس دهمی درباره انتخابات شورای دانش آموزی گفت: با این شورا یاد میگیریم که در وهله نخست نسبت به بهبود شرایط جامعه کوچک خود یعنی مدرسه کوشا باشیم و سپس بتوانیم در آینده مسئولیتهای بیشتری را بپذیریم.
این دانش آموز ادامه داد: انتخابات شورای دانشآموزی تمرینی برای مشارکت در امور جامعه و حل مسائل کشور است.
نظر شما