اوج گیری دیابت در همدان

همدان- ایرنا- سبک زندگی نادرست، نداشتن تحرک و فعالیت بدنی مناسب، انجام ندادن به موقع آزمایش های دوره‌ای، اضافه‌وزن و چاقی روند ابتلا به دیابت را در همدان طی سالیان اخیر صعودی کرده است.

به گزارش ایرنا، دیابت نوعی بیماری مزمن است و به دلیل اختلال در روند استفاده از قند موجود در مواد غذایی مصرفی، افراد دچار بالا رفتن قند خون می‌شود بنابراین از منظر پزشکی، مهم ترین شاخصه ابتلا به دیابت قند خون بالا است یعنی اگر میزان نرمال قند خون برای فرد ناشتا را ۷۰ تا ۹۹ میلی گرم بر دسی لیتر در نظر بگیریم افرادی با قند خون بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ به دیابت نوع سه و ۱۲۵ میلی گرم بر دسی لیتر به بالا به دیابت مبتلا هستند.

امروزه نه تنها در استان همدان و کشورمان بلکه در جهان نیز از افزایش ابتلا به دیابت به یک چالش یاد می شود در این راستا سازمان بهداشت جهانی برنامه‌ای در خصوص ثابت نگه‌داشتن آمار ابتلا به دیابت ارائه کرده که نه تنها این هدف محقق نشده بلکه بیشتر کشورهای دنیا روند افزایشی را در چند سال اخیر ثبت کردند.

به اعتقاد کارشناسان حوزه بهداشت و درمان، یکی از ویژگی های شاخص و علائم بیماری دیابت، بی علامتی است و بسیاری از مواقع مبتلایان به این بیماری سال ها از ابتلا به دیابت خبردار نبوده و تنها در صورت بروز برخی علائم و انجام آزمایش های لازم به این موضوع پی می برند.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه دیابت یک بیماری چندعاملی است،افزود: مجموعه عواملی نظیر تغذیه نامناسب، چاقی، کم‌تحرکی و استرس سبب دیابت می‌شود و تأثیر عوامل مختلف با یکدیگر به‌ مراتب بیشتر از یک عامل است از طرفی در بیماران دیابتی عوارض قلبی و عروقی مهم‌ترین عامل عوارض و حتی مرگ است.

دیابت بیماری شیرین با عوارض تلخ

راضیه السادات میرمعینی، استرس را از عوامل تأثیرگذار بر روی بیماری‌های غیرواگیر و عوارض ناشی از آنها به ویژه دیابت دانست و گفت: دیابت به سه نوع یک، نوع ۲ و بارداری تقسیم بندی می‌شود که در دیابت نوع یک به علت تخریب سلول‌های بتای پانکراس، توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین می‌رود، این نوع از دیابت می‌تواند ناشی از یک بیماری خودایمنی باشد بنابراین به دلیل نبود انسولین در بدن فرد مبتلا نیاز حتمی به تزریق انسولین وجود دارد.

وی ادامه داد: تحقیقات و داده های آماری به دست آمده گویای این است که تنها پنج درصد مبتلایان شناسایی شده مربوط به دیابت نوع یک هستند و بیشتر افراد به دیابت نوع ۲ مبتلا می‌شوند.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌تحرکی در ابتلای فرد به دیابت نوع ۲ نقش مهمی ایفا می‌کنند.

میرمیعنی اضافه کرد: در دیابت نوع ۲، سلول‌های بدن به وجود انسولین پاسخ صحیحی نمی‌دهند و انسولین تولیدی نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را انجام داده و قند موجود در خون را کاهش دهد، این اتفاق منجر به افزایش قند خون و در صورت کنترل نکردن بیماری می‌تواند منجر به عوارض متعدد شود.

وی همچنین گفت: هنگام ناشتا باید قند فرد بین ۸۰ تا ۱۳۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر بوده و مقدار کنترل شده و مناسب قند خون پس از یک تا ۲ ساعت بعد از غذا باید کمتر از ۱۸۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد.

اوج گیری دیابت در همدان

روند صعودی ابتلا به دیابت در همدان

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی،خدمات بهداشتی و درمانی همدان یادآوری کرد: پیشتر از هر ۱۰۰ شهروند همدانی هفت نفر به دیابت مبتلا می‌شدند که در آمار جدید این رقم با یک روند صعودی به ۱۰ نفر رسیده است.

میر معینی بیان کرد: در حال حاضر بیش از ۳۵ هزار بیمار دیابتی در مراکز خدمات جامع سلامت زیرپوشش معاونت بهداشتی بوده و باید همه افراد بالای ۳۰ سال با مراجعه به این مراکز از نظر ابتلا به این بیماری تحت غربالگری قرار بگیرند.

وی ادامه داد: باید با غربالگیری به موقع، قبل از ایجاد و بروز عوارض، افراد از بیماری خودآگاه شده و با خود مراقبتی و درمان صحیح از کیفیت زندگی بهتری برخوردار شوند.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان بر ضرورت رعایت سبک زندگی سالم به ویژه در مرحله پیش دیابتی تاکید کرد و گفت: بیش از ۷۰ درصد افرادی که در مرحله پیش دیابت (با قند خون ناشتا به میزان ۱۰۰-۱۲۵) قرار دارند و در صورت افزایش تحرک، تغذیه سالم، استعمال نکردن دخانیات و اصلاح شیوه زندگی می‌توانند از ابتلا به دیابت و بروز عوارض احتمالی پیشگیری کنند.

میر معینی یکی از مهم ترین راهکارهای پیشگیری را تشخیص به‌ موقع و کنترل مناسب قند خون دانست و اظهار کرد: در این صورت فرد می تواند از روند پیشرفت بیماری و ایجاد عوارض مختلف آن جلوگیری کرده و یا عوارض را به تأخیر بیندازند.

وی خاطرنشان کرد: دیابت بر اکثر نقاط بدن همچون عروق بزرگ و کوچک قلب، کلیه، چشم‌ها و غیره تأثیر می‌گذارد.

رئیس گروه پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: بیش از ۷۰ درصد بیماران دیالیزی‌ به دیابت مبتلا هستند.

میر معینی اضافه کرد: مبتلایان به دیابت، کنترل قندخون و معاینات منظم چشم را در اولویت قرار دهند چرا که دیابت باعث کم‌بینایی می‌شود و روی شبکیه چشم تأثیر سوء می‌گذارد.

وی با بیان اینکه دیابت بر روی اعصاب انتهایی پا اثر می‌گذارد، ادامه داد: این امر سبب بی‌حسی و کمبود خون‌رسانی به پا شده و فرد متوجه سوختگی و زخم شدن پای خود نمی‌شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha