به گزارش ایرنا، تامین اعتبار لایروبی رودخانهها، حمایت از طرح جامع مدیریت آبخیزداری، شتاب در تکمیل و بهرهبرداری از سامانه راهداری، پوشش گیاهی زمینهای شیبدار در مناطق جنوبی استان و جلوگیری از فرسایش خاک، تامین ماشین آلات سنگین راهداری برای بازنگه داشتن محورهای ارتباطی، تامین اعتبار برای محور ارتباطی خوش ییلاق، تدوین طرح جامع آبخیزداری و مدیریت سیلاب از جمله درخواست مسوولان دستگاههای عضو ستاد مدیریت بحران استان گلستان است.
سیل و طغیان رودخانهها، عجین شده با نام گلستان است و هر ساله این خطه به ویژه مناطق شرق استان با آن مواجه بوده و نمونه بازر آن را میتوان به سیل مرداد سال ۱۳۸۰ با بر جای گذاشتن بیش از ۵۰۰ کشته و به عنوان پُر تلفاتترین سیل ایران و سیلاب روز پایانی سال ۱۳۹۷ و ابتدای سال ۱۳۹۸ آق قلا و گمیشان با ۴۸ هزار میلیارد ریال خسارت مالی و ۱۱ کشته اشاره کرد.
براثر بارش شدید و رگباری باران عصر و شامگاه هفته گذشته و جاری شدن سیلاب در شهرستانهای شرق استان از جمله گالیکش، مینودشت، کلاله ، گنبدکاووس و آزادشهر، ۲ کشته و خسارت مالی به بخشهای مسکونی، کشاورزی و راههای ارتباطی وارد که موجب حضور رییس سازمان مدیریت بحران کشور در مناطق سیل زده و بازدید از چند منطقه درگیر در روستای «عباس آباد» گنبدکاووس، برخی از محلههای درگیر سیلاب درشهر کلاله،روستای «اجن قره خوجه» و پل «علی بُرده» وردی و نشست ستاد بحران استان شهر گالیکش شد.
لزوم استمرار لایروبی رودخانهها
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان گفت: با توجه به سیل خیز بودن این استان شمالی، استمرار لایروبی رودخانههای اولویتدار ضروری است.
ایرج حیدریان افزود: برنامه ریزی برای لایروبی رودخانه های اولویت دار استان به طول ۳۰۰ کیلومتر آماده شده است.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون لایروبی ۱۶۰ کیلومتر از مسیر رودخانه های اولویتدار گلستان برای عبور ایمن آب و پیشگیری از خسارت سیلاب انجام شده است.
گلستان حدود سه هزار کیلومتر مسیر رودخانه در پنج حوضه آبریز از جمله اترک، گرگانرود و قرهسو دارد.
حیدریان در خصوص آب ورودی به سدهای استان گلستان ناشی از سیلاب اخیر، گفت: بارش های اخیر منطقه هشت میلیون متر مکعب آب به سد گلستان و ۲ میلیون متر مکعب آب به سد بوستان سرازیر کرد.
خسارت سیلاب در ۳۵ روستا
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گلستان گفت: سیلاب هفته گذشته موجب آب شکستگی و تخریب ۳۰ کیلومتر شبکه معابر، چهار دهنه پل و ۶.۵ کیلومتر مدول، ۱۲۹ واحد مسکونی شامل ۶۱ واحد تخریبی و بقیه تعمیراتی در ۱۸ روستا و یک نقطه شهری شد.
سید محمد حسینی با بیان این که عملیات بازسازی این مناطق آغاز شده است، گفت: برای بازسازی و تعمیر خانههای آسیبدیده از سیلاب اخیر با هماهنگی بانک های عامل پرداخت ۱۲۰ میلیارد ریال اعتبار به صورت تسهیلات ارزان قیمت به چهار بانک عامل در استان ابلاغ شده است.
به گفته وی برای نوسازی هر واحد مسکونی خسارت علاوه بر پرداخت کمک بلاعوض، ۳.۵ میلیارد ریال تسهیلات ارزان قیمت توسط بنیاد پرداخت خواهد شد.
استان گلستان بیش از هزار روستا و آبادی دارد که ۴۶.۶ درصد از جمعیت یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفری این استان را در خود جای داده است.
ضرورت سرمایهگذاری در حوزه آبخیزداری
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان نیز گفت: برای این که مشکلات دستگاههای خدمات رسان در پیشگیری از خسارت سیلاب در استان کمتر شود، توجه به سرمایه گذاری در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری بسیار ضروری است.
حمید سلامتی افزود: با توجه به تغییر اقلیم و وجود بیش از ۱۱۰ هزار هکتار زمین شیبدار بدون یا پوشش ناچیز گیاهی در استان، باید سرمایهگذاری برای کاهش خسارت سیلاب دوچندان شود.
وی یادآور شد: وجود ۱۱۰ هزار هکتار زمین شیبدار کم بازده در استان فرصت بسیار مغتنمی برای جهادکشاورزی استان است تا این زمینها را با ایجاد طرحهای «تراس بندی» و ایجاد باغها تبدیل به ارزش افزوده برای بهرهبرداران منطقه کرده و از بروز سیلاب و خسارت ناشی از آن ممانعت کند.
وی همچنین از طرح مطالعه یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار حوزه آبخیز و آماده برای اجرای طرحهای آبخیزداری و سرشاخه گیر در راستای خسارت از جمله سیلاب خبر داد و گفت: حمایت از طرح های آبخیزداری و آبخوانداری در حوضه های آبخیز گلستان میتواند خسارت سیلاب را کاهش دهد.
سلامتی خاطرنشان کرد: طرح جامع حوضه آبخیز گلستان با هماهنگی هفت دستگاه مرتبط نهایی شده که برای اجرا در یک دوره سه ساله به ۲۳ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی شتاب در راهاندازی سامانه هشدار سیل و تجهیز مرکز مدیریت بحران گلستان را نیز ضروری دانست.
تامین ماشین آلات راهسازی
معاون اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای گلستان نیز گفت: برآورد اولیه خسارت سیلاب اخیر در حوزه راههای ارتباطی این استان در ۹ نقطه شامل کلاله، مینودشت، گالیکش، رامیان و گنبدکاووس ۸۷۰ میلیارد ریال است.
مسعود اصغری با اشاره به این که گلستان جزو استانهای سیل خیز و کوهستانی است، خواستار حمایت بیشتر برای تامین ماشین آلات سنگین راهداری برای ارایه خدمات در زمان وقوع بلایای طبیعی شد.
به گفته وی با وجود این که در سفر دور نخست دولت سیزدهم به گلستان برای حوزه راهداری استان اعتبار خرید ماشین آلات راهداری مصوب شد ولی لازم است این اعتبار متناسب با شرایط درگیری استان با حوادث پیش بینی نشده، برای تامین ماشین آلات راهداری لحاظ شود.
آمادگی ستاد بحران برای زمستان پیشرو
مدیرکل هواشناسی گلستان نیز با اشاره به پیش بینی بارشها برای فصل زمستان در استان گفت: این بارشها در حد نرمال و حتی فراتر پیش بینی میشود و مسوولان دستگاههای عضو ستاد مدیریت بحران استان آمادگی داشته باشند.
امان محمد کمالی افزود خواستار مشارکت بیشتر در تکمیل و بهرهبرداری از ساختمان در دست ساخت راهدار در گنبدکاووس شد و گفت: برای این طرح نیاز ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
به گفته وی این اداره کل از اطلاعات راهدار امیر آباد بهشهر در مازندران استفاده می کند که پاسخگوی پوشش کامل گلستان نیست.
وی همچنین راهاندازی ایستگاه های تمام خودکار و سیار هواشناسی را در استان خواستار شد.
تداوم خدمات رسانی به سیل زدگان
نعمت الله حاجی زاده مدیرکل مدیریت بحران استانداری گلستان نیز گفت: خسارت سیلاب اخیر در بخشهای مختلف استان توسط دستگاههای مرتبط ۶ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال برآورد اولیه شده است.
وی افزود: کار خدمات رسانی توسط دستگاه های مرتبط برای سیل زدگان در شرق استان با جدیت پیگیری میشود.
استاندار گلستان نیز با اشاره به حادثه خیز بودن استان گفت: وجود سامانه رادار و شبکه ایستگاه هواشناسی هوشمند و سیار برای استان بسیار ضروری است.
علی محمد زنگانه افزود: برای ایجاد ساختمان استقرار رادار در گلستان تاکنون ۱۰۰ میلیارد ریال هزینه شده و برای بهرهبرداری آن ۲۰۰ میلیارد ریال نیاز است.
وی بر تسریع خدمات رسانی به سیل زدگان در شرق استان، ایجاد جاده بین مزارع، لایروبی رودخانه «اوغان» و طرح جامع مدیریت سیلاب تاکید کرد و گفت: ساخت و ساز در روستا باید با معیارهای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بوده و دهیاران نباید چشم خود را بر تخلفات ببندد در غیر این صورت عزل خواهد شد.
استان گلستان دارای اقلیم متنوع اعم از ساحل دریا، جنگل، کوهستان، دشت و بیابان است و اختلاف ارتفاع زیاد زمین های آن باعث پدید آمدن شیبهای تند و درههای عمیق شده که به تبع آن سیلابهای کوچک هم قدرت تخریبی بالایی دارد و ضرورت توجه و سرمایهگذاری برای امنیت ساکنان آن از سوی دستگاههای مرتبط استانی بسیار ضروری است.
نظر شما