به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، این روزنامه انگلیسی نوشت: آمریکا قصد داشت بخش های مهمی از ستون تجاری چارچوب اقتصادی اقیانوس هند-آرام خود را در مجمع همکاری اقتصادی آسیا- اقیانوسیه در این هفته به پایان برساند. این طرح به چین ثابت می کرد که آمریکا و شرکایش می توانند در زمینه های راهبردی با هم همکاری کنند، چرا که واشنگتن امیدوار بود به کمک این طرح بتواند با افزایش نفوذ اقتصادی چین مقابله کند.
اما به دنبال فشار شرود براون سناتور بانفوذ آمریکایی از ایالت اوهایو و برخی دیگر از دموکرات ها که نگران تاثیر توافق تجاری جدید بر چشم انداز انتخاباتی این حزب در سال آینده هستند، کاخ سفید به طور ناگهانی مسیر خود برای رونمایی از این طرح را تغییر داد.
یک مقام سابق آمریکایی گفت: ما فرصت های زیادی برای پیروزی به چین دادیم. سیاست آمریکا ناکارامد است و این کشور هیچ طرح اقتصادی برای آسیا ندارد.
پس از چندین بار تغییر برنامه، بالاخره برای نخستین بار در طول یک سال اخیر قرار است شی جی پینگ، رئیس جمهور چین با جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در سان فرانسیسکو دیدار کند.
این دیدار قرار است امروز چهارشنبه و در حاشیه اجلاس همکاریهای اقتصادی آسیا و اقیانوسیه برگزار شود.پیشبینی میشود مدیریت تنشها میان پکن و واشنگتن که در ماههای اخیر در پی وقوع تحولاتی چون بالون جاسوسی چین در آمریکا و همچنین افزایش روابط میان ایالات متحده با تایوان شدت گرفته مورد بحث و گفتگو قرار گیرد. همچنین انتظار میرود رهبران دو قدرت جهانی دیدگاههای خود را در خصوص آخرین تحولات جنگ روسیه و اوکراین و همچنین مناقشه اسرائیل و فلسطینیها با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
فایننشال تایمز نوشت: تاکنون متحدان و شرکا آمریکا هرگز اشتیاق چندانی نسبت به «چارچوب اقتصادی منطقه اقیانوس هند- آرام برای شکوفایی» (IPEF) نداشتند، زیرا امکان هیچ گونه دسترسی به بازارهای آمریکا را نمی دهد اما آنها بر این باور بودند که این طرح بهتر از هیچ است. برخی از شرکا از جمله ژاپن امیدوار بودند که این چارچوب پلی برای پیوستن آمریکا به پیمانی جامع و مترقی برای مشارکت ترانس پاسفیک باشد که ترامپ در سال ۲۰۰۷ از آن خارج شد.
به گفته یکی از مقامات آمریکایی، کاترین تای نماینده تجاری آمریکا طی دو روز گذشته به همتایان خود در منطقه در مورد تصمیم اخیر دولت بایدن اطلاع داده است.
وندی کاتلر معاون موسسه سیاست جامعه آسیا گفت: این تصمیم شرکای تجاری ما را شوکه کرد. بسیاری از آنها اشتیاق چندانی به چارچوب اقتصادی IPEF نداشتند اما امیدوار بودند که این طرح به مشارکت بیشتر اقتصادی آمریکا منجر شود. کنار گذاشتن آن یک شکست بزرگ بود.
مقامات آمریکایی و شرکای آن مدعی اند که پیشرفت قابل توجهی در مذاکرات تجاری صورت گرفته، اما چشم انداز دستیابی به یک توافق در سال آینده با توجه به انتخابات آتی ریاست جمهوری در آمریکا روشن نیست.
جیک کالوین رئیس شورای ملی تجارت خارجی آمریکا نیز در این خصوص گفت: دشوار می توان دید که چگونه با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، سیاستی که تا به امروز تصمیم گیری دولت بایدن را هدایت کرده، دچار تغییر می شود.
وی گفت که امیدوار بود پیشرفت های بدست آمده تابه امروز، بتواند سنگ بنایی برای آینده باشد.
نظر شما