به گزارش خبرنگار ایرنا، دولت سیزدهم به منظور افزایش بهرهوری و گسترش خدمترسانی در عرصههای مختلف، ارتباط پژوهشی بین دانشگاهها و دستگاههای اجرایی و خدماتی را در دستور کار قرار داده است.
مهمترین دستاوردهای دولت در عرصه پژوهش
در ۲ سال فعالیت این دولت، اقدامات قابلتوجهی در عرصه پژوهش انجام شده که تدوین بسته سیاستی برای نگهداشتن نخبگان در شورای عطف، تقسیم کار علمی و مأموریتگرایی به دستگاهها، راهاندازی صندوق شورای عالی عطف و مجوز اختصاص ۴۰ درصد بودجه پژوهشی به صندوق از مهمترین اقداماتی است که در طول این مدت انجام شده است.
همچنین طرح ملی جذب پژوهشگران و پسادکتری در صنایع، بهرهگیری از ظرفیت محققان برای تزریق دانش در صنعت نیز از دیگر کارهای مهمی است که در دولت سیزدهم انجام شده است، ساماندهی پژوهشگران مستقل و تأسیس شبکه ملی آزمایشگاهی کشور هم اقدام جدیدی است که در کنار سنجش و ارزیابی اثربخشی استانی، تدوین ساماه (نان) و ورود پژوهشگران به آن، نمایهسازی نشریات صورت گرفته است.
ارتقای جایگاه پژوهش و ارج نهادن به مقام پژوهشگر
از دیگر اقدامات برای توجه به مقوله پژوهش برگزاری هر چه بهتر رویدادی تحت عنوان هفته پژوهش و فناوری است؛ رویدادی که به منظور ارتقای جایگاه پژوهش و ارج نهادن به مقام پژوهشگر از سوی شورای فرهنگ عمومی کشور در تقویم رسمی کشور ایران به ثبت رسیده است و هر ساله در آذرماه در تمام استانهای کشور برپا میشود.
امسال نیز ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری به منظور اجرای تفاهمنامه میان وزارت کشور و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نظر دارد جهت انسجام بیشتر در برگزاری مراسم استانی و ایجاد بسترهای لازم برای تعامل پایدار میان عرضه کنندگان و بهرهبرداران دستاورهای پژوهش فناوری با همکاری دانشگاهها پژوهشگاهها مراکز پژوهشی پارکهای علم و فناوری و دستگاههای اجرایی و تحقیقاتی استان نسبت به سامان بخشیدن به مراسم هفته پژوهش و فناوری اقدام کند و استان فارس همگام با سایر استانهای کشور مهیای برپایی این رویداد پژوهشی میشود.
استاندار فارس که همواره بر برگزاری هر چه بهتر این مراسم تأکید دارد معتقد است مسایل و مشکلات جامعه با پژوهشگری و مشارکت دانشگاهها قابل حل است، لذا نگاه مدیران استان به دانشگاه باید به دید مشکلگشا باشد نه یک مجموعه تشریفاتی، هرکجا که مدیران با بنبست مواجه شدند بدانند که ممکن است دانشگاه بتواند آن بن بست را بشکند.
با اینکه هنوز یک ماه تا آغاز هفته پژوهش باقیمانده، تکاپو و تلاش هدفمندی برای برگزاری این رویداد در شهر شیراز شکل گرفته است.
تکاپوی فارس برای تکریم پژوهشگران
معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری فارس در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هفته پژوهش و فناوری استان با مشارکت دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی استان، سازمانها و دستگاههای اجرایی و شرکتهای دانشبنیان در آذرماه برگزار خواهد شد.
عبدالعلی کریمی با بیان اینکه شعار هفته پژوهش «پژوهش و فناوری، مهار تورم و رُشد تولید» است، افزود: جدیدترین دستاوردهای دانشگاهها و دستگاههای اجرایی در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی استان در معرض دید عموم مردم قرار خواهد گرفت و امسال نیز مانند سالهای گذشته در مراسمی از شرکتهای دانشبنیان که نوآوری داشتند و همچنین چهرههای سرآمد و علمی در حوزه پژوهش و فناوری با حضور استاندار تجلیل خواهد شد.
معاون استاندار فارس ادامه داد: ارزیابی استان در هفته پژوهش بر اساس محورهایی که وزارت کشور و وزارت علوم تعیین کرده صورت میگیرد؛ لذا از دستگاههای اجرایی خواستار همکاری و تعامل برای برگزاری هر چه بهتر برنامهها در این هفته هستیم.
برگزاری مستمر جلسات کارگروه پژوهش
وی اضافه کرد: جلسات کارگروه پژوهش و فناوری امسال هم در حال برگزاری است و کمیتههای این کارگروه جهت برنامهریزی مدون و منسجمدر این عرصه به صورت مستمر تشکیل میشوند؛ هدف از برگزاری این جلسات، تثبیت و تقویت پایههای پژوهش و فناوری استان است.
به گفته معاون استاندار فارس امسال ۲محور تحقیقاتی سلامت و هوش مصنوعی در بهرهوری برای استان مشخص شده است و کمیتههای کارگروه پژوهش در حال رایزنی و مشورت با دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی هستند تا بتوانند اولویتهای تحقیقاتی استان را در این ۲محور شناسایی کنند و در اختیار محققان و پژوهشگران قرار دهند.
پژوهش راهی برای پیشرفت استان
کریمی معتقد است هفته پژوهش و فناوری، هفتهای است که فرصت مناسبی برای توجه و تمرکز روی ابعاد مختلف امر پژوهش و فناوری در کشور فراهم میآورد تا همه ذینفعان ضمن اطلاع از روندها و وضعیت موجود در کشور برای آینده، برنامهریزی و اقدامات بهتر و مهمتری را در دستور کار خود قرار دهند، .
وی در این باره افزود: تولید و توسعه علم و دستیابی به فناوری برای ارتقای جایگاه علمی کشور در جهان و کسب ثروت به منظور بهبود وضع زندگی مردم و رفاه عمومی، مرهون مطالعه و پژوهش نخبگان، دانشمندان، محققان و فناوران دانشگاهها، پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی وزارتخانه ها، سازمانها، مراکز دولتی و غیر دولتی است؛ لذا انتخاب و معرفی برگزیدگان حوزه پژوهش و فناوری و تجلیل از آنها و همچنین ایجاد فرصت تعامل بین ذی نفعان این حوزه به شیوههای مختلف نظیر برگزاری نمایشگاه، فن بازار و همایش ملی فضایی را در استان ایجاد میکند.
به گفته کریمی رویه در نظر گرفته شده ضمن ارتقای شأن و جایگاه پژوهش و فناوری و فعالین در این عرصه، زمینهسازی مستحکمی را برای ادامه راه تقویت و توسعه پژوهش و فناوری که ضامن پیشرفت واقعی کشور و ایجاد ثروت، رفاه و امنیت برای مردم است در ابعاد اجتماعی و فرهنگی فراهم می کند.
معاون استاندار فارس اظهار کرد: مهمترین رسالت هفته پژوهش این است که این تفکر را در اذهان مسئولان و مردم ایجاد و احیا کند که تحقیق و پژوهش نقش مهمی در پیشرفت استان و کشور دارد.
برگزاری نمایشگاه و مراسم تجلیل از پژوهشگران
مدیر اجرایی ستاد هفته پژوهش و فناوری استان فارس نیز از برگزاری این رویداد در روزهای ۲۵ تا ۲۹ آذرماه خبر داد و گفت: مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران استان با حضور دکتر محمدهادی ایمانیه استاندار فارس در ۲۹آذرماه برگزار میشود.
دکتر سید آیتالله رزمجو در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: به منظور ایجاد زیرساختهای لازم برای تحقق توسعه پژوهش و فناوری بومی استان و تقویت دستاوردهای پژوهش و فناوری استان برگزاری نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری و فن بازار استانی با توجه به شعار مهار تورم و رشد تولید مورد توجه قرار گرفته و مقرر شده این نمایشگاه طی روزهای ۲۵ تا ۲۹اذرماه با حضور دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی، سازمانها و دستگاههای اجرایی و شرکتهای دانشبنیان و فناور برگزار شود.
بر اساس برنامه پیشبینی شده در پایان این دولت باید کشور ایران در ردیف ۱۰ کشور برتر در تولید علم قرار بگیرد؛ لذا نیاز است توجه به پژوهش و پژوهشگر در مرکز توجه و اولویت متولیان امر در استانهای مختلف باشد.
نظر شما