مرکز اصلاح ژنتیک یاسوج و پایانی بر ویروس کشنده ماهیان سردآبی+فیلم

یاسوج- ایرنا- خسارات جبران ناپذیری که ظرف یک دهه گذشته بیماری مرگبار و ویروس کُشنده "وی اچ اس" به مزارع پرورش ماهیان سردآبی در سطح کشور و استان کهگیلویه وبویراحمد به عنوان قطب تولید ماهیان سردآبی به بار آورد بسیاری از وحدهای تولیدی را به تعطیلی کشاند و بالای ۵۰۰ تا هزار نفر را بیکارو هنوز هم تازیانه های سخت آن بر پیکر این صنعت مولد سنگینی می کند.

به گزارش ایرنا، کارشناسان شیلات ویروس وی اچ اس را یک بیماری غیربومی معرفی می کنند که بومی فرانسه و چک و اسلواکی و تا حدودی کشور ترکیه است و تخم حامل این بیماری به نام تخم فرانسوی شهرت دارد.

وجود این ویروس مهلک و کشنده در آن زمان به ویژه بین سال های ۹۲ تا ۹۵ خسارات زیادی بر اقتصاد و بخش شیلات کشور به بار آورد و بر اساس برآورد کارشناسان بیش از ۹۰۰ تا هزار مزرعه پرورش ماهیان سردآبی به ویژه در حوزه استان های زاگرس را به تعطیلی کشاند و میزان تولید این بخش را هم حدود ۶۰ هزار تن کاهش داد.

تکثیر و رشد روزافزون این بیماری سبب شد که تولید سالانه ماهیان سردآبی در آن سال ها از حدود ۱۵۰ هزار تن به کمتر از ۹۰ هزار تُن در کشور برسد.

مرور و نگاهی به آرشیو خبرها و گزارش های آن روزهای سخت ورود این بیماری کشنده به مزارع پرورش ماهی به ویژه در استان های زاگرس نشین از جمله کهگیلویه وبویراحمد، همدان، چهار محال و بختیاری ، لرستان و آذربایجان غربی نشان می دهد که چه خسارت های سنگینی این ویروس به بخش شیلات کشور وارد کرد.

تازیانه ها و ترکش های این بیماری مهلک بر مزارع پرورش ماهی در استان استان کهگیلویه وبویراحمد نیز سخت بود و میزان تولید ماهی در این این استان را بین چهار تا پنج هزار تن کاهش داد و مزارع زیادی را نیز به تعطیلی کشاند.

مرکز اصلاح ژنتیک یاسوج و پایان ویروس کُشنده ماهیان سردآبی کشور

اما هم اینک با وجود این بیماری مهلک و کشنده و جلوگیری از بروز خسارات های مجدد آن جمعی از متخصصان، استادان و دانش پژوهان در شرکت دانش بنیان و مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی منطقه دشت روم بویراحمد با کمک و همکاری بخش شیلات سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه وبویراحمد و با بهره گیری از دانش های روز و پژوهش های گسترده راه مقابله و ریشه کنی این ویروس کشنده را یافته اند.

مرکز اصلاح ژنتیک و مقابله با ویروس وی اچ اس

استاندار کهگیلویه و بویراحمد دربازدید از این مرکز تکثیر و اصلاح ژنتیک ماهیان سردآبی در منطقه دشت روم بویراحمد بر ضرورت رفع مشکلات اعتباری و نیازهای آن به ویژه ساخت و تکمیل سوله و مرکز نگهداری در این واحد تحقیقاتی تاکید کرد.

سید علی احمدزاده عصر روز جمعه با بازدیدی چند ساعته از بخش های مختلف این مرکز مهم دانش بنیان در یاسوج گفت: برای توسعه و تجهیز این مرکز اعتبارات لاازم را در استان و از طریق وزارت جهاد کشاورزی تامین خواهیم کرد.

وی بیان کرد: برای تکمیل سوله و فضای فیزیکی این مرکز ۳۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارات استانی تامین خواهیم کرد و مابقی اعتبار مورد نیاز را نیز از طریق اعتبارات ملی و سفر رئیس جمهوری تزریق می کنیم.

وی فعالیت چنین واحدهای تولیدی و تحقیقاتی را نشانه‌ای از پویایی بخش کشاورزی در این استان دانست و گفت: در این مرکز بیش از چهار هزار ماهی مولد با تولید بیش از ۱۰ میلیون تخم‌چشم‌زده ماهیان سردابی تولید می‌شود که سه تا پنج سال آینده این زحمات به بار می‌نشیند و زمینه قطع وابستگی کشور در این محصول مهم را فراهم می‌کند.

وی گفت: مرکز اصلاح ژنتیک شهید مطهری یاسوج، در فرایند تولید این تخم‌های چشم‌زده به ماهیان مولد و استمرار چرخه تولید و تکثیر بچه ماهی به تزریق اعتبار نیاز دارد که در سفر ریاست محترم جمهوری به استان ۳۰ میلیارد تومان برای این مرکز مصوب شد که ۲۰ میلیارد آن استانی است که از اعتبارات استان و ۱۰ میلیارد دیگر را نیز از محل اعتبارات وزارت جهاد تامین می‌کنیم.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیاز مزارع پرورش ماهی این استان به تخم چشم‌زده را ۵۰ میلیون قطعه دانست و گفت: در کام اول تامین همه نیازهای استان و در کام دوم تامین نیازهای کشور و خودکفایی در این زمینه هدف‌گذاری شده است و اطمینان می‌دهم که حمایت استانی از این مرکز مهم در بخش کشاورزی با تمام توان و ظرفیت‌ها انجام خواهد شد.

احمدزاده، افزایش تولید ماهیان سردابی از ۱۹ هزار تن به ۲۲ هزار تن در این دولت را افتخارآمیز دانست و افزود: در حوزه شیلات، شاهد سیاست‌ گذاری‌ های هدفمندی هم در بعد افزایش تولیدات و هم در بعد تنوع در تولید هستیم.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: بهره‌گیری از دانش روز و افزایش بهره‌وری، افزایش تولید در واحد سطح، فعال کردن واحدهای راکد، شروع تولید ماهی در پشت سدها، پرورش ماهی در قفس، شروع تولید ماهیان گرم آبی و ماهیان خاویاری، بخشی از اقدامات امیدبخش شیلات در سازمان جهاد کشاورزی است.

وی با قدردانی از عملکرد سازمان جهاد کشاورزی استان تاکید کرد: ایجاد زنجیره ارزش در شیلات این استان شروع شده و در این زنجیره صفر تا صد، از تولید بچه ماهی تا صادرات آن پیش‌بینی شده است.

احمدزاده با اشاره به قیمت جهانی هر کیلوگرم ماهی تا ۶۰ دلار گفت: این در حالی است که قیمت ماهی روی مزرعه حدود سه دلار است و این شرایط، صادرات ماهی و آبزیان از کهگیلویه و بویراحمد را ضروری و سودآور کرده است.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: قبل از دولت سیزدهم حتی یک گرم خوراک ماهی در این استان تولید نمی‌شد که در این دولت هشت کارخانه تولید خوراک آبزیان در دست اقدام است و این‌ها اقدامات بزرگی و تحول‌زایی در بخش کشاورزی استان هستند.

در ادامه این بازدید، سید علی معتمدی‌پور با اشاره به تولید ۲۲ هزار تن ماهی سردابی و ۵۰ تن ماهی گرم‌آبی گفت: در ماهیان سردابی مقام سوم کشور را داریم و با برنامه‌های در دست اجرا، کسب مقام اول و تولید بیش از ۴۰ هزار تن در یک دوره زمانی هدف‌گذاری شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد افزود: عمده سرمایه‌گذاری استان در حوزه شیلات در حاشیه رودخانه بشار انجام شده و توسعه شیلات این استان در حواشی رودخانه‌های زهره، مارون و پشت سدها در مناطق گرمسیری با هدف تولید ماهیان گرم‌آبی در دستور کار این سازمان است.

معتمدی‌پور با اشاره به تولید تنها ۵۰ تن ماهی گرم‌آبی در استان اضافه کرد: ظرفیت تولید ماهیان گرمابی به اندازه ماهیان سردابی و حتی بیشتر وجود دارد.

وی از کسب مقام اول کشور در افزایش بهره‌وری در مزارع شیلات خبر داد و افزود: علاوه بر این ۱۲ مجتمع آبزی‌پروری در استان مطالعه شده که به بهره‌برداری از آن‌ها هدف‌گذاری‌های مهم حوزه شیلات محقق می‌شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از افتتاح اولین کارخانه خوراک آبزیان استان در بهمن‌ماه امسال خبر داد و گفت: بازدید استاندار و مجموعه متولیان اقتصادی از حلقه اولیه زنجیره ارزش در بخش شیلات استان کهگیلویه و بویراحمد نویدبخش رونق و بهبود تولید حوزه کشاورزی به عنوان یکی از محورهای اساسی در توسعه همه جانبه استان خواهد بود.

سالانه حدود ۲۰ میلیوم تخم ماهی سردآبی در کهگیلویه وبویراحمد تولید می شود.

صلاحی، رئیس مرکز تحقیقات و اصلاح ژنتیک ماهیان سردابی شهید مطهری یاسوج هم گفت: احمدزاده نخستین استانداری است که به این مرکز آمده و این نشانه توجه و اهتمام دولت سیزدهم به توسعه شیلات این استان است.

صلاحی اهمیت فعالیت این مرکز را در خودکفایی از واردات تخم‌چشم‌زده ماهی دانست و تأکید کرد: در سال ۹۲ با واردات تخم‌های چشم‌زده آلوده به ویروس وی. اچ. اس شاهد کاهش محسوس تولیدات بودیم که این خطر امسال نیز مزارع ما را تهدید می‌کند.

وی از تایید و ثبت این مرکز توسط سازمان جهانی فائو خبر داد و گفت: برای تکمیل زیرساخت‌های این مرکز و نهایی شدن طرح ملی اصلاح نژاد ماهیان سردابی به حمایت مالی نیاز داریم.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی نیز در این بازدید گفت: کهگیلویه و بویراحمد، پنج مزرعه تکثیر بچه ماهی دارد که به علت نبود ماهیان مولد هم اینک غیرفعال هستند، اما با تولید ماهیان مولد در مرکز تحقیقات و اصلاح نژاد ماهیان سردابی شهید مطهری این مزارع با دریافت ماهیان مولد اقدام به تولید تخم چشم‌زده می‌کنند و بخشی از نیاز مزارع ما به بچه ماهی مرتفع می‌شود.

اسحاق رستمی همچنین از وجود ۴۰ مزرعه حد واسط در این استان خبر داد و گفت: این مزارع، تخم چشم گ‌زده ماهی را به بچه ماهی تبدیل می‌کنند و بین مزارع پرورش ماهی توزیع می‌کنند که می‌توانند اولین حلقه از زنجیره ارزش شیلات را شکل دهند.

وی افزود: ظرفیت سالیانه استان تولید۲۰ هزار تن ماهی است که از این میزان سالی ۵۰ میلیون قطعه رهاسازی بچه ماهی در مزارع صورت می گیرد که ۲۰ میلیون قطعه آن در داخل استان و مابقی در خارج از استان تهیه می شود.

مدیر شیلات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: از مجموع ۲۰ هزار تن ماهی تولید شده در استان پنج هزار تن در استان مصرف و ۱۵ هزار تن دیگر به استان های دیگر و کشور روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس ارسال می شود.

وی بیان کرد: هم اینک ۲۷۰ هزار مزرعه پرورش ماهی در استان فعال است.

این استان با ۱۰ درصد تولید ماهیان سردآبی کشور یکی از قطب‌های تولید ماهی قزل آلا در ایران بشمار می رود و کارشناسان اعتقاد دارند که کهگیلویه و بویراحمد با در اختیار داشتن۱۰ درصد منابع آبی و ۱۱ و نیم میلیارد مترمکعب روان آب می تواند حرف های بیشتری در زمینه پرورش ماهی داشته باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha