سرگی ریابکوف شامگاه دوشنبه در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص نقش ایران در شکلگیری جهان چندقطبی افزود: ایران کشوری به سرعت در حال توسعه و بسیار تاثیرگذار در منطقه است که منافع ملی مشخص، ارتباطات گسترده و پیشرفتهای بزرگی در زمینه فناوری دارد.
معاون وزیر امور خارجه روسیه که در حاشیه نهمین نشست بینالمللی پریماکوف سخن میگفت، خاطرنشان کرد: عضویت ایران در شانگهای و گروه بریکس، بازتابی از نقش رو به رشد و سازنده ایران در مسائل بینالمللی است.
در نهمین نشست پریماکوف که دوشنبه ششم آذرماه ۱۴۰۲ با موضوع «افقهای پساجهانیسازی» در مسکو آغاز به کار کرد، ۸۰ مهمان خارجی از ۳۱ کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران شرکت کردهاند و شکلگیری جهان چندقطبی را مورد بحث قرار می دهند.
قرائت پیام ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه، آغازگر این نشست ۲ روزه بود.
نشست بینالمللی پریماکوف هر ساله با حضور کارشناسان و صاحبنظران برجسته در حوزه اقتصاد جهانی و روابط بینالملل در مسکو برگزار میشود. این نشست به یاد یوگنی پریماکوف دیپلمات مشهور، نخستوزیر و وزیر امور خارجه پیشین روسیه نامگذاری شده است.
بزرگترین گردهمایی سران کشورهای جهان غیرغربی در چارچوب بریکس ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ آغاز شد و تا دوم شهریور ماه در منطقه مالی «سندتون» ژوهانسبورگ پایتخت آفریقای جنوبی ادامه یافت.
در این نشست، سران این گروه شامل برزیل، روسیه، چین، هند و آفریقای جنوبی، با عضویت جمهوری اسلامی ایران و پنج کشور دیگر شامل عربستان، امارات، مصر، اتیوپی و آرژانتین به عنوان اعضای کامل در گروه بریکس موافقت کردند.
پیش از آن، سیزدهم تیرماه ۱۴۰۲، جمهوری اسلامی ایران در جریان بیست و سومین نشست سران سازمان همکاری شانگهای در «دهلینو» به شکل رسمی به عنوان نهمین عضو اصلی این سازمان مهم منطقهای پذیرفته و معرفی شد.
پیش از پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای، این ائتلاف متشکل از هشت کشور چین، روسیه، هند، پاکستان و چهار کشور آسیای مرکزی قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان بود. این گروه در سال ۲۰۰۱ با شش عضو، منهای هند و پاکستان، در شانگهای تاسیس شد ، هدف اصلی این کشورها تقویت همکاری های منطقه ای برای تلاش برای مهار تروریسم، جدایی طلبی و افراط گرایی در منطقه آسیای مرکزی بود. در سال ۲۰۱۷ هند و پاکستان به این کشورها اضافه شدند.
اکنون پس از عضویت رسمی ایران، افغانستان، بلاروس، و مغولستان در موقعیت ناظر در سازمان همکاری شانگهای قرار دارند، در حالی که ۶ کشور دیگر، شامل آذربایجان، ارمنستان، کامبوج، نپال، ترکیه و سریلانکا، در جایگاه دارای شریک گفتگو هستند.
نظر شما