وزارت خارجه آمریکا: امکان امضای پیمان صلح بین باکو و ایروان وجود دارد

تهران- ایرنا- متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: آنتونی بلینکن وزیر خارجه با الهام علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان درباره امکان انعقاد معادهد صلح بین دو کشور گفت وگو کرده است.

به گزارش بامداد سه‌شنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری تاس، بر اساس این بیانیه، بلینکن از تعهد علی اف برای انعقاد یک توافقنامه صلح پایدار که ضامن اقتدار حاکمیت و تمامیت ارضی باکو و ایروان باشد، استقبال کرد.

در این بیانیه آمده است: دیپلمات ارشد آمریکایی در گفت وگو با سران دو کشور، با اشاره به اینکه این درگیری طولانی مدت، هزینه‌های زیادی را به مردم دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان تحمیل کرده است، بر مزایای استقرار یک صلح پایدار در منطقه تاکید کرد.

بر اساس این بیانیه بلینکن در گفت وگو با علی اف در مورد روابط دو جانبه واشنگتن و باکو، فرصت‌های تقویت همکاری و درگیری در غزه به بحث و رایزنی پرداختند.

در ادامه این بیانیه به گفت وگوی وزیر خارجه آمریکا با پاشینیان اشاره شده و آمده است: بلینکن با نخست وزیر ارمنستان در مورد حمایت آمریکا از تلاش‌ها برای دستیابی به یک توافق صلح پایدار و با عزت بین ایروان و باکو گفت وگو کرده است.

این بیانیه می‌افزاید: بلینکن در گفت وگو با پاشینیان بار دیگر بر حمایت ایالات متحده از حاکمیت و تمامیت ارضی ارمنستان تاکید و از افزایش همکاری‌های دو جانبه میان واشنگتن و ایروان استقبال کرده است.

به نوشته خبرگزاری تاس، در جریان مراسم افتتاحیه نشست پائیز مجمع پارلمانی سازمان امنیت و همکاری اروپا که در ۱۸ نوامبر (۲۷ آبان) در پایتخت ارمنستان برگزار شد، پاشینیان اعلام کرد: ایروان و باکو توانسته‌اند بر سر اصول اساسی تواقفنامه صلح به یک جمع‌بندی برسند.

علی اف نیز ۲ روز بعد در جریان یک کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار با عبدالطیف راشد همتای عراقی خود، گفت: منتظر پاسخ طرف ارمنی به پیشنهاد امضای توافقنامه صلحی است که باکو مفاد آن را بیش از ۲ ماه پیش به ایروان ارائه کرده است.

به گزارش ایرنا, درگیری بر سر قره‌باغ سابقه طولانی و تاریخی دارد، ولی درگیرهای معاصر در قره‌باغ از ابتدای سال ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق میان جمهوری‌های تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال ۱۹۹۴ پس از کشته شدن ۳۰ هزار نفر از دو طرف متوقف شد.

بحران قره‌باغ که در فوریه سال ۱۹۸۸ تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس ۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیه‌ای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد. در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند، با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان یک جنگ تمام عیار شکل گرفت و حدود ۶ سال به طول انجامید که طی آن حدود ۳۵ هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰ هزار نفر نیز از منازل خود آواره شدند.

پس از جنگ دوم قره‌باغ در سال ۲۰۲۰ که با قرارداد آتش بس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا ۶ هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه حاضر شده و تلاش برای برقراری آتش بس بین طرفین را آغاز کردند ولی در ۳۳ ماه گذشته، آتش بس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است.

ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران چندی پیش در واکنش به توافق دولت جمهوری آذربایجان و نمایندگان ارامنه ساکن قره باغ اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از توافق دولت آذربایجان و نمایندگان ارامنه ساکن قره باغ برای توقف درگیری‌ها در این منطقه ابراز خرسندی کرده و انتظار دارد بر گفت‌ وگو و سازوکارهای مسالمت آمیز برای حل و فصل مسائل در چارچوب تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان تمرکز شود.

وی با تاکید بر اینکه جنگ جز ویرانی و گسترش نفرت حاصلی ندارد و ثبات و امنیت منطقه را به خطر می‌اندازد، ضمن استقبال از گفت و گوی میان باکو و نمایندگان ارامنه ساکن قره باغ تاکید کرد، دیگر دلیلی برای ادامه‌ی درگیری‌ها در منطقه وجود ندارد و امیدواریم پس از این شاهد هیچ جنگی در منطقه نباشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha