بلینکن بر ضرورت تردد بدون مانع از مرز لاچین به مرکز قره‌باغ تاکید کرد

تهران- ایرنا- وزیر امور خارجه آمریکا در گفت‌وگوی تلفنی با رییس جمهوری آذربایجان با تاکید بر ضرورت و اهمیت تردد بدون مانع از مرز لاچین به مرکز قره باغ و سایر مسیرهای جایگزین، بر اهمیت حفظ پویایی مثبت در منطقه و تداوم مذاکرات برای برقراری ثبات در منطقه قفقاز تاکید کرد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا و به نقل از خبرگزاری ریپورت، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در گفت وگوی تلفنی با الهام علی اف رییس جمهوری آذربایجان اعلام کرد که کشورش از مذاکرات پیمان صلح بین باکو و ایروان حمایت می کند.

وزیر خارجه آمریکا با تاکید بر ضرورت و اهمیت تردد بدون مانع از مرز لاچین به مرکز قره باغ و سایر مسیرهای جایگزین، بر اهمیت حفظ پویایی مثبت در منطقه و تداوم مذاکرات برای برقراری ثبات در منطقه تاکید کرد.

الهام علی اف نیز در گفت‌وگوی تلفنی با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا اظهار داشت: ارمنستان با انجام فعالیت‌های مخرب، مانع از موفقیت مذاکرات صلح و همچنین توسعه تماس و گفت‌وگو بین آذربایجان و ساکنان محلی ارمنی در منطقه قره باغ می شود.

بنا به این گزارش، وی تاکید کرد: طرف آذربایجانی در ادغام مجدد ساکنان ارمنی منطقه قره باغ در ترکیب جمعیتی و حاکمیتی آذربایجان مصمم است و به همین منظور، اولین نشست بین دولت باکو و نمایندگان ارامنه ساکن در قره باغ در شهر خوجالی قره باغ برگزار و پیشنهاد آذربایجان برای نشست دوم ارائه شد.

رئیس جمهور آذربایجان ادعاهای طرف ارمنی در مورد «وضعیت وخیم انسانی» و «محاصره» ارامنه ساکن در شهر خانکندی مرکز قره باغ و مناطق اطراف را رد کرد و هر گونه ادعا در این زمینه را غیرقابل قبول و ادعای نادرست سیاسی خواند.

وی اضافه کرد: با وجود اینکه طرف آذربایجانی پیشنهاد استفاده از جاده آغدام - خانکندی را برای رفع نیازهای ساکنان ارمنی ارائه کرده و این پیشنهاد مورد حمایت اتحادیه اروپا و کمیته بین المللی صلیب سرخ نیز قرار گرفته است، اما ارمنستان با همه پیشنهادها در این زمینه مخالفت می‌کند.

علی اف همچنین ادامه حضور نیروهای مسلح ارمنستان در خاک آذربایجان را عامل اصلی تداوم تنش نظامی در منطقه دانست و ارمنستان را به تحریک نظامی در گذرگاه مرزی لاچین، تیراندازی به مرزبانان آذربایجان، اقدام به قاچاق سلاح و اعزام بدون مجوز کامیون حامل تسلیحات به منطقه قره باغ آذربایجان متهم کرد.

به گزارش ایرنا، وزارت خارجه جمهوری آذربایجان روز گذشته در بیانیه‌ای وعده داد که دولت باکو حقوق همه ساکنان ارمنی منطقه قره باغ را رعایت و تضمین می کند.

این درحالی است که ارمنستان نیز پس از مسدود شدن گذرگاه لاچین میان شهر خانکندی مرکز قره‌باغ و ارمنستان توسط جمهوری آذربایجان از "بروز کمبود مواد غذایی، دارو، سوخت و برق، بحران انسانی در مرکز قره‌باغ" و همچنین "لزوم پایان دادن جمهوری آذربایجان به محاصره ارامنه قره باغ" سخن گفته است.

دستگاه دیپلماسی جمهوری آذربایجان در این بیانیه "اقدامات خود را مثبت" و "پیشنهادهای ارمنستان را بی اساس" خوانده و با طرح اتهام علیه ایروان مدعی شد: به رغم اقدامات مثبت، ارمنستان با پیشنهاد بی‌اساسی مانند «تامین حقوق و امنیت ارامنه قره‌باغ از طریق مذاکرات باکو - خانکندی در چارچوب سازوکار بین‌المللی» مانع ادامه روند مثبت در این زمینه شد و ساکنان محلی ارمنی عملاً با نامی دیگر به ادعاهای ارضی خود علیه آذربایجان ادامه می دهند.

این مواضع جمهوری آذربایجان در حالی مطرح می شود که نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان چندی پیش در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه، دولت باکو را به «نسل‌کشی» در قره‌باغ متهم کرد و گفت: تا زمانی که پیمان صلح بین آذربایجان و ارمنستان امضا و به تصویب پارلمان‌های دو کشور نرسد، وقوع یک جنگ جدید بسیار محتمل است.

«آنی بدلیان» سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان نیز دو هفته پیش خواستار افزایش تلاش‌های جامعه جهانی برای «لغو محاصره هفت ماهه قره‌باغ» توسط جمهوری آذربایجان شد و اعلام کرد که جمهوری آذربایجان بر خلاف تصمیم‌های دیوان بین‌المللی دادگستری پس از ایجاد یک پست بازرسی غیرقانونی در گذرگاه لاچین، بارها حضور کمیته بین‌المللی صلیب سرخ در منطقه را نیز ممنوع کرده است.

ارمنستان، روسیه و برخی کشورهای غربی از جمله فرانسه، آمریکا و اتریش از جمهوری آذربایجان خواسته‌اند که علاوه بر بازگشایی مسیر لاچین ـ خانکندی، به محاصره جمعیت ارمنی ساکن قره‌باغ پایان دهد ولی جمهوری آذربایجان تاکنون پاسخ روشنی به این درخواست ها نداده و همین امر از جمله موانع جدی مذاکرات صلح بین باکو و ایروان طی ماههای گذشته بوده است.

دولت ارمنستان پیش از این، اقدامات باکو در "ایجاد درگیری در مناطق مرزی، محاصره جمعیت ارمنی مرکز قره باغ و بروز بحران انسانی در پی نامشخص بودن وضعیت مدیریت قره باغ" را عامل اصلی توقف و به بن بست رسیدن مذاکرات صلح بین دو کشور عنوان کرده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha