به گزارش ایرنا، دیدهبان اقتصاد کشور با توجه به تحریمهای ظالمانه استکبار غربی بیش از گذشته باید فعال باشد چراکه هدف این تحریمها از پا انداختن صنعتگران و تولیدکنندگانی است که در شرایط نابرابر میخواهند چرخ اقتصاد کشور را بچرخانند.
با وجود این تحریمها، انگیزه تجارت و تولید نه تنها در عرصههای مختلف صنعتی متوقف نشده بلکه این فشارها تلاش صنعتگران را دوچندان کرده اگرچه فضای موجود نباید ما را بفریبد چراکه تولید و اقتصاد همواره به نوساناتی مانند ارز و تامین مواد اولیه متکی است.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم نگاه حمایتی به حوزه تولید و صنعت قوت بیشتری گرفت و دولتمردان همه تلاش خود را برای برداشتن بخش زیادی از چالشها از سر راه سربازان خط مقدم جبهه اقتصادی به کار گرفتند.
گرچه با همه حمایتهای دولت سیزدهم از واحدهای تولیدی و صنعتی باز هم برخی مشکلات گریبان تولیدکنندگان و صنعتگران را گرفت و صنعتگران از مشکل در تامین مواد اولیه و نبود زیرساخت کافی، نوسانات ارزی و واردات بیرویه گلهمندند.
پتانسیل بالای گلستان در حوزه کشاورزی و گردشگری موجب شده تا دولتهای مختلف توسعه کشاورزی و گردشگری را بر توسعه صنعتی ارجح بدانند؛ تصمیمی که نتیجه آن نه تنها در حوزه کشاورزی و گردشگری رهاورد چندانی برای استان نداشته بلکه نگارستان ایران را در زمره استانهای فقیر کشور قرار داد.
سنگاندازی بانکها پیش پای تولیدکنندگان تمامی ندارد
مدیرعامل یکی از واحدهای تولید قطعات صنعتی که حدود ۴۰ سال سابقه فعالیت دارد و موفق به تولید غلتکهای خردکننده گندم برای نخستین بار در کشور شده به خبرنگار ایرنا گفت: محصولات تولیدی واحد ما به سراسر کشور ارسال میشود و صنایع مختلف اعم از صنعت آرد، فولاد و خوراک دام، نئوپان، شکلاتسازی و پلیمر از تولیدات ما بهره میبرند.
امیرحسین ساداتی ادامه داد: با تولید غلتکهای خردکننده گندم نیاز کارخانجات آرد به واردات این قطعه را برطرف کردیم و قرار است محصول تولیدی ما به روسیه، ترکمنستان و شمال آفریقا صادر شود.
وی مدیریت نرخ ارز، ثبات در بازار ارز و افزایش قدرت پول ملی را مهمترین مطالبه خود از رییس جمهور برشمرد و افزود: خرید تجهیزات و مواد اولیه از سال ۱۳۹۷ تاکنون با رشد ۴۰۰ درصدی همراه بوده که همین معضل هزینه تولید را به شدت بالا برده و اگر در بخش نرخ ارز و افزایش ارزش پول ملی ثبات ایجاد شود بزرگترین دستاورد دولت خواهد بود.
رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت صنایع غلتک شرق؛ نقدینگی، هزینههای قانونی به دلیل مالیات بر ارزش افزوده و عملکرد، نرخ بالای بیمه تامین اجتماعی را از جمله مشکلات صنعتگران برشمرد و اظهار کرد: تخصیص نیافتن منابع مالی یکی از مشکلات است و برای تامین و بهروزرسانی قطعات و ماشینآلات نیاز به سرمایه ثابت داریم.
کمبود نیروی انسانی معضل اصلی واحدهای صنعتی
ساداتی با بیان اینکه در حال حاضر مهمترین چالش ما نبود نیروی انسانی مهارتی است، یادآور: واحدهای صنعتی از کمبود نیروی انسانی رنج میبرند و مدرکگرایی موجب شده فارغالتحصیلان دانشگاهی مهارت لازم را برای کار در واحدهای صنعتی نداشته باشند.
وی اضافه کرد: قوانین سخت و زیانآور که بدون ارزیابی دقیق و براساس دادههای سطحی اقدام به بازنشستگی پیش از موعد میکند روند کمبود نیروی انسانی را شدت داده است.
مدیرعامل شرکت صنایع غلتک شرق با بیان اینکه برای تربیت تکنسین فنی و ماهر ضعیف عمل کردیم، تصریح کرد: برای صنعت و کار با ماشینهای صنعتی نیروی ماهر برای کار و آموزش وجود ندارد، دانشکدههای فنی و حرفهای و هنرستانهای ما برای تربیت نیروی انسانی متقاضی ندارند و خروجی مراکز فنیوحرفه برای کار در کارگاههای صنعتی بسیار کم است.
وی ادامه داد: با وجود آنکه حاضر هستیم نیروی انسانی ماهر تربیت کنیم اما تقاضا برای کار صنعتی، تخصصی و مهارتی در حد صفر است. از طرفی آموزش نیروی انسانی ماهر نیاز به هزینه زیادی دارد و در صورت ورود به این مسئله، به حمایت مسئولان نیاز داریم.
واردات بیرویه مشکلات واحدهای صنعتی را دوچندان میکند
مدیرعامل کارخانه خوراک دام و طیور گرگان و دشت که قدمت ۳۰ ساله دارد گفت: برخی از مشکلات ما از قوانین نشأت میگیرد که میطلبد مجلس شورای اسلامی برای کمک به حوزه صنعت و تولید حمایتهای خود را بیشتر کند.
رضا افتخارالدین با بیان اینکه ما از کمبود نیروی انسانی ماهر رنج میبریم، افزود: یکی دیگر از مشکلات ما سیستم انقباضی بانکها است اما بانکها برای پرداخت سرمایه در گردش سنگاندازی میکنند حال آنکه باز کردن این گره برای تولیدکنندگان یک امر ضروری است.
وی اضافه کرد: از دیگر چالشهای ما واردات نهادهها است، نهادههای وارداتی با کیفیت نیست و این مسئله به شدت صنعت خوراک دام و طیور را دچار چالش کرده است.
چوب لای چرخ صنعتگران نگذارید
صنعتگر دیگری که در حوزه ریختهگری و تولید قطعات ماشینآلات فعالیت میکند و بیش از ۳۰ سال قدمت دارد در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر قطعات تولیدی ما به کشورهای عراق، آذربایجان، افغانستان روسیه و امارات صادر میشود، تحریمها موجب شده برای واردات و یا صادرات قطعات و ماشینآلات با مشکل مواجه شویم که انتظار ما از دولت تسهیلگری برای حل این مشکل است.
سعید نجداحمدی با بیان اینکه یکی از مطالبات ما از دولت برداشتن تکلیف و تعهد ارزی از روی دوش تولیدکنندگان کوچک است، بیان کرد: به عنوان یک تولیدکننده موافق ارز چندنرخی نیستم.
مدیر کارخانه شرکت صنایع ذوب شمال ادامه داد: سیاست انقباضی دولت در اعطای تسهیلات به واحدهای تولیدی و صنعتی مشکل دیگر ما است که انتظار داریم دریافت تسهیلات به تولیدکنندگان آسانتر شود.
بازگشت ۸۰ واحد صنعتی راکد به چرخه تولید در دولت سیزدهم
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان با اشاره به عملکرد ۲۷ ماهه دولت سیزدهم در حوزه صنعت به خبرنگار ایرنا گفت: طی ۲۷ ماه فعالیت دولت سیزدهم ۸۸۳ فقره جواز تاسیس صنعتی در گلستان صادر شده که میزان سرمایهگذاری پیشبینیشده این جوازها ۶۶۳ هزار و ۷۳۱ میلیارد ریال است.
درویشعلی حسنزاده ادامه داد: همچنین طی ۲۷ ماه فعالیت دولت سیزدهم تعداد ۲۸۲ فقره پروانه بهرهبرداری صنعتی در گلستان صادر شده که میزان سرمایهگذاری آن ۵۳ هزار و ۱۵۳ میلیارد ریال بوده و برای ۶ هزار و ۷۰۹ نفر اشتغال ایجاد کرده است.
به گفته وی؛ در طول ۲۷ ماه فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۱۴۶ هزار و ۱۶ میلیارد ریال تسهیلات رونق تولید به ۲۳۵ واحد تولیدی استان پرداخت شده و در این مدت ۱۵ واحد تولیدی استان موفق به اخذ حدود ۶۰۱ میلیارد ریال تسهیلات بازسازی و نوسازی واحدهای تولیدی شدند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت گلستان با تاکید بر اینکه یکی از وظایف ما احیای واحدهای تولیدی راکد است، یادآور شد: طی ۲۷ ماه فعالیت دولت سیزدهم ۸۰ واحد راکد دارای مجوز از ادارهکل صنعت، معدن و تجارت گلستان مجددا به چرخه تولید بازگشتند که میزان سرمایهگذاری واحدهای احیاء شده طی ۲۷ ماه فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۱۶ هزار و ۲۴۴ میلیارد ریال بوده است .
حسنزاده اضافه کرد: شروع مجدد فعالیت واحدهای راکد استان طی ۲۷ ماه گذشته، اشتغال ۹۲۴ نفر را به همراه داشته است.
موقعیت مناسب جغرافیایی و قرارگیری در مسیر کریدورهای بینالمللی حمل و نقل، بهرهمندی از سواحل بکر و کارآمد سرمایهگذاری، وجود منطقه آزاد تجاری-صنعتی اینچهبرون و بهرهمندی از گمرک مرزی میتواند روند توسعه اقتصادی گلستان را شتاب ببخشد.
گرچه به دلیل محدودیت گلستان در رونق صنعت، این استان در بخش صنعتی دچار عقبماندگی تاریخی است و از نبود صنایع بزرگ رنج میبرد اما نگاه گلستانیها به عملکرد دولت سیزدهم است تا با شتاببخشی به حوزه صنعت، روند توسعه استان گلستان را بهبود ببخشد.
نظر شما