حسن قاسم پور روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به قابلیتهای اکولوژیکی منطقه و به منظور حفظ زیستگاه و گونههای نادر و حمایت شده، منطقه دربند مشکول به مساحت ۱۰ هزار و ۲۸۳ هکتار شناسایی و جهت ارتقای سطح حفاظتی آن به عنوان منطقه حفاظت شده به سازمان حفاظت محیط زیست معرفی و پیشنهاد شد.
وی افزود: با تصویت منطقه دربند مشکول و ارتقای سطح حفاظتی آن به عنوان منطقه حفاظت شده، حفاظت از اکوسیستم منحصربه فرد منطقه، حفاظت از گونههای نادر و حمایت شده نظیر پلنگ، کل و بز و خرس قهوهای و ایجاد زیستگاه پشتیبان برای مناطق تحت مدیریت مجاور نظیر مناطق حفاظت شده آق داغ خلخال، کاغذکنان میانه و سرخ آباد زنجان در راستای جلوگیری از جزیرهای شدن زیستگاههای حیات وحش کشور و حفاظت از کریدورهای موجود حیات وحش، شکل منسجمتری به خود خواهد گرفت.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل با اشاره به تنوع بالای گونههای حیات وحش استان اردبیل در این منطقه گفت: عواملی نظیر زیستگاه، گونه، اقلیم، ارتفاع و منابع آبی که موثر بر ایجاد یک اکوسیستم پایدار هستند در منطقه جدیدالتصویب حفاظت شده دربند مشکول به وفور به چشم میخورد و باعث ایجاد تنوع در گونههای حیات وحش این منطقه گردیده است.
وی خاطرنشان کرد: حضور پستاندارانی نظیر پلنگ، کل و بز، خرس قهوهای، انواع سمور، تشی، گرگ، روباه، راسو، گراز، گربه جنگلی و گونههای پرندگان بومی منطقه نظیر عقاب طلایی، عقاب شاهی، کبک معمولی، کرکس، دلیجه، دال سیاه، زنبورخوار و سبزقبا، انواع چکاوک و انواع زاغ و خزندگان شاخص نظیر افعی گرزه مار، مار آتشی، یله مار و مار پلنگی، سوسمارها و مارمولک ها و لاکپشت مهمیزدار تنوع زیستی بسیار با ارزشی را در منطقه حفاظت شده دربند مشکول رقم زده است به طوری که چرخه غذایی کاملی با وجود تنوع کم نظیر گونههای گیاهی و جانوری شکل گرفته است.
قاسم پور تاکید کرد: پوشش گیاهی منطقه نیز شامل ترکیبی از گونههای با ارزش درختی و درختچهای و گیاهان علفی و مرتعی است که از گونههای مختلف گیاهی منطقه حفاظت شده دربند مشکول میتوان درخت و درختچههای اُرس، بلوط، بنه، سیاه تلو، آلوچه وحشی، ازگیل وحشی، گلابی وحشی و گونههای گیاهی یک ساله و چند ساله با گونه غالب گون، گل گاوزبان، شیرین بیان، بومادران، آویشن ، خاکشیر را نام برد.
وی اضافه کرد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان اردبیل در سال ۱۳۹۱ جهت حفظ تنوع زیستی، این زیستگاه بکر و حساس را منطقه شکار ممنوع اعلام کرد که پس از ۱۰ سال حفاظت از گونههای منطقه، با ارتقای سطح به منطقه حفاظت شده، در شورایعالی حفاظت محیط زیست به تصویب رسید.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ضمن قدردانی از تلاش و همت کارشناسان و محیطبانان منطقه افزود: با تصویب منطقه حفاظت شده دربند مشکول، مناطق تحت مدیریت استان اردبیل از ۱۷۴ هزار هکتار مساحت، شامل منطقه حفاظت شده نئور، منطقه حفاظت شده آق داغ، منطقه حفاظت شده مغان، منطقه حفاظت شده انزان، اثر طبیعی ملی سبلان و اثر طبیعی ملی غار یخکان و با تصویب منطقه حفاظت شده دربند مشکول به ۱۸۴ هزار هکتار افزایش یافت.
وی خاطرنشان کرد: با این مصوبه مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست استان اردبیل به۱۰.۴درصد از مساحت کل استان افزایش یافت.
به گزارش ایرنا منطقه حفاظت شده دربند مشکول در جنوب استان اردبیل، در شهرستان گیوی (کوثر) در اطراف رودخانه بزرگ و دایمی قزلاوزن واقع شده است و مشکول نام کوهی است نسبتا مرتفع در داخل منطقه که دارای چشم انداز زیبای طبیعی و قلعه تاریخی است.
شهرستان کوثر در فاصله نزدیک به ۸۵ کیلومتری جنوب اردبیل قرار دارد.
نظر شما