۲۹ آذر ۱۴۰۲، ۱۲:۳۱
کد خبرنگار: 2105
کد خبر: 85327726
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

گرانی، چراغ شب چله را خاموش نکرد +فیلم

۲۹ آذر ۱۴۰۲، ۱۲:۳۱
کد خبر: 85327726
گرانی، چراغ شب چله را خاموش نکرد +فیلم

سنندج- ایرنا- وضعیت اقتصادی و میزان درآمد مردم بی شک بر روی برگزاری بسیاری از مراسم ها و آیین ها تاثیرگذار است ولی با این وجود همچنان وزنه برپایی آیین های سنتی، سنگین تر از گرانی هاست.

به گزارش ایرنا، به دلایل متعددی شاهد افزایش قیمت بسیاری از کالاها به ویژه کالاهای خوراکی در سطح بازار هستیم و در این بین هم هرچقدر به زمان برگزاری آیین‌های سنتی هم چون شب چله (یلدا) نزدیک می شویم گرانی کاذبی هم در بازار ایجاد می شود؛ ولی با این وجود مردم در تدارک جشن طولانی ترین شب سال هستند.

هیچ کسی نمی تواند منکر گرانی اقلام خوراکی شود و با گشت و گذاری در بازار می توان بخوبی ازآن اطلاع پیدا کرد و امسال هم قیمت بالای آجیل شب یلدا به ویژه پسته و بادام باعث شده است تنها جمعیت اندکی از جامعه توانایی تهیه آن را داشته باشند.

اما هنوز هم تنقلات و محصولاتی وجود دارد که جایگزین آجیل های لاکچری در شب چله شود، برخی از بانوان کردستانی امسال هم از همان اواخر تابستان شروع به خشک کردن میوه‌هایی هم چون سیب و برگه زردآلو، هلو و خرید گردو، تخمه تازه و سنجد کردند رسمی که داشت به فراموشی سپرده می شد ولی در چند سال اخیر و با افزایش قیمت بسیاری از محصولات بار دیگر احیا شده است.

البته ناگفته نماند تهیه این خوراکی ها و آجیل ها هم برای دهک های پایین جامعه هم سخت شده است ولی آدم های خیر و نیکوکاری هستند که دل تعدادی از این خانواده ها را هم در این ایام شاد می‌کنند.

احیای رسمی قدیمی

نگین اسدی یکی از بانوان سنندجی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بیاد دارم در دوران بچگی‌ام، مادرم تابستان شروع به تهیه میوه خشک و خرید گردو و انجیر و مواد اولیه غذاهایی محلی هم چون دوینه و شه‌لم می کرد.

وی ادامه داد: بعدها چون زمستان دیگر مثل گذشته سرد و پربارش نبود کمتر کسی تمایل به انجام این کارها داشت و افزون بر این همه این اقلام هم هر زمان می خواستیم در دسترس بود.

این بانوی سنندجی که ۶ سال از ازدواجش می گذرد، اضافه کرد: امسال برای نخستین بار تصمیم گرفتم قبل از پاییز، اقدام به خشک کردن میوه و خرید تخمه و گردو برای شب چله و شب های زمستان کنم.

اسدی افزود: بخشی از خریدهایم را به صورت قسطی انجام دادم و خوشخبتانه تا به امروز همه آن را تسویه کردم و نه تنها من بلکه بسیاری از زن های فامیل و آشنایم هم بدین گونه عمل کردند.

وی بیان کرد: هر خانواده ای توانایی خرید نقدی در یک یا دو روز قبل از هر جشن و مراسمی را ندارند ولی نباید هم اعضای خانواده را از شادی و دورهمی این آیین ها محروم کرد بنابراین باید همواره به فکر برگزاری آن متناسب با توانایی خودمان باشیم.

نظارت بر بازار و برخورد با متخلفان

گرانی کاذب، به عبارتی افزایش قیمت برخی از کالاها در آستانه اعیاد نسبت به ماه های گذشته اقدامی است که برخی از فروشندگان به منظور کسب سود بیشتر و سوءاستفاده از موقعیت پیش آمده انجام می دهند.

ارگان‌های ناظر بر بازار در آستانه اعیاد مختلف اقدام به اجرای طرح نظارتی ویژه می کنند که رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان روزچهارشنبه در بازدید از روند اجرای طرح بازرسی از بازار شهر سنندج اظهار کرد: براساس گزارش بازرسان میوه با قیمت و کیفیت مناسب در سطح بازار استان موجود است.

پیمان اسکندری اضافه کرد: باهمکاری تعزیرات حکومتی، اتاق اصناف و اداره کل صمت استان بر روند عرضه و توزیع کالاهای اساسی و میوه در شب یلدا نظارت می کنیم تا مردم با خیال راحت اقدام به خرید کنند.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کردستان هم اظهار کرد: هر سال در آستانه شب یلدا همزمان با سراسر کشور طرح نظارت بر بازار به منظور ایجاد تعادل در سبد خرید مردم و جلوگیری از سوءاستفاده برخی از افراد به اجرا در می آید.

حسن رحیمیان با بیان اینکه طرح نظارتی شب یلدا از ۱۵ آذر آغاز و تا یک دی ماه ادامه دارد، اضافه کرد: با توجه به افزایش تقاضای مردم در خرید میوه، شیرینی، گوشت و خشبکار و آجیل، بیشتر نظارت و بازرسی ها هم حول واحدهای عرضه کننده این کالاها انجام می شود.

وی بیان کرد: بیشتر تخلف های واحدهای صنفی شامل گران فروشی، عدم درج قیمت و ارائه نکردن فاکتور خرید است که براساس قانون معادل ۱۰۰ میلیون ریال جریمه برای واحدهای متخلف اعمال می شود.

مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کردستان یادآور شد: جریمه تخلف هایی مانند کم فروشی، گران فروشی و احتکار چند برابر افزایش پیدا کرده است و انتظار می رود مردم هم در راستای ممانعت از استمرار چنین تخلف هایی در صورت مشاهده آنرا به ما اطلاع دهند.

توزیع ۱۷ تن پرتقال و سیب

گرانی، چراغ شب چله را خاموش نکرد +فیلم

مدیر تعاون روستایی استان کردستان هم از توزیع ۱۷ تن پرتقال و سیب در آستانه شب یلدا خبرداد و اظهار کرد: برای نخستین بار امسال افزون بر میوه شب عید در آستانه شب یلدا هم اقدام به توزیع و عرضه سیب و پرتقال در قالب استقرار غرفه هایی در سطح شهر سنندج کرده‌ایم.

بهرام کوشکی اضافه کرد: غرفه ها در محله های حاجی آباد، اکباتان، لشکر، سه راه انتظام و میدان قبا از ۲۸ آذر برپا شده است و تا ۳۰ همین ماه دایر هستند.

مدیر تعاون روستایی استان کردستان با بیان اینکه با بیان اینکه میوه هایی با کیفیت بالا و قیمت مناسب در این غرفه ها عرضه می شود، اضافه کرد: هر کیلوگرم پرتقال ۱۵۰ هزار ریال و هر کیلوگرم سیب زرد و سرخ هم ۳۷۰ هزار ریال در این غرفه ها به فروش می رسد.

کوشکی بیان کرد: توزیع میوه شب عید هر ساله در سراسر استان توسط شبکه تعاون روستایی انجام می شود و توزیع میوه شب یلدا هم از امسال در برنامه تعاون روستایی قرار گرفته است و در صورت استقبال مردمی سال آینده در سراسر استان اجرایی خواهد شد.

اگرچه درآمد سرانه مردم کردستان پایین تراز میانگین کشوری و میزان قدرت خرید خانوارهای این استان پایین است ولی گرانی و افزایش قیمت کالاها مانع از برگزاری رسم و رسوم های چندین ساله در این دیار نشده و همچنان دورهمی اقوام و بردن هدیه برای نوعروسان برقرار است البته ناگفته نماند نسبت به سنوات گذشته این آیین تا حدی کمرنگ شده است که بخشی از آن به تغییر سبک زندگی مردم و قسمتی هم ناشی از گرانی کالاهاست.

شهروندان می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف واحدهای صنفی اعم از کم فروشی، گرانفروشی، عدم درج قیمت وغیره با شماره تلفن ۱۲۴ تماس بگیرند یا با مراجعه به ادارات تابعه در شهرستان ها و در مرکز استان به سازمان صنعت، معدن و تجارت، واحد متخلف را معرفی کرده و موارد تخلف را گزارش کنند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha