رشد آمارهای آبی مازندران در پاییز و فاصله با نقطه مطلوب شاخص‌ها

ساری- ایرنا - آمارهای پاییزی منابع آبی در مازندران نشان می‌دهند که وضعیت این استان نسبت به سال گذشته شرایط بهتری پیدا کرده، اما در مقایسه با آمارهای منابع آبی در دوره درازمدت هنوز شرایط مساعد نیست و فاصله قابل توجهی تا رسیدن به نقطه مطلوب وجود دارد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، فصل نخست سال آبی جاری با رشد مناسب آمارهای مرتبط با منابع آب در این استان پایان یافت تا همه مصرف‌کنندگان آب در این استان به ویژه کشاورزان با خیالی آسوده‌تر نسبت به سال گذشته چشم‌انتظار رسیدن فصل کشت باشند. اما به استناد آمارهای ثبت شده از منابع آبی مازندران طی پاییز ۱۴۰۲ به جز میانگین بارندگی ثبت شده در استان، سایر آمارها نسبت به دوره درازمدت همچنان کاهشی است و مازندران هنوز تا رسیدن به شاخص‌های آماری دوره درازمدت فاصله دارد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران در این پیوند گفت: پاییز امسال برای مازندران با افزایش بارندگی‌ها نسبت به مدت مشابه پارسال و دوره درازمدت پایان یافت. اما با توجه به تاثیرات خشکسالی سه سال اخیر با وجود این بارندگی‌ها، در سایر شاخص‌های آماری مرتبط با آب تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای مازندران، حیدر داوودیان اظهار کرد: خوشبختانه پاییز امسال شاهد بارش‌های خوبی در استان بودیم و میانگین ۲۳۶.۵ میلیمتر بارندگی ثبت شد که افزایش ۵۷ درصدی نسبت به پاییز پارسال و رشد ۸ درصدی نسبت به مدت مشابه دوره درازمدت را نشان می‌دهد.

وی افزود: افزایش بارندگی‌ها طبیعتا روی سایر آمارهای منابع آبی تاثیر می‌گذارد و بر همین اساس نیز پاییز امسال شاهد افزایش آورد رودخانه‌های استان بودیم. آورد رودخانه‌های استان در پاییز امسال ۴۸۰ میلیون متر مکعب بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد. اما ۲۰ درصد کمتر از دوره درازمدت است.

داوودیان درباره میزان ذخیره سدهای استان در پایان پاییز خاطرنشان کرد: مجموع ذخیره سدهای استان در حال حاضر ۱۵۳ میلیون متر مکعب است که ۳۴.۵ درصد از کل حجم مخازن سدهای استان محسوب می‌شود و نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

رشد آمارهای آبی مازندران در پاییز و فاصله با نقطه مطلوب شاخص‌ها

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران افزود: آب موجود در مخزن سد شهید رجایی به عنوان بزرگترین سد استان در حال حاضر با ۱۹.۵ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال به ۳۷ میلیون متر مکعب رسیده است. البته در شرایط عادی باید در این زمان از سال بین ۷۰ تا ۸۰ میلیون متر مکعب آب در مخزن سد شهید رجایی ساری ذخیره باشد. سد البرز نیز در حال حاضر ۹۱ میلیون متر مکعب ذخیره دارد که ۳۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر است.

داوودیان از کاهش آب ذخیره شده در آب‌بندان‌های استان طی مدت یاد شده خبر داد و خاطرنشان کرد: حجم ذخیره آب‌بندان‌ها در پایان پاییز امسال ۱۵۵ میلیون متر مکعب ثبت شده که معادل ۳۸ درصد کل حجم ۴۰۰ میلیون متر مکعبی ذخیره این سازه‌های آبی است و نسبت به پاییز پارسال ۳ درصد کاهش را نشان می‌دهد. البته ورودی به آب‌بندان‌های استان در پاییز امسال بیشتر از مدت مشابه سال قبل بود. اما به دلیل تخلیه کامل آب‌بندان‌ها بر اثر خشکسالی، با وجود بارش‌های مناسب هنوز میزان ذخیره به حد سال گذشته نرسید.

وی درباره وضعیت تراز آب زیرزمینی استان نیز اظهار کرد: در پایان آذر امسال حجم آب‌های زیرزمینی استان ۱۳۹ میلیون متر مکعب نسبت به دوره درازمدت کمتر شده و تراز آب‌های زیرزمینی نسبت به دوره درازمدت ۸۰ سانتیمتر کاهش یافته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: در عین حال که بارندگی‌های پاییزی مازندران امسال افزایش چشمگیری داشت، شاهد افزایش کم‌سابقه دمای هوا نیز بودیم. میانگین دمای هوای استان در سه ماه سوم امسال نسبت به دوره درازمدت ۳.۵ درجه و نسبت به مدت مشابه پارسال ۱.۵ درجه افزایش یافته که باعث بیشتر شدن تبخیر می‌شود.

بارندگی‌های پاییزی در مازندران توانست آمارهای منابع آبی را تا حدودی بهبود بخشد، اما کماکان نگرانی‌ها بابت تأمین آب در فصل زراعی پیش رو و سال آینده پابرجاست. زیرا کاهش‌های آماری در شاخص‌های رقم خورده که جبران آن‌ها با یک فصل بارندگی رقم نمی‌خورد. افت ۸۰ سانتیمتری تراز آب‌های زیرزمینی در مازندران مساله‌ای نیست که با افزایش هشت درصدی بارندگی پاییزی نسبت به دوره درازمدت بهبود یابد.

کاهش ۲۰ درصدی آورد رودخانه‌های مازندران در پاییز امسال نسبت به دوره درازمدت نیز تاییدکننده این موضوع است. فاصله معنادار ذخیره کنونی سدهای استان با نقطه مطلوب را نیز باید به این موارد افزود. در چنین شرایطی مهم‌ترین نکته برای مدیریت منابع آبی همچنان رعایت قواعد مصرف آب توسط مشترکان بخش‌های مختلف است. یعنی بارش‌های پاییزی امسال پس از سه سال خشکسالی نباید به آسودگی خیال مصرف‌کنندگان آب در بخش‌های کشاورزی، خانگی و صنعتی منجر شود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha