به گزارش ایرنا،می نویسند، تالیف می کنند و چاپ می کنند اما نمی توانند به فروش برسانند؛ حاصل سال ها زحمتشان در پستوها خاک می خورد و گاه آنقدر نا امید می شوند که تصمیم می گیرند برای همیشه راه رفته را باز گردند و دیگر ادامه ندهند؛ پشیمان می شوند از این همه سال تلاش و رنج و دیگر انگیزه ای برای ادامه راه ندارند.
علاوه براین، کتاب ها به مرحله تبلیغ و معرفی هم نمی رسد و از نعمت معرفی بی بهره می شوند، آثارشان رونمایی نمی شود و رسانه ها هم برای معرفی حاصل تلاش آنها قدمی برنمی دارند؛ به قول خودشان باید کتاب را به دست بگیرند و کنار خیابان راه بروند و آن را معرفی کنند تا شاید خریداری پیدا شود.
کتابفروشی ها هم یکی پس از دیگری از سایه بی مهری به ناشران تاثیر پذیرفته و برخی از آنها تصمیم به تغییر شغل گرفته اند تا شاید منبع در آمدی داشته باشند؛ آنها رفته رفته کم رونق و ناشران بی انگیزه تر می شوند.
نگاه نامهربان پایتخت به ناشران آذربایجان غربی و تنها استقبال از برخی کتاب ها در جهت کسب منفعت، ناشر شهرستانی را از انتشار و نویسنده را از نوشتن بازداشته است.
شبکه پخش کتاب پایتخت هم از پذیرش کتابهای آنها خودداری میکند به عبارتی کتابهای آنها جدی گرفته نشده و در استان نیز محلی برای فروش مستقیم آثارشان وجود ندارد.
گاهی نویسندگان و مولفان خود راهی تهران شده و کتاب را برای فروش میبرند؛ البته موفق هم نمیشوند چون با بیتفاوتی شبکه توزیع و فروش در پایتخت مواجه میشوند و در کنار آن، گرانی کاغذ و قیمت بالای آن هم مشکلاتشان را مضاعف کرده است.
نمایشگاههای کتاب هم تغییر رویه داده برعکس زمانی که ناشر خود نیز در نمایشگاه حضور یافته و آثارش را معرفی می کرد، این بار دیگر خود ناشران در نمایشگاه ها حضور ندارند و تنها کتابهایشان به نمایشگاه راه پیدا می کند و این هم نه تنها گرهی از مشکلات ناشران باز نمی کند، بلکه آنها را از شرکت در نمایشگاه هم باز می دارد.
اینها همه دغدغه های بخش تالیف و نشر کتاب در آذربایجان غربی است که کمابیش در دیگر نقاط کشور نیز به چشم می خورد؛ دغدغه هایی که اگر راهکاری برای آن پیدا نشود حتی می تواند روز به روز از رونق بخش کتاب بکاهد.
نبود تبلیغ و بازار فروش مانعی بر سر راه ناشران آذربایجان غربی
رییس مجمع صنفی ناشران آذربایجان غربی در این باره معتقد است: کتاب را چاپ می کنیم ولی پس از آن جایی برای معرفی و رونمایی از آن وجود ندارد؛ رسانه ها در معرفی کتاب از ما حمایت نمی کنند و باید کتاب را دست گرفته و کنار خیابان تبلیغ کنیم.
رضا تقی زاده ادامه داد: عدم معرفی کتاب از یک طرف و نبود بازار فروش از طرف دیگر عرصه را برای فعالیت ناشران تنگ می کند.
وی افزود: من به عنوان ناشر هشت کتابم مانده تا مجوز داده شود و از طرف دیگر تیراژ کتاب به دلیل نبود خواننده به ۵۰ نسخه رسیده و این هم مشکلی دیگر به مشکلاتمان افزوده است.
رییس مجمع صنفی ناشران آذربایجان غربی اضافه کرد: به شبکه پخش کتاب در تهران مراجعه کردم ولی آنها استقبالی از کتاب های ما نمی کنند و تنها کتابهایی چون حافظ و سعدی را پخش می کنند.
تقی زاده یادآور شد: پیشتر از طرف فرهنگ و ارشاد استان تعدادی کتاب خریداری و به کتابخانه های عمومی داده می شد ولی الان خرید فقط توسط تهران باید صورت گیرد که آن هم صورت نگرفته است چنان که ۹۰ عنوان کتاب در انتشاراتی چاپ شده اما حتی ۱۰ عنوان نیز خریداری نشده است.
وی که از سال ۹۲ در کار نشر است، اظهار کرد: کتابفروشی ها هم آرام آرام از زنجیره کتابفروشی خارج شده و جای خود را به شغل دیگری می دهند و می گویند با اجاره ۱۵ میلیونی چقدر درآمد داریم که ادامه بدهیم.
مدیر انتشارتی درنا گفت: امیدواریم مسوولان نگاه بازتری نسبت به ناشران داشته باشند زیرا این فعالیت فرهنگی نیازمند توجه و حمایت است.
تقی زاده ادامه داد: کم رونقی یا بی رونقی بازار ناشران باعث می شود تا وقتی خانم و آقای جوانی که کتاب نوشته و با شوق برای چاپ، آن را به انتشاراتی می آورد، به دلیل وضعیت موجود مایوس شده و مجبور می شود دیگر به کارخود ادامه ندهد.
وی اظهار کرد: در تهران سالنهایی وجود دارد که اقدام به نقد و بررسی کتاب میکنند و از سوی دیگر برنامه نقد کتاب مورد نظر، رسانهای میشود و همین نقد و رسانهای شدن زمینه را برای شناخت کتاب فراهم میکند، در حالی که در استان ما نه برنامه نقد و معرفی کتاب و نه محلی برای معرفی آن وجود دارد.
در یک و نیم سال ۱۰ کتاب هم خریداری نشده است
«نیره محسنی» مدیر انتشاراتی «ایلک آی» نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: نه تنها نسبت به سال گذشته مشکلاتمان کم نشده بلکه مشکلی دیگر نیز برآنها افزوده شده است چنان که نبود بازار فروش و پخش باعث شده در یک و نیم سال حتی ۱۰ عنوان کتاب هم خریداری نشود.
وی ادامه داد: قبلا اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تعدادی از کتاب هایمان را خریداری می کرد ولی از وقتی خرید کتاب را تهران انجام می دهد، هنوز کتابی خریداری نشده است.
وی ادامه داد: علاوه بر عدم دسترسی به بازار فروش و بی نصیب ماندن از شبکه پخش کتاب، در نمایشگاههای کتاب هم که برگزار می شود، ناشران نمی توانند حضور پیدا کنند و کتابها را به خانه کتاب تحویل داده و از طریق خانه کتاب، کتاب ها در نمایشگاه حضور می یابند آن هم بدون حضور خود ناشران.
مدیرانتشاراتی "ایلک آی" افزود: ۲۱ کتاب در دست چاپ دارم که مجوز چاپ داده شده ولی چاپ نشده چون باید بازار فروشی باشد و الان تنها تالیفات دانشگاهی و برخی تالیفات مربوط به سازمانها و ارگانها را منتشر می کنیم.
محسنی افزود: قبلا در نمایشگاههای کتاب ۲۰ درصد تخیف کتاب را ارشاد و ۲۰ درصد را خود ناشر تقبل می کرد ولی الان تمام ۴۰ درصد تخفیف را باید خود ناشر به عهده بگیرد که این از توان ما خارج است.
وی افزود: به دلیل عدم حضور ناشران در نمایشگاه، ناشران ارومیه و تبریز در نمایشگاه های کتاب شرکت نکردند.
وی افزود: گرانی کاغذ، نبود مرکز پخش، عدم برگزاری مراسم رونمایی و معرفی کتاب از دیگر مشکلات پیش روی ناشران این استان است.
نبود شبکه توزیع کتاب، دلیل کم رونقی کار ناشران آذربایجان غربی
نویسنده و مدیر انتشارات آسمان کتاب هم اظهار کرد: نبود شبکه توزیع و پخش کتاب یکی از دلایل کم رونقی کار ناشران استان است و ناشران استان در ایجاد این شبکه ساز و کاری ندارند.
توحید اصغرزاده نداشتن بازار کتاب و کتابفروشیها را از جمله عواملی دانست که مانع فعالیت ناشران شده و از چاپ پر تیراژ کتاب جلوگیری میکنند.
وی ادامه داد: هر چند اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این زمینه تسهیلاتی گذاشته ولی کاهش اقبال به کتابخوانی مانع ورود بخش خصوصی به عرصه کتاب میشود.
مدیر انتشاراتی آسمان کتاب اضافه کرد: اعطای تسهیلات بانکی و بیمهای به ناشران میتواند مشوق خوبی برای جذب نیروی انسانی و کاهش هزینه شود.
اصغرزاده ادامه داد: در حال حاضر کمتر ناشری وجود دارد که به داشتن مجموعه انتشاراتی اقبال نشان دهد معمولا کمبود منابع مالی خود را به چاپ دیجیتالی و نوشت افزار گره میزنند.
وی تاکید کرد: نداشتن چاپخانههای حرفهای در سطح استان موجب میشود ناشران برای انجام کار ارزان قیمت و با کیفیت، کتابهای خودشان را به تهران، قم و تبریز بفرستند.
در زمینه رونمایی کتاب مشکلی نداریم
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی گفت: ناشران براساس تیراژ کتابی که به تهران میفرستند، یارانه دریافت میکنند و فرهنگ و ارشاد اسلامی بربحث حقوقی و مالکیت نظارت دارد.
پیروز قادری ادامه داد: ویراستاری، برگزاری کلاسهای نویسندگی و تخصصی از جمله برنامههایی است که برای ناشران انجام میدهیم.
وی با بیان اینکه خرید کتاب از ناشران به صورت سراسری صورت میگیرد، گفت: پیشتر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کتابهایی را از ناشران خریداری میکرد چنان که سالهای گذشته کتابهایی خریداری شد ولی درحال حاضر خرید کتاب توسط تهران صورت می گیرد.
معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی ادامه داد: ارشاد نمی تواند ۱۰۰ یا ۴۰۰ عنوان کتاب بخرد بلکه ارشاد فقط در زمینه بهره مندی از تسهیلات ازجمله وام می تواند اقدام کند.
قادری یادآورشد: در زمینه رونمایی کتاب هم مشکلی نداریم و این امر در صورت درخواست می تواند انجام شود.
اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فقط وظیفه نظارتی بر حوزه نشر دارد
رییس هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان غربی هم اظهارکرد: ما حکم نظارتی داریم و دستگاه نظارتی هستیم.
پرویز اشرافی ادامه داد: برای رونمایی کتاب ناشران، در صورتی که پیشنهاد دهند سالن هایی داریم که در اختیارشان می گذاریم.
وی ادامه داد: مجمع صنفی ناشران باید خود ارتباط برقرار کنند و کمک بگیرند و همچنین ناشران و مولفان ذائقه مخاطب را در نظر بگیرند تا فروش خوبی داشته باشند.
اشرافی با بیان اینکه ما تسهیل کننده هستیم، افزود: پیشتر تعدادی کتاب توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خریداری می شد و کمیته خرید فعال بود ولی از سال ۱۴۰۰ طبق بخشنامه صادره، خرید کتاب از طریق تهران صورت گیرد.
به گزارش ایرنا، ۱۵۸ ناشر درآذربایجان غربی وجود دارد که از این تعداد ۱۰۶ ناشر فعال هستند.
نظر شما