شرایط نااَمن، زنگ خطرِ تخریب خانه‌های تاریخی اصفهان است

اصفهان - ایرنا - یک فعال میراث فرهنگی گفت: متروکه شدن و شرایطِ نااَمن زنگ خطری برای تخریبِ برخی از خانه‌های تاریخی شهر اصفهان است.

مهدی فقیهی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: تعداد زیادی خانه تاریخی در شهر اصفهان بدون مالک هستند یا کسی در آنها اسکان ندارد و همین امر موجب شده است این آثار به‌تدریج تخریب و به محلِ نااَمن تبدیل شوند.

وی با بیان اینکه شرایط خانه های تاریخی در اثر متزلزل بودنِ بخش‌هایی از بنا یا تبدیل شدن به پاتوق گروه‌های اجتماعی ناهنجار، نااَمن می شود، ادامه داد: سرنوشتی برای این قبیل بناهای تاریخی رقم می‌خورد که چند سال پیش در محله های «ابن سینا» و «طوقچی» اصفهان برای خانه‌های تاریخی «نائل» یا «نواب صفوی» بوجود آمد.

خانه‌های صفویِ نائل و نواب صفوی در یک دهه گذشته به‌دلیل متروکه شدن و عدم سکونت در آنها در روند تخریب تدریجی قرار گرفتند و همین امر موجب ناامنی و تخریب آنها توسط برخی از افراد شد.

شرایط نااَمن، زنگ خطرِ تخریب خانه‌های تاریخی اصفهان است

فقیهی با بیان اینکه خانه‌های تاریخی زیبایی در اصفهان وجود دارد که ۶۰ تا ۷۰ درصدِ آنها در اثر بی توجهی تخریب شده و برخی دیگر قابل احیا نیستند، تصریح کرد: نبود کاربری و یا سکونت در این خانه های تاریخی موجب شده است که قسمت‌های زیادی از آنها تخریب شود.

وی افزود: اگر خانه‌های تاریخی دارای مالک خصوصی که رها شده اند را بتوان در چرخه واگذاری «صندوق احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی» قرار داد و به این واسطه آنها را مرمت و احیا کرد، می توان از تخریب روز افزون این بناها جلوگیری کرد.

این فعال میراث فرهنگی با تاکید بر اینکه بسیاری از خانه‌های تاریخی اصفهان در معرض خطر تخریب هستند، اضافه کرد: هر تعداد از این خانه‌ها را بتوان وارد چرخه واگذاری از سوی صندوق احیا و بهره برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی کرد یا اینکه توسط سرمایه‌گذار خریداری شوند تا برای آنها کاربری جدید تعریف کنند، قدم بزرگی برای حفظ هویت و شناسنامه معماری این بناها برداشته خواهد شد.

فقیهی خاطرنشان کرد: صندوق احیا و بهره‌برداری از اماکن تاریخی و فرهنگی، خانه هایی که در تملک میراث فرهنگی هستند را در مزایده مشارکت های عمومی قرار می دهد اما مشکل بیشترِ خانه‌های تاریخی مربوط به بناهایی است که در اختیار میراث فرهنگی نیستند اما ثبت ملی شده و در شرایط سختی قرار دارند.

وی تاکید کرد: این سری از خانه‌های تاریخی اصفهان نیازمند برنامه‌ریزی برای حفاظت هستند زیرا در مقایسه با آثاری که در اختیار اداره کل میراث فرهنگی اصفهان یا حتی نهادهای دیگر است در شرایطِ به مراتب دشوارتری بِسر می‌برند.

این فعال میراث فرهنگی افزود: خانه های تاریخی بسیاری در بافت قدیمی شهر اصفهان بویژه در محدوده میدان طوقچی تا اطراف میدان امام (نقش جهان) وجود دارد.

شرایط نااَمن، زنگ خطرِ تخریب خانه‌های تاریخی اصفهان است

به گزارش ایرنا، مدیرعامل و رییس هیات مدیره صندوق احیا و بهره‌برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی پیش از این گفت: بناهای که تحت مالکیت میراث نیستند به چند دسته تقسیم می شوند، یک‌سری در مالکیت دستگاه‌های عمومیِ دولتی مثل شهرداری و نهادهای حاکمیتی و برخی هم در اختیار اوقاف هستند.

شهاب طلایی شکری در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه گروه دیگر که بخش عظیم بناهای تاریخی کشور را شامل می شوند، دارای مالکیت خصوصی هستند، افزود: برای این دسته های مختلف، برنامه ای را تدوین و بستری را آماده کرده ایم تا مسائل و نوع جذب مشارکت این بناها از طریق صندوق بررسی شود.

وی با بیان اینکه در پی شناسایی مشکلات مالکان خصوصی و همچنین ایجاد مجموعه ای از حمایت‌های دولتی در این رابطه هستیم، خاطرنشان کرد: وظیفه صندوق احیا فقط بناهای با مالکیت میراث فرهنگی نیست و وظیفه حاکمیتی برای احیای بناهای تاریخی کشور با انواع مالکیت ها را دارد که می تواند در همه این موارد ورود پیدا کند.

طبق اطلاعات موجود، استان اصفهان دارای بیش از ۶۰۰ باب خانه تاریخی است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha