به گزارش ایرنا، ترس از مسئله زیاد شدن جمعیت سگ های بدون صاحب در حوالی زندگی انسان ها از زمانی بیشتر می شود که در صورت ابتلای آنها به ویروس هاری به راحتی قابلیت انتقال به انسان را دارد.
در این میان تمایلات برخی افراد مبنی بر اینکه باید به حیوانات گرسنه غذارسانی کرد هم مشکلی مضاعف در این خصوص است زیرا براساس گفته کارشناسان این اقدام موجب هجوم برخی حیوانات بدون صاحب به خصوص سگ های ولگرد به سمت شهر بروجرد شده است.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد ضمن ابراز نگرانی از وجود سگ های بدون صاحب در سطح شهر گفت: از جمله دلایل افزایش جمعیت سگها نوع رفتار ترحم آمیز انسان در رابطه با غذارسانی و ریختن زباله ها در سطح شهر بوده که باعث به هم خوردن چرخه اکولوژیکی و تغییر رفتار سگ سانان و در نتیجه افزایش زاد و ولد آنها خواهد شد.
دکتر امین مهدیزاده افزود: تغذیه سگهای ولگرد نه به نفع حیوانات است نه به نفع انسان و محیط زیست، غذا دادن به حیوانات خارج از خانه در مورد گونه های در خطر انقراض و زیر نظر محیط زیست امکانپذیر خواهد بود.
به گفته وی در حالت عادی سگها پخش هستند و مشکلات کمتری را به وجود میآورند اما با ایجاد کانون غذارسانی و تجمع سگهای بدون صاحب در یک نقطه اگر سگ مریضی وجود داشته باشد، بیماری به سایر سگها که برای غذا آمدهاند، منتقل خواهد شد.
مهدی زاده بیان کرد: مدفوع حیوانات در طبیعت تجزیه و به محیط برگردانده میشود اما وقتی چندین سگ در یک نقطه هر کدام روزی ۵۰۰ گرم مدفوع میکنند، تعداد زیادی مگس، حشرات و انواع کنهها که بعضی میتوانند برای انسان بسیار خطرناک یا حتی مرگآور باشند تکثیر، رشد و نمو پیدا میکند.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد اضافه کرد: مهمترین راهکار برای رفع این مشکل روش علمی زنده گیری، غربالگری و سالم سازی و (در نهایت در صورت وجود متقاضی نگهداری این حیوانات واگذاری براساس ضوابط قانونی) است.
وی ادامه داد: احتمال بیمار بودن سگهای بدون صاحبی که در شهر در حال چرخش هستند اگر که جمع آوری، عقیم سازی و واکسیناسیون نشوند وجود دارد و در صورت گزش انسانها میتواند آنها را آلوده کنند، هر چند عقیم سازی راهکار خوبی بوده اما کافی نیست چرا که به تنهایی نمی تواند از آسیب زایی سگ های بدون صاحب برای محیط زیست و همشهریان جلوگیری کند و سگ عقیم شده فقط توانایی باروری بارورسازی رو از دست داده است.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد یادآور شد: به منظور ارتقای سلامت، بهداشت و امنیت شهروندان و رعایت اصول و قواعد اخلاقی برخورد با حیوانات بدون صاحب و ساماندهی جمعیت این حیوانات پناهگاهی با مدیریت و همت سازمان پسماند شهرداری بروجرد در زمینی به مساحت یک هزار و ۵۰۰ مترمربع احداث شده است.
وی گفت: تمام عملیات غربالگری، درمان، انگل زدایی، عقیم سازی، پلاک کوبی و رهاسازی حیوانات سالم سازی شده با حضور دامپزشک مستقر در این مرکز روزانه در حال انجام است و یک مرکز غیر رسمی دیگر با مدیریت بخش خصوصی نیز کار نگهداری و تیمار این حیوانات را در شهرستان انجام می دهد.
مهدی زاده افزود: راهبرد شبکه دامپزشکی استفاده از راه علمی جمع آوری سگ های بدون صاحب به جای روش اتلاف سگ ها بوده که با تشکیل کمیته ای مشترک در طول سال عملیات واکسیناسیون، ضدعفونی و سمپاشی در چندین نوبت در این مرکز انجام میشود.
هاری تهدیدی جدی برای سلامت جامعه
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد گفت: عفونتهایی که از سگ به انسان قابلیت سرایت دارند می تواند توسط بزاق آلوده حیوان، ریز قطرات تنفسی، ادرار یا مدفوع آلوده و یا متعاقب تماس مستقیم با سگ به انسان منتقل شود.
وی از جمله بیماریهای مشترک بین انسان و سگ را سالمونلوز، بروسلوز بیماریهای ویروسی مانند هاری، بیماریهای انگلی مانند کیست هیداتید، کرمهای قلابدار، بندپایان انگلی و عفونتهای قارچی عنوان کرد و یادآور شد: بیماری هاری نوعی بیماری ویروسی دستگاه اعصاب مرکزی انسان بوده که به طور معمول به واسطه گزش حیوان هار به انسان منتقل میشود که از نظر بهداشت عمومی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
مهدی زاده تاکید کرد: حیوانات خانگی شامل سگها، گربهها و خرگوشها و حیوانات اهلی همچون گاو، گوسفند و شتر و حیوانات وحشی مانند راسو، راکون و خفاشها میتواند ویروس هاری را از طریق گزش و خراش به انسان منتقل کند و در صورت بروز علائم بیماری در انسان ۱۰۰ درصد کشنده است اما در صورت انجام تمامی مراحل پیشگیری و درمان میتوان از ابتلای به این بیماری پیشگیری کرد.
وی افزود: همچنین توصیه های بهداشتی مرتبط با حیوانات صاحبدار نیز شامل اخذ شناسنامه سلامت حیوان، واکسیناسیون هاری و سایر بیماریها، درمان دوره ای و سمپاشی حیوان و محل استراحت آن و خوراندن داروهای ضد انگل منظم خودداری از استفاده سرویس بهداشتی مشترک با انسان برای این حیوانات، نگهداری در محیط خارج از فضای خانگی و دفع بهداشتی فضولات آنها مورد توجه قرار گیرد.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد بیان کرد: خودداری از تماس کودکان با ترشحات و ادرار و مدفوع و نوازش سگ و گربه، ممنوعیت حضور این حیوانات در مکانهای پرجمعیت و پرتردد و رعایت سایر اصول بهداشتی و حقوقی مرتبط با نگهداری حیوانات خانگی و احترام به اصل حسن همجواری با همسایگان باید مورد تو جه باشد.
ثبت چهار مورد هاری حیوانی در بروجرد
مهدی زاده اضافه کرد: براساس آمار رسمی اداره بهداشت شهرستان بروجرد یک هزار و ۶۹۶ مورد حیوان گزیدگی سال گذشته و یک هزار و ۵۶۱ مورد گزیدگی در ۹ ماهه اول سال جاری رخ داده که عامل بیشتر آنها سگ های بدون صاحب بوده است.
وی گفت: پنج مورد نمونه گیری از سگهایی که افراد را مورد گزش قرار داده اند در ۹ ماهه سال جاری صورت گرفت که چهار مورد هاری مثبت گزارش شده است.
رییس شبکه دامپزشکی بروجرد بیان کرد: خطر بیماری هاری در کمین جمعیت انسانی این شهرستان بوده و این آسیب فقط مختص به شهروندان نیست.
نظر شما