کشاورزان: بازار هوای سیب‌زمینی را ندارد

شهرکرد – ایرنا – فروش نرفتن بخشی از محصول سیب‌زمینی و جمع شدن زحمت چند ماهه کشاورزان در انبارها و سردخانه‌‎ها؛ از جمله مشکلات سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری در این روزهای سرد زمستانی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، چهارمحال و بختیاری به دلیل شرایط آب و هوایی و اقلیم مناسب با سطح زیرکشت، حدود پنج هزار و ۸۰۰ هکتار و تولید میانگین سالانه ۲۵۰ هزار تن سیب‌زمینی و میانگین کشت ۵۰ تن در هکتار، در رده پنجم تولید این محصول کشور قرار دارد.

با وجود همه قابلیت‌ها و استعداد چهارمحال و بختیاری در خصوص کشت سیب‌زمینی، اما باز هم فعالان این بخش با مشکلاتی روبرو هستند.

در فصل بهار (اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد) که فصل کار و تلاش کشاورزان است سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری به امید برداشت محصولی خوب و با کیفیت و با هدف تامین نیاز کشور زمین‌های خود را برای کشت این محصول آماده کردند.

هر چند هزینه کاشت و داشت امسال نسبت به سال گذشته افزایش یافت، ولی کشاورزان چهارمحال و بختیاری به امید فروش محصول با قیمت مناسب به کار خود ادامه دادند اما با فرارسیدن موسم برداشت (اواخر شهریور تا پایان آبان) محصول، همه چیز آن‌طور که مورد انتظار آن‌ها بوده است پیش نرفته و سیب‌زمینی که با همه هزینه‌ها برای کشاورزان حداقل ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار ریال تولید شده را باید با قیمت حداکثر ۳۰ هزار ریال بفروشند.

سال گذشته قیمت سیب‌زمینی به دلیل کاهش تولید و تقاضای بازار مصرف بالا رفت به گونه‌ای که قیمت این محصول در خرده فروشی‌ها به ۳۰۰ هزار ریال رسید، از این رو امسال کشاورزان به امید قیمت پارسال، سطح زیر کشت این محصول را افزایش دادند تا درآمد بیشتری عاید آن‌ها شود اما این افزایش تولید موجب کاهش قیمت شده و کشاورزان می‌گویند در تولید محصول هزینه‌ها با درآمدها همخوانی ندارد.

قیمت پایین؛ گریبان‌گیر سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری

برخی از کشاورزان می‌گویند: قیمت پایین محصول سیب‌زمینی؛ موجب به فروش نرفتن همه محصول آنها شده است و همین امر کشاورزان این استان به دنبال راهکاری برای فروش محصول خود هستند.

به گفته آنان، قیمت پایین محصول سیب‌زمینی تولیدی مشکلی است که به نحوی گریبان کشاورزان سیب زمینی‌کار را می‌گیرد و موجب شده که تعدادی از فعالان این بخش، حرفه و کار آبا و اجدادی خود را رها کنند و برای کسب روزی به سمت شهرها مهاجرت کنند؛ این‌ها بخشی از درد دل جمعی سیب‌زمینی‌کاران این استان است.

مرتضی شاهوردی سیب‌زمینی‌کار چهارمحال و بختیاری که ۴۰۰ تا ۵۰۰ تن محصول سیب‌زمینی تولید کرده است، به خبرنگار ایرنا می‌گوید: با توجه به افزایش قیمت کود، سم، هزینه کارگری، کرایه زمین و سایر موارد دیگر قیمت تولید یک کیلو سیب‌زمینی برای کشاورز حداقل بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار ریال هزینه دارد در حالی که خریدار یک پنجم این قیمت، محصول را قیمت‌گذاری می‌کند.

کشاورزان: بازار هوای سیب‌زمینی را ندارد

به اعتقاد شاهوردی؛ تولیدکننده باید محصول سیب‌زمینی خود را حداقل ۲۵ تا ۳۰ هزار ریال سر زمین بفروشد در حالی که قیمت هر کیلو سیب‌زمینی برای مصرف‌کننده بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار ریال است.

او با اشاره به اینکه هر سیب‌زمینی‌کار، پول بالای برای تولید محصول با کیفیت هزینه کرده است، می‌گوید:در این بازار کشاورز است که ضربه می‌خورد و از نظر مالی سودی نمی‌کند.

یکی دیگر از سیب‌زمینی‌کاران فرادنبه نیز به خبرنگار ایرنا می‌گوید: من با اجاره کردن زمین و خرید بذر گران‌قیمت، زمین کشاورزی را به کشت سیب‌زمینی اختصاص دادم که با رکود قیمت سیب‌زمینی مواجه شدم و با توجه به فروش نرفتن محصول، کلی بدهی بانکی دارم.

غلامرضا ربیعی بیان داشت: سال گذشته محصول سیب‌زمینی فروش خوبی داشت، ولی امسال این قیمت بازار پاسخگوی هزینه‌هایی که انجام داده‌ام نیست و اگر محصول به فروش نرود، بدهی سنگینی را باید متحمل شوم.

از نظر ربیعی، نبود صادرات از جمله مسائلی است که موجب انباشت محصول سیب‌زمینی شده و در صورتی‌ که مسوولان شرایط لازم برای صادرات این محصول را فراهم کنند بسیاری از مشکلات سیب‌زمینی‌کاران برطرف می‌شود.

سنگین بودن پرداخت هزینه سردخانه و انبارداری برای سیب‌زمینی‌کاران

ضرغام علیرضایی شهرکی با گله‌مندی از قیمت پایین سیب‌زمینی به خبرنگار ایرنا می‌گوید: هزینه انجام شده در بخش تولید سیب‌زمینی متناسب با قیمت خرید از تولیدکننده نیست و همین مساله باعث شده کشاورزان بیشتر محصول تولیدی خود را در انبارها و سردخانه‌ها نگه‌داری کنند.

آن‌طوری که علیرضایی شهرکی توضیح می‌دهد: در زمان حاضر بخشی از سیب زمینی تولیدی در انبارها نگه‌داری می‌شود که با توجه به شرایط جوی شاید تا پایان دی‌ماه امکان نگه‌داری محصول در انبار وجود داشته باشد و برای پیشگیری از خراب شدن محصول باید سیب‌ زمینی‌های تولیدی را به سردخانه‌ها منتقل کرد که این خود برای تولیدکننده بسیار هزینه بر است.

او هزینه انبارداری را برای تولیدکنندگان سیب‌زمینی در چهارمحال و بختیاری را ماهانه ۵۰ تا ۶۰ میلیون ریال و قیمت سردخانه برای نگه‌داری سیب زمینی را ۱۲ هزار ریال اعلام کرد که پرداخت این میزان هزینه انبارداری فشار مضاعفی به تولید کننده وارد می‌کند.

علیرضایی شهرکی می‌گوید: انتظار است مجموعه جهادکشاورزی سقفی برای کشت سیب‌زمینی برای تولیدکننده مشخص کند که تولیدکننده براساس همان الگو کشت کند تا در زمان برداشت با مشکل و معضل پایین بودن قیمت محصول روبرو نشود.

کشاورزان: بازار هوای سیب‌زمینی را ندارد

وی با گلایه از نبود صنایع فرآوری به خصوص کارخانه چیپس در چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا توضیح می‌دهد: اگر یک کارخانه چیپس و صنایع فرآوری در استان وجود داشته باشد بخشی از محصول تولیدی استان راهی این کارخانه می‌شود و به این صورت مشکل این تولیدکنندگان تا حد زیادی کاهش می‌یافت اما امروز این زیرساخت در استان وجود ندارد.

علیرضایی شهرکی بسته‌بندی و سورت محصول برای کارخانه‌ها و صنایع فرآوری به استان‌های همجوار را به صرفه ندانست و اضافه می‌کند: ممکن است سیب زمینی‌های ارسال شده مورد تایید کارخانه نباشد و با وجود هزینه زیاد برای ارسال محموله دوباره برگشت بخورد که به طور کل به صرفه نیست.

۱۷۰ هزار تن حاصل دسترنج سیب‌زمینی‌کاران، چشم انتظار مشتری

برای بررسی آخرین وضعیت سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری به سراغ سیروس بیک‌بکان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی رفتیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا می‌گوید: بررسی‌ها نشان می‌دهد در زمان حاضر به علت قیمت پایین محصول سیب‌زمینی، بیش از ۱۷۰ هزار تن از این محصول تولیدی استان در انبارها و سردخانه‌های استان نگه‌داری می‌شود.

سیروس بیک‌بکان گفت:

از این میزان سیب‌زمینی تولیدی ۱۲۰ هزار تن در سردخانه‌ها، ۳۰ هزار تن در انبارهای سرد و بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تن نیز در انبارهای سنتی نگه‌داری می‌شود و مابقی نیز به صورت روزانه به فروش می‌رسد.

تلاش برای صادرات محصول سیب‌زمینی‌‎

او در خصوص صادر نشدن محصول سیب‌زمینی می‌گوید: در زمان حاضر تمام مرزهای کشور برای صادرات باز است و مسوولان وزارت جهادکشاورزی و انجمن سیب‌زمینی‌کاران برای کمک به بهبود قیمت این محصول در حال انجام رایزنی برای صادرات هستند.

بیک‌بکان در خصوص ضرورت رعایت الگوی کشت از سوی کشاورزان نیز معتقد است: هر چند برای پیشگیری از افزایش کشت و رعایت الگوی کشت خدمات ارائه شده به سیب‌زمینی‌کاران کاهش یافته اما به دلیل نبود قوانین پیشگیرانه باز هم با افزایش کشت در برخی محصولات از جمله سیب‌زمینی روبرو هستیم که همین مشکلاتی را برای فعالان این بخش به دنبال داشته است.

او نبود صنایع تبدیلی در بخش سیب‌زمینی را از مهمترین مشکلات استان عنوان کرد که با توجه به میزان تولید این محصول باید در این خصوص راهکارهایی اندیشیده شود.

سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری؛ افرادی توانمند

به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان، سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری تولیدکنندگان توانمندی هستند که هر سال با انجام کارهای اصلاحی محصول باکیفیتی تولید می‌کنند.

بیک‌بکان با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری به دلیل مهارت سیب‌زمینی‌کاران خود سالم‌ترین بذر را در کشور تولید می‌کند، یادآور می‌شود: سالانه حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار تن بهترین بذر سیب‌زمینی در این استان تولید و افزون بر مصرف داخلی به مناطقی از جمله جنوب کرمان، جیرفت، هرمزگان، همدان، اصفهان و اردبیل ارسال می‌شود.

کشاورزان: بازار هوای سیب‌زمینی را ندارد

به گفته بیک‌بکان، هر سال چهار تا پنج نفر از سیب‌زمینی‌کاران چهارمحال و بختیاری برای واردات بذر کلاس S معرفی می‌شوند که این بذر تا چهارسال حالت بذر دارد و کشاورزان می‌توانند از آن استفاده کنند.

او ادامه می‌دهد: این اقدام مجموعه جهادکشاورزی نقش مهمی در کنترل آفت‌ها و بیماری‌ها دارد و موجب شده تا سیب‌زمینی تولیدی در چهارمحال و بختیاری کمترین بیماری را داشته باشد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان یادآوری می‌کند: پایین بودن غلظت نیترات موجود در محصول سیب‌زمینی از حد مجاز استاندارد ملی ایران را از دیگر خصوصیات این محصول در چهارمحال و بختیاری عنوان می‌کند.

بیشتر بخوانید:

تمامی اراضی کشت سیب زمینی در چهارمحال و بختیاری مجهز به آبیاری نوین است

سیب‌زمینی چهارمحال و بختیاری پایین‌ترین حد نیترات را دارد

خرید قراردادی یک‌هزار و ۵۰۰ تن سیب زمینی از سوی تعاون روستایی

رییس تعاون روستایی چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا در خصوص خرید قراردادی سیب‌زمینی می‌گوید: طرح خرید قراردادی محصول سیب‌زمینی در این استان از راهکارهای حمایتی دولت است که در همین ارتباط امسال قرارداد خرید یک‌هزار و ۵۰۰ تن محصول با کشاورزان به امضا رسیده است.

محسن کریمی در گفت و گو با ایرنا می‌افزاید: ۱۵۰ میلیارد ریال اعتباری برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده که ۱۰۰ میلیارد ریال آن برای سیب‌زمینی‌کاران بروجن و خانمیرزا و بخشی نیز نیز برای کشاورزان شهرکرد، کیار، بن و فارسان در نظر گرفته شده است.

به گزارش ایرنا، یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.

از مجموع زمین‌های چهارمحال و بختیاری ۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد سطح زیرکشت زمین‌های کشاورزی استان است.

هم‌اکنون ۷۹ هزار بهره‌بردار با تولید سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری فعال هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha