میانکاله لَبی تَر کرد

ساری- ایرنا- تالاب میانکاله که از آب خزر سیراب می شود به تالاب "لب شور" در کشور معروف است که بارش‌های اخیر کام این تالاب را شیرین و بزمی برای پرندگان مهاجر ایجاد کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بارندگی های مناسب روزهای گذشته در مازندران سبب شد تبعات مثبت آن بر این پهنه ی گسترده مشهود باشد. براساس بررسی های ماهواره ای نزدیک به یک هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی خشک شده ی تالاب میانکاله در بارندگی های اخیر آبگیری شد که این امر اتفاق مبارکی برای احیا و زنده ماندن این تالاب ایجاد کرد. این بارش ها که در ضلع غربی تالاب انجام شد سبب حضور پرندگان مهاجر دوستدار آب با عمق کم شد.

از سویی دیگر نمناکی های ایجاد شده در تالاب سبب شد ورودی و خروجی به تالاب و کنترل و راههای دسترسی و چالش ها و تعارض هایی که احتمال می رفت مدیریت شد.

بررسی‌های اداره کل محیط زیست مازندران نشان می دهد پسروی آب دریای خزر که از سال های گذشته آغاز شده و حدود ۱۰ سانتی متر در سال بود در ۲ سال اخیر این میزان به ۲۰ سانتی متر افزایش یافته است که این نشان از وخامت اوضاع دارد.

اداره کل محیط زیست مازندران در راستای مدیریت و احیای تالاب میانکاله براساس برنامه های ستاد ملی احیای تالاب اقداماتی انجام داده است. لایروبی ۷۶ کیلومتر نهرهایی که به تالاب منتهی می شوند که این لایروبی سبب می شود آب های نابهنگام همانند سیلاب و بارش های زیاد با سرعت بیشتری به تالاب سرازیر شوند.

میانکاله لَبی تَر کرد

خرید تجهیزات و امکانات همانند یک دستگاه لودر که در مهار آتش در این محدوده بسیار اثر بخش بوده و در کوتاه ترین زمان آتش سوزی در میانکاله خاموش خواهد شد. از طرفی نیز محیط زیست مازندران با همکاری اداره کل منابع طبیعی توانست ساماندهی مناسبی برای دام های در حال چرای محدوده‌ی تالاب ایجاد کند. در این اقدام پروانه ی چرای دامداران ممیزی شده و تعادل بین تعداد دام و گستره ی چراگاه ایجاد شده است.

یکی از طرح های مهم راهبردی دیگر انتقال آب حوزه های همجوار تالاب همانند رودخانه ی نکا یا تجن است که می تواند در احیای این تالاب اثر بخش باشد از طرفی دیگر پمپاژ آب دریای خزر به میانکاله که طرح مطالعاتی آن در مرحله ی نهایی قرار دارد در صورت تصویب در دفاتر تخصصی سازمان و اختصاص اعتبار این طرح هم اجرا خواهد شد که در جلوگیری از ریزگردها هم اثر بخش است.

آبگیری یک هزار و ۸۰۰ هکتاری

معاون محیط زیست مازندران روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: با توجه به بررسی های ماهواره ای نزدیک به یک هزار و ۸۰۰ هکتار از پهنه ی خشک شده ی تالاب با بارش های اخیر آبگیری شد.

روح الله اسماعیلی افزود: با توجه به سطح زیادی از محدوده ی خشک شده ی ضلع غربی تالاب آبگیری شد نوید خوبی برای احیای این مجموعه با اقدامات بعدی است.

وی با بیان این مطلب که، آبگیری سطح خشک شده ی میانکاله سبب حضور پرندگان مهاجر در این محدوده شد، بیان کرد: انواعی از پرندگان مهاجر در آب های کم عمق زیست می کنند که بارش های اخیر زمینه ی حضور آنها را فراهم کرد.

اسماعیلی اضافه کرد: نمناکی ایجاد شده در ورودی و خروجی میانکاله سبب می شود راه دسترسی به تالاب به درستی مدیریت شود و از خطر آسیب ها به دور باشد.

وی همچنین اظهار داشت: ۸۰ درصد آب میانکاله از دریای خزر تامین می شود که پسروی های پی در پی و خشکی پهنه ی گسترده ای از تالاب، آسیب هایی را به همراه داشت.

معاون محیط زیست مازندران اضافه کرد: بررسی ها نشان از این داشت که در سال های گذشته سالانه ۱۰ سانتی متر آب دریای خزر پسروی داشت که در ۲ سال اخیر این آمار به ۲۰ سانتی متر در سال رسیده است.

میانکاله لَبی تَر کرد

محیط زیست پای کار است

اسماعیلی در ادامه گفت که اداره کل محیط زیست مازندران در جهت مدیریت و احیای تالاب میانکاله اقدامات ارزشمندی اعم از لایروبی ۷۶ کیلومتر نهرهایی که به تالاب منتهی می شوند که این لایروبی سبب می شود آب های نابهنگام همانند سیلاب و بارش های زیاد با سرعت بیشتری به تالاب سرازیر شوند.

وی افزود: خرید تجهیزات و امکانات همانند یک دستگاه لودر که در اطفاء حریق در این محدوده بسیار اثر بخش بوده و در کوتاه ترین زمان آتش سوزی در میانکاله خاموش خواهد شد. از طرفی نیز محیط زیست مازندران با همکاری اداره کل منابع طبیعی توانست ساماندهی مناسبی برای دام های در حال چرای محدوده ی تالاب ایجاد کند. در این اقدام پروانه ی چرای دامداران ممیزی شده و تعادل بین تعداد دام و گستره ی چراگاه ایجاد شده است.

معاون محیط زیست مازندران اظهار داشت: یکی از طرح های مهم راهبردی دیگر انتقال آب حوزه های همجوار تالاب همانند رودخانه ی نکا یا تجن است که می تواند در احیای این تالاب اثر بخش باشد از طرفی دیگر پمپاژ آب دریای خزر به میانکاله که طرح مطالعاتی آن در مرحله ی نهایی قرار دارد در صورت تصویب در دفاتر تخصصی سازمان و اختصاص اعتبار این طرح هم اجرا خواهد شد که در جلوگیری از ریزگردها هم اثر بخش است.

این تالاب با داشتن پناهگاه حیات وحش به مساحت حدود ۲۲ هزار هکتار در حوزه مازندران و تنوع گیاهی از جمله درختان سازیل و انار وحشی که تغذیه برخی پرندگان را تشکیل می‌دهد توانست بیش از ۵۰۰ گونه جانوری را در خود جای دهد و به نوعی بهشت پرندگان استان نام بگیرد و با این تنوع زیستی به عنوان یکی از ذخیره گاه‌های زیست کره جهان از سوی سازمان‌های جهانی حفاظت از محیط زیست قرار گرفت.

تالاب میانکاله را باید بهشت پرندگان و پرنده نگری نام نهاد؛ سی و ششمین تالاب ثبت شده دنیا و نخستین تالاب ثبت شده در کنوانسیون تالاب‌های بین المللی رامسر و یکی از ۶۵۰ ذخیرگاه زیست کره جهان با ۴۸ هزار هکتار وسعت در شرق استان مازندران و در همجواری با استان گلستان واقع شده است و سالانه ۱۳۰ گونه از پرندگان مهاجر را با جمعیت حدود ۱.۵ میلیون بال میزبانی می کند.

میانکاله لَبی تَر کرد

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha