به گزارش ایرنا، عدهای از کسانی که عمری از آنها گذشته است میگویند: به یاد ندارند در روزهای پایانی دیماه در چهارمحال و بختیاری هوا اینقدر گرم و باران بهاری باریده باشد، آنگونه که سال گذشته در این روزها برخی از مناطق برف قابل قبولی نیز بر زمین نشسته بود.
در حالی که سال گذشته ارتفاع برف در برخی از مناطق کوهستانی چهارمحال و بختیاری تا ۲ متر نیز گزارش شده بود اما امسال خبری حتی از یک سانتیمتر برف بر زمین نشسته در مرکز استان وجود ندارد.
مدیرکل هواشناسی چهارمحال و بختیاری اما میگوید: با سابقه بارش باران در فصل دی ماه وجود داشته است اما گرم شدن هوا بی سابقه بوده است.
مهران چراغپور روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: دمای هوا نسبت به میانگین سال گذشته ۶ درجه افزایش را نشان میدهد و میزان کاهش بارندگی در این استان حدود ۶۰ درصد است.
وی تصریح کرد: گرما در این ماه در فصل زمستان در چهارمحال و بختیاری بیسابقه است و سابقه این گرما وجود نداشته است.
چراغپور یادآور شد: دلیل اینکه در فصل بارش برف در استان شاهد نزول باران هستیم ، گرم شدن زمین و هواست و با کاهش بارندگی مواجه شده است.
وی گفت: چهارمحال و بختیاری به دلیل این گرم شدن هوا دومین استان میزان از نظر میزان کاهش بارندگی در پاییز و زمستان امسال است.
عضو هیات علمی و استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه شهرکرد میگوید: بارندگی زمانی که قرار است اتفاق بیفتد باید عوامل متعددی هماهنگ و شرایط آن مساعد شود، مانند ترزیق رطوبت، مناسبت شدن الگوی جوی و یکسِری پدیدههایی که در هواشناسی به آن " دُور پیوند" گفته میشود، رخ دهد.
محمد علی نصر اصفهانی در گفت و گو با ایرنا افزود: این دور پیوندها به علت اینکه هم قدرت زیاد و مقیاس مکانی و زمانی وسیعی دارند، میتوانند کلیات بارش را در منطقه تعیین میکنند و سایر عوامل هم سهم خود را دارند و همه این عوامل که مقیاس مکانی و زمانی متنوعی دارند، باید جمع شوند تا بارندگی اتفاق بیفتد.
به گفته وی، یکی از این دور پیوندها، "اِلنینو" معروف است که روی اقیانوس آرام اتفاق میافتد و این پدیده امسال در شرایط گرم و گرم خیلی قوی داشت.
این محقق و پژوهشگر برتر کشور میگوید: النینو امسال شاید جز قویترین النینو ثبت شده در دوره تاریخی دیدهبانی این پدیده باشد، که در این شرایط یک خشکسالی در پاییز اتفاق بیفتد و این بیهنجاری آب و هوایی نه فقط مربوط به کشور ما، بلکه بیشتر کشورهای خاورمیانه دیگر نظیر افغانستان، پاکستان، ترکمنستان و حتی آثار این بیهنجاری در کشور کانادا که چیزی حدود ۴۰ درجه افزایش دما نسبت به سال گذشته را دارد، را در بر گرفته است.
به گزارش ایرنا، آمار روزانه اداره کل هواشناسی در خصوص میزان بارش در ۲۴ ساعت گذشته نشان می دهد که میزان بارش باران در شهرکرد ۲.۷ میلیمتر ، در کوهرنگ میزان بارش باران ۱۰.۱ میلمتر و ارتفاع برف ۱۳ سانتیمتر است و در بقیه ایستگاه ها میزان ارتفاع برف هیچ عددی ثبت نشده است.
بیشتر بخوانید
بارش خشکسالی از بَرآمد بیبرف
چهارمحال و بختیاری سرچشمه ۲ رودخانه زایندهرود و کارون و بخشی از رودخانه دز است و افزایش یا کاهش بارشها در این استان، استانهای خوزستان، اصفهان و فلات مرکزی را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است و ۹۶ درصد مساحت استان دچار خشکسالی شده است.
نظر شما