به گزارش ایرنا، بررسی های علمی و رسمی حکایت از آن دارد که منابع آب سطحی و زیر زمینی استان سه میلیون و۲۰۰ هزار نفری البرز طی سه دهه گذشته به سبب شرایط کم بارشی و برداشت های بی رویه سیر نزولی داشته تا آنجا که میزان دسترسی به سفره های آب زیر زمینی استان از حدود ۲۰ تا ۴۰ متر در اوایل دهه ۷۰ اکنون به ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر افزایش یابد.
این درحالی است که طی این سه دهه افزون بر کاهش سطح ذخایر آب ۲ سد طالقان و کرج، تالاب صالحیه نظرآباد نیز خشک شد و رودخانه پرآب کردان در بیشتر مواقع سال به پایین دست نمی رسد.
عدم مدیریت منابع آبی و ضعف در زیر ساخت ها مانند کمبود تصفیه خانه و مخازن آب در کنار فرسودگی بخش زیادی از شبکه های آبرسانی باید به علل و عوامل تاثیر گذار در نابودی آبهای سطحی و زیر زمینی این استان اضافه کرد.
گسترش حاشیه نشینی یا تغییر کاربری اراضی کشاورزی و باغی به ویلاسازی و ساخت استخرهای خصوصی ابعاد دیگری از فشار مضاعف به منابع آب زیرزمینی و سطحی استان البرز را نشان می دهد و دراین سال ها اگرچه اقدامات مقابله ای برای تخریب ساخت وسازهای غیر مجاز در عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی استان زیر چتر قانون شکل گرفته اما گستره این تجاوز به منابع آب و خاک فراتر از تصور است.
شناسایی و انسداد چاه های غیر مجاز در کنار تخریب بناهای غیر قانونی از ۲ سال پیش تاکنون در البرز شتاب گرفته و امسال نزدیک به یک هزار حلقه چاه مسدود شد اما باز جای کار در این بخش زیاد است.
جهاد چند وجهی برای تامین آب
احداث شبکه های جدید آبرسانی ، اصلاح بخش زیادی از شبکه های فرسوده آب ، افزایش سهمیه برداشت آب از سدها، ساخت مخازن و تصفیه خانه های جدید آب ، هوشمندسازی چاه های آب کشاورزی ، تقویت طرح تغذیه مصنوعی دشت ها به عنوان جهاد چند وجهی یا طرح جامع آبرسانی برای مدیریت منابع و مهارتنش آبی در استان البرز به شمار می رود که از فروردین ۱۴۰۱ در این استان کلید خورد.
در این بین ۲ شرکت آبفا و آب منطقه ای البرز ماموریت یافته اند تا در تکمیل فرآیند مقابله با تنش آبی ، طرح ها و پروژه ها را با شتاب پیش ببرند و افزون برجبران عقب ماندگی ها و ساماندهی شبکه های تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعتی، موضوع فرهنگسازی عمومی را برای مصرف بهینه آب در شرایط حساس خشکسالی از طریق رسانه های جمعی و حتی اطلاع رسانی در محله ها و مساجد دنبال کنند.
تور خبری برای تبیین دستاوردهای جهاد آبرسانی
پروژه گردی رسانه ای در این ماه ها به عنوان یک اقدام عملی برای تبیین جهاد آبرسانی و انعکاس واقعیت های آب به مردم در کنار اجرای طرح های استان البرز آغاز شده که این هفته واکاوی فرآیندهای کیفی از تصفیه خانه و مخازن تا آزمایشگاه ها موضوع بازدید اصحاب رسانه بود.
در این تور عنوان شد که نهضت مخزن سازی و توسعه تصفیه خانه ها به عنوان یکی از ارکان مهم طرح جامع آبرسانی به معنای واقعی کلمه در البرز شکل گرفته تا جایی که اکنون ۲۹ مخزن با ظرفیت ۱۵۰ هزار متر مکعب در دست ساخت است .
شرکت آبفا با توجه به کمبود حجم مخازن موجود برای جذب سهمیه ۵۵ میلیون متر مکعبی جدید از سدها، بخش اصلی کار خود را به ساخت وتوسعه تصفیه خانه ها و مخازن زمینی و هوایی آب اختصاص داده تا بتواند در گرمای تابستان تنش آبی را به کمترین سطح ممکن برساند.
از سال گذشته پس از سفر وزیر نیرو به البرز ، نهضت مخزن سازی آب در این استان شتاب گرفت و پروژه ها در این بخش در قالب ساز و کار مناسب تعریف شد؛تاکنون تعدادی از مخازن ذخیره آب مانند طرح توسعه تصفیه خانه های شماره یک و ۲ کرج ، مخزن پنج هزار متر مکعبی محمد شهربه بهره برداری رسیده و تعداد دیگری مانند مخزن پنج هزار متر مکعبی کمالشهرآماده بهره برداری است .
ساخت مخازن ذخیره آب استان با افق تامین آب ۳۰ ساله طراحی و در دست اقدام است که پروژه ها یکی پس از دیگری به بار می نشیند. اکنون در کلانشهر کرج حدود ۶۰ هزار متر مکعب مخزن ذخیره آب در حال ساخت است که مخزن ۲۰ هزار متر مکعبی در تصفیه خانه شماره ۲ از پیشرفت فیزیکی خوبی برخوردار است.
در اجرای نهضت آبرسانی تاکنون یک هزارو۱۰۰ میلیارد ریال برای ساخت مخازن آب البرز هزینه شده و اعتباری افزون بر۲ هزارو۷۰۰ میلیارد ریال دیگر برای تکمیل پروژه های این بخش نیاز است. بخش عمده این پروژه ها تا سال آینده به بهره برداری می رسد.
پایش شبانه روزی کیفی آب
بخش دیگری از فعالیت ها در کنار توسعه طرح آبرسانی پایش کیفی منابع آب شرب است که به گفته شهرام حافظ مسوول تصفیه خانه های آب شرکت آبفا البرز این پایش ها به صورت مستمر دنبال می شود.
از بین بردن کدورت آب و میکروب زدایی بخشی از فعالیت تصفیه خانه ها است که در این نوع تاسیسات ۱۷ شاخص کیفی برای آب سالم تعریف شده است.
حافظ افزود: روند تصفیه آبهای سطحی و زیر زمینی با ظرافت و دقت خاص زیر ذربین های آزمایشگاهی است تا آب سالم به دست مردم برسد؛ با توجه به فشار مضاعف به سفره های زیرزمینی، اکنون اهتمام دولت و شرکت آبفا به افزایش برداشت از آب سدها برای البرز است .
راه اندازی اولین پالایشگاه فوق پیشرفته آب کشور در البرز
مسوول تصفیه خانه های آب شرکت آبفا البرز با اشاره به راه اندازی فیلتراسیون سرامیکی برای تصفیه آب شرب در البرز گفت : این سامانه امسال برای نخستین بار در کشور در کرج به کار گرفته شد که آب استحصالی از کیفیت بالا برخوردار است.
فیلتر سرامیکی در تصفیه خانه شماره ۲ کلانشهر یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفری کرج راه اندازی شده که حدود ۴۵ درصد جمعیت این شهر زیرپوشش دارد؛ اکنون حدود ۴۵ درصد از آب های سطحی و حدود ۵۵ درصد هم از آب های زیرزمینی البرز برای شرب تصفیه می شود.
فعالیت شبانه روزی آزمایشگاه آب در البرز
فرزانه زارعی مدیر پایش شرکت آبفای البرزبه بررسی شبانه روزی آزمایشگاه های آب و پساب اشاره کرد و گفت: وضعیت آب ها به لحاظ شیمیایی ، میکروبی و املاح زیر رصد و پایش همیشگی است.
وی ادامه داد: سال آینده هشت آزمایشگاه جدید آب و پساب در استان البرز راه اندازی می شود.
کیفیت بالای آب تولیدی البرز
نگین شیخ نصیری رییس آزمایشگاه مرکزی آبفای استان البرز گفت: در آزمایشگاه مرکزی البرز در۲ بخش شیمیایی و میکروبی آزمایشگاه های مجزا داریم و ریز آلاینده های آلی و معدنی مورد بررسی قرار می گیرد.
وی افزود: آب با کیفیت بالا در شبکه های آبرسانی استان جریان دارد و خیال مردم از بابت کیفیت آب راحت باشد؛ نتایج آزمون نمونه ها حکایت از بالا بودن کیفیت آب البرز است .
نظارت کیفی برپساب ها
کنترل کیفیت پساب های بازچرخانی شده برای مصارف کشاورزی و صنعتی بخش دیگری از وظایف آبفا است که به گفته قاسم منصور خاکی رییس گروه کنترل کیفیت آب آبفای البرز ، آزمایشگاه های بیولوژی و باکترولوژی میزان آلایندگی پساب های بازچرخانی شده استان را کنترل می کنند.
وی اظهار کرد: هشت تصفیه خانه فاضلاب شهری و روستایی در استان فعال است که بخش دوم تصفیه خانه ماهدشت تا دهه فجر امسال بهره برداری می رسد.
در بخش بازچرخانی پساب ها تلاش ها براین است تا در شرایط خشکسالی و کم بارشی بتوان از این منابع آبی برای مصارف کشاورزی و صنعتی بهره برد تا از بار سفره های زیر زمینی آب کاسته شود.
با این اوصاف هر هفته بخشی از زوایای جهاد آبرسانی و مقابله با تنش آبی و خشکسالی البرز در قالب تورهای خبری دنبال می شود تا ضمن انعکاس تلاش های دولت و دستگاه های اجرایی به فرهنگسازی عمومی در مصرف منابع آبی در شرایط خشکسالی همت گماشت.
نظر شما