کسری بودجه فرهنگ و هنر در تئاتر بیشتر نمایان است

اصفهان - ایرنا - کارگردان نمایشِ «زمین شماره ایکس» گفت: هرچقدر از بودجه فرهنگ و هنر کم شود، کسری آن در تئاتر بیشتر نمود پیدا می کند و دلیل آن هم بها ندادن به این حوزه آنطور که شایسته آن است، می باشد.

اثر نمایش خیابانی «زمین شماره ایکس» در ژانر دفاع مقدس از جشنواره منطقه ای سمنان به چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر راه پیدا کرده است. این اثر خیابانی راوی جنگ تحمیلی ایران و عراق است و از گونه های نمایشی اعتراضی محسوب می شود.

این اثر از جشنواره تئاتر استان اصفهان راهی جشنواره منطقه ای سمنان شد و از برگزیدگان این جشنواره بود.

علیرضا شمس روز یک شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: متاسفانه ساختار فعلی جامعه هنری به گونه ای است که فقط با یکسری وعده‌ها مواجه ایم و تا این وعده‌ها عملی بشود، مدیران هم عوض می شوند.

شمس افزود: مدیر پیشین اداره کل فرهنگ و ارشاد استان اصفهان به هنرمندان تئاتر وعده حمایت دادند اما تا این حرف عملی شود، بازنشسته شدند و با آمدن مدیر جدید طی کردن این پروسه که در حوزه فرهنگ و هنر اصفهان چه اتفاقاتی افتاده و چه کسانی کار کرده و چه کسانی کار نکرده اند، زمان بَر است.

وی اظهار داشت: تاکنون قول‌های زیادی از متولیان اصلی فرهنگ و هنر استان اصفهان برای حمایت شنیده ایم اما در عمل اتفاقی نیفتاده است.

این کارگردان درباره اثر نمایشی حاضر در جشنواره تئاتر فجر گفت: زمین شماره ایکس از گونه های نمایشی اعتراضی با اجرای مینیمالیستی (کمینه گرایی) است که در آن کوشیده ایم گفته ها اعتراضی بیان شود.

وی افزود: آنچه در این نمایش بیان می شود، اعتراض به کم کاری یا تخلفات مسوولان و پرداختن به این مهم است که خون‌های زیادی ریخته شده تا یک وجب از خاک کشور به دست دشمن نیفتد اما چرا باید در مملکتی که این همه شهید داده است اختلاس بشود.

شمس یادآور شد: زمین شماره ایکس داستان فردی است که راوی جنگ تحمیلی است و مردم را به دیدن مناطق جنگی دعوت می کند. او می خواهد از اتفاقات ۸ سال دفاع مقدس بگوید که ناگهان یکی از پاهای او روی مین خنثی نشده می رود و درهمین راستا چهار اپیزود نمایشی اجرا می شود.

به گفته شمس نمایش به صورت رئال شروع می شود ولی در فضایی که ادامه پیدا می کند، نمادها پررنگ می شوند.

وی اظهار داشت: نگاه این اثر نمایشی در ادامه بیشتر فانتزی شده تا تماشاگر خسته نشود و از تماشای اثر لذت ببرد. همچنین طراحی فضای آن بسیار نمادین و از نمادهای مختلفی در طراحی فضا استفاده شده است و به همین دلیل هم زمین شماره ایکس توانست موفق ظاهر شود.

شمس معتقد است ارتباط با تماشاگر در نمایشش قوی است و در همین ارتباط گفت: نمایش از ابتدا تا آخر با تماشاگر ارتباط دارد و تماشاگر در پایان کار درگیر تئاتر می شود.

وی یادآور شد: این اثر در جلسه نقد و بررسی جشنواره تئاتر فجر هم که بعد از پایانِ آخرین اجرا، جمعه شب برگزار شد، مورد اقبال قرار گرفت و نقدهای خوبی از منتقدان شنیدیم.

بازی درخشان بازیگر اصلی و طراحی فضا ویژگی‌های اصلی این اثر نمایشی هستند

همچنین مسوول تئاتر خیابانی استان اصفهان در کانون تخصصی تئاتر خیابانی کشور گفت: زمین شماره ایکس، تئاتر در خیابان است و نمایش خیابانی نیست.

اسماعیل صرامی افزود: ویژگی اصلی این نمایش، بازی درخشان بازیگر اصلی در ۴ نقش و طراحی فضای آن است که موجب اثر گذاری و ارتباط با مخاطبِ اثر شده است.

وی یادآور شد: استفاده نکردن از تماشاگر در اجرای نمایش های خیابانی فاکتور مشترکی بین اکثر نمایش های تئاتر خیابانی و جشنواره ای استان اصفهان است.

صرامی افزود: این در حالی ست که عنصر اصلی و برگ برنده تئاتر خیابانی استفاده تماشاگر به شکل ها و عناوین مختلف در اجرای نمایش است و متاسفانه زمین شماره ایکس این فاکتور را ندارد.

وی ادامه داد: تئاتر خیابانی در ایران یک نمایش تبلیغی تهییجی است و باید از تماشاگر در طول نمایش استفاده و آن را درگیر کرد چرا که این قانونِ اجرای خیابانی است و شما موظفید تمام عناصر تئاتر خیابانی را رعایت کنید.

مسوول تئاتر خیابانی استان اصفهان در کانون تخصصی تئاتر خیابانی کشور گفت: جشنواره‌های تئاتر از آیینی و سنتی تا عروسکی کمک هزینه به هنرمندان دارند و شهرهای میزبان به گروه های اجرا اسکان و خدمات پذیرایی می دهند اما آنچه حمایت خوانده می شود، حمایت برای تولید و اجرا برای عموم است.

وی افزود: حمایت از تئاتر خیابانی در اجراهاست و این زمانی اهمیت پیدا می کند که وقتی گروه‌ها از جشنواره تئاتر فجر به شهرهایشان باز می گردند، بتوانند برای مردم اجرا کنند.

صرامی تاکید کرد: این حمایت اصلی است که توقع آن می‌رود و اگر انجام نشود ناعدالتی ست.

وی تصریح کرد: تئاتر خیابانی برای مردمِ داخل خیابان و رهگذران است. برای تولید نمایش ها یک سالِ تمام تلاش می شود تا به جشنواره تئاتر فجر بروند اما اگر این آثار نمایشی خیابانی در بازگشت از جشنواره نتوانند به اجرای عمومی بروند و در واقع حمایت نشوند، یعنی آن تئاتر سوخته و خروجی نداشته است.

وی یادآور شد: اداره فرهنگ و ارشاد استان مسوول مرجع نظارتی است و این شهرداری ها هستند که باید هزینه بدهند و از گروهای منتخب تئاتر خیابانی بخواهند در مکان های مشخص شهر اجرا داشته باشند.

به گزارش ایرنا چهل و دومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر از ۲۷ دی در تهران آغاز شده است و تا ۱۲ بهمن سال‌جاری ادامه دارد.

۱۲ اثر نمایشی از استان اصفهان در چهل و دومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر شرکت کرده‌اند که ی شامل ۶ اثر در بخش خیابانی، ۲ اثر صحنه‌ای، ۲ اثر دانشجویی، یک تئاتر تلویزیونی و یک اثر در بخش رادیو تئاتر است.

«زمین شماره ایکس» اثر علیرضا شمس، «اشرف مخلوقات » اثر مجتبی خلیلی، «هزار پیشه» به کارگردانی نجمه مهرابی و «پیوند کوالانسی» از ابراهیم حاج حیدری چهار اثری هستند که از اصفهان به چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر راه پیدا کرده اند.

۲ اثر دیگر خیابانی حاضر در جشنواره یعنی «روئو و ژولیت» به کارگردانی نسا سلیمانی و «تسویه نقدی» از مجتبی خلیلی در بخش فراگیر (معلولان) شرکت کرده اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha