به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا از تارنمای فیز، این واکسن توسط محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) در آمریکا با همکاری چند مرکز تحقیقاتی دیگر تولید شد.
واکسن نانوذرات که روی موشها مورد آزمایش قرار گرفته است از داربست دی ان ای (DNA) تشکیل شده است که نسخههای زیادی از آنتیژن ویروسی را حمل میکند. این نوع واکسن که به عنوان واکسن ذرهای شناخته میشود از ساختار ویروس تقلید میکند.
بیشتر کارهای قبلی در مورد واکسنهای ذرهای به داربستهای پروتئینی متکی بودند، اما پروتئینهای مورد استفاده در آن واکسنها تمایل به ایجاد پاسخ ایمنی غیر ضروری دارند که میتواند سیستم ایمنی بدن را از هدف دور کند.
محققان در مطالعه روی موشها دریافتند که داربست دی ای ای پاسخ ایمنی القا نمیکند و به سیستم ایمنی بدن اجازه میدهد تا پاسخ آنتیبادی خود را بر علیه آنتیژن هدف متمرکز کند.
مارک وان استاد مهندسی بیولوژیکی درمورد این واکسن جدید توضیح داد: در این فناوری، سلولهای B و سیستم ایمنی بدن انسان توسط آنتیژن هدف کاملاً آموزش دیده میشوند.
وی افزود: این رویکرد که سلولهای B را به شدت تحریک میکند (سلولهایی که آنتیبادی تولید میکنند)، میتواند ایجاد واکسن در برابر ویروسهایی که هدف قرار دادن آنها دشوار بوده، از جمله اچ آی وی (HIV) و آنفلوآنزا و همچنین SARS-COV-۲ را آسانتر کند. بر خلاف سلولهای تی (T) که توسط انواع دیگر واکسنها تحریک میشوند، سلولهای B میتوانند برای دهها سال پایدار باشند و محافظت طولانی مدت را ارائه میدهند.
دانیل لینگ وود استادیار دانشگاه هاروارد هم گفت: ما علاقهمندیم بررسی کنیم که آیا میتوانیم سیستم ایمنی بدن را آموزش دهیم تا در برابر پاتوژنها که در برابر رویکردهای واکسن معمولی مانند آنفلوآنزا، HIV و SARS-COV-۲ مقاومت میکنند، سطح ایمنی بالاتری را ارائه دهیم.
واکسنهای ذرهای معمولاً از نانوذرات پروتئینی تشکیل شدهاند که از نظر ساختار با ویروس مشابه است و میتواند نسخههای زیادی از آنتیژن ویروسی را حمل کند. این چگالی بالای آنتیژنها میتواند منجر به پاسخ ایمنی قویتر از واکسنهای سنتی شود زیرا بدن آن را شبیه به ویروس واقعی میداند.
واکسنهای ذرهای برای تعداد انگشتشماری از عوامل بیماریزا، از جمله هپاتیت بی (B) و پاپیلومای انسانی ایجاد شده است و واکسن ذرهای برای مقابله با ویروس کرونا (SARS-COV-۲ ) برای استفاده در کره جنوبی تأیید شده است.
نظر شما