به گزارش ایرنا،بانوان سختکوش کهگیلویه و بویراحمد در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی ظرف های آب در مسافت های چند کیلومتری به دوش می کشیدند تا به محل سکونت خود بیاورند.
در آن دوران که خبری از شبکه های آبرسانی نبود دختران و زنان رنج کشیده کهگیلویه و بویراحمدی آب را از چشمه ها و چاه ها برای مصارف آشامیدنی و نظافت به خانه می آوردند.
روایت خاطرات دختران و بانوانی که برای تامین پیش پا افتاده ترین و البته حیاتی ترین نیاز زندگی خود کیلومترها مسافت را به ویژه در گرمای ۵۰ درجه مناطق گرمسیری استان حمل می کردند بخشی از مشکلات مردم استان برای تامین آب بود که مردمان آن روزگار خاطرات آن را فراموش نمی کنند.
تهیه آب برای استحمام از حمل تا گرم کردن آن حکایت دیگری است که نشان از سختی های زندگی مردم کهگیلویه وبویراحمد در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی داشته اند.
روایت شهروندان کهگیلویه و بویراحمدی از دشواری های تامین آب
بگم جان بانوی متولد اواخر دهه چهل می گوید: حمل ظرف های ۲۰ لیتری آب آن هم کیلومترها تا چشمه های آب شیرین که روزانه تکرار می شد زندگی را در دوره نوجوانی برایم دشوار کرده بود.
او خاطره روزی را روایت می کند که درحالی که دختر ۶ ماهه اش در گهواره (تهته) خواب بود برای تامین آب به چشمه رفته بود و درحالی که آهی عمیق می کشد می گوید: آن روز تلخ را هرگز فراموش نمی کنم.
او تاکید می کند: وقتی به نزدیکی خانه گلی خود رسیدم دیدم دخترم آنقدر گریه کرده که نفسش بریده است این صجنه دردآور خودم را به گریه انداخت.
بگم جان ادامه داد: همسایه هایی که صحنه گریه های دخترم را دیده بود و آن را به اطلاع پدرش رساندند به همین علت وقتی از کوه برای چرای دام ها آمد ظرف آب را بر سرم خالی کرد.
این بانوی زجرکشیده عنوان کرد: شوهرم می گفت آبی که برای آوردنش فرزندم تا نفس داشته گریه کرده را نمی خواهم هرچند درست می گفت اما بازگشت من به چشمه و تکرار این همه سختی برای آوردن آب قصه دیگری است که هرگز آن را از یاد نمیبرم.
ناهید دختر لاغر اندامی که در سال ۱۳۵۰ تنها ۱۵ سال سن داشت می گوید که کمردردهای امروزم نتیجه ظرف های سنگین آبی است که در دوران نوجوانی جسم نحیفم تحمل آن را نداشت.
او می گوید: خاطرات تاول های پاهایم که بر اثر راه رفتن با کفش های پلاستیکی در مسیرهای ناهموار ایجاد شده بود را هرگز فراموش نمی کنم.
یکی دیگر از ساکنان مناطق روستایی که از آب آهکی چاه برای مصرف آشامیدنی استفاده می کردند می گوید: که در آن سال ها خوردن آب زلال و شیرین در روستای ما امکان پذیر نبود و تنها به مواقعی محدود می شد که برای خرید مایحتاج اساسی مانند قند و چای به شهر می رفتیم.
حسین احمدی روزی را به یاد می آرود که در برکه های کوچکی که آب باران جمع شده بود خورده بود و مسموم شده بود.
او ادامه داد: میتوان حدس زد که آب بر اثر مصرف جانورانی مانند سگ دچار آلودگی شده بود.
این شهروند تهیه آب برای استحمام را یکی از پرچالش ترین مراحل زندگی ساکنان مناطق روستایی کهگیلویه و بویراحمد دانست و افزود: در آن زمان آوردن آب از چشمه یا چاه و گرم کردن آن با هیزم باعث شده بود که بسیاری از شهروندان فاصله استحمام های خود را به ۱۰ روز برسانند.
زیرساخت های آب در کهگیلویه و بویراحمد پیش از پیروزی انقلاب اسلامی
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد گفت:پیش از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در بهمن سال ۱۳۵۷تنها سه شهر یاسوج، دوگنبدان و دهدشت و ۱۸ روستا از مجموع یکهزار و ۶۴۳ روستای استان دارای تأسیسات آبرسانی بودند.
امید صالحی افزود:پیش ازپیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357در بویراحمد چهار حلقه چاه،پنج باب مخزن آب و 55 کیلومتر شبکه، در شهر گچساران ۲ حلقه چاه، ۲ باب مخزن ذخیره آب و ۴۶ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع و در کهگیلویه نیز تنها یک حلقه چاه، یک باب مخزن ذخیره آب، ۳۲ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع برای مردم فراهم بود.
صالحی بیان کرد: آن دوران در زمینه سیستم های جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب نیز هیچگونه اقدامی صورت نگرفته بود و این امکان که به نوعی در آن زمان خدمتی لوکس محسوب می شد در اختیار مردم کهگیلویه و بویراحمد قرار نداشت.
مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد به توسعه خدمات زیرساختی آب و فاضلاب در بعد از انقلاب اشاره و گفت: ۱۶ شهر استان از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون بصورت کامل تحت پوشش تاسیسات آبرسانی قرار گرفته است.
صالحی تصریح کرد:برای آبرسانی به این شهرها ۶۹ حلقه چاه، سه هزار کیلومتر اجرای خط انتقال، ۱۵ هزار و ۸۰ کیلومتر شبکه توزیع آب آشامیدنی و احداث ۴۸ باب مخزن ذخیره آب با حجم 116 هزار مترمکعب اجرا شده است.
صالحی افزود: بعد از انقلاب اسلامی تاکنون یکهزار و ۱۰۰ روستا با جمعیتی بیش از ۳۴۵ هزار نفر تحت پوشش تاسیسات آبرسانی قرارگرفته اند،
مدیرعامل آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد خاطرنشان کرد:برای تحقق این مهم حفر و تجهیز ۱۱۰ حلقه چاه، ۸۹ دهنه چشمه، اجرای ۲۸ هزار کیلومتر خط انتقال، اجرای ۳۷ هزار کیلومتر شبکه توزیع آب آشامیدنی و احداث ۵۴۵ باب مخزن ذخیره آب با ظرفیت 118 مترمکعب به سرانجام رسیده است.
صالحی ابراز کرد:هم اکنون ۹۸ درصد از جمعیت شهری استان زیر پوشش خدمات شبکه آب هستند شاخص بهره مندی روستاهای استان از نعمت آب شرب بهداشتی و پایدار تا کنون معادل ۷۵.۱ درصد است.
وی خاطرنشان کرد: پس از پیروزی انقلاب در سال 1357 اجرای ۴۵۰ کیلومتر شبکه و ۲۲ کیلومتر خط انتقال مرتبط با جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب و اجرای ۴ باب تصفه خانه فاضلاب با حجم کلی ۶۵ هزار متر مکعب در روز اجرا شده است.
وی تاکید کرد:در سه روستای استان شامل شوتاور، دشت روم و طولیانتاسیسات فاضلاب عملیاتی شده و یا در حال اجرا و فاز مطالعه است و در مجموع اکنون ۲۳۱ هزار و ۵۰۰ نفر تحت پوشش جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب قرار دارند که معادل ۳۰ درصد از جمعیت استان است.
طرح های آماده افتتاح در دهه فجر
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد گفت:۲۴ طرح آبرسانی در این استان اجرا و آماده بهره برداری در دهه فجر امسال است.
امید صالحی روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: این طرح های آبرسانی با سرمایه گذاری ۸۰۰ میلیارد ریالی در نقاط مختلف کهگیلویه و بویراحمد اجرا شده است.
وی بیان کرد:احداث ۴۸ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع و ساخت پنج هزار و ۵۰۰متر مکعب مخزن آب بخشی از عملیات عمرانی صورت گرفته در این طرح هاست.
صالحی ، جمعیت بهره مند از این طرح ها را حدود ۷۶ هزار نفر برآورد کرد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: تکمیل مخزن پنج هزار متر مکعبی مادوان، آبرسانی به روستاهای ساران، تنگ سرخ و رودسمه و اصلاح شبکه های آب در دوگنبدان، سرفاریاب، چرام، باشت، بوستان، سوق، لنده، لیکک و توت نده و بازسازی شبکه های آب روستاهای گناوه لری، شامبراکان، نازمکان، دیل، آبریگون، آب توت و انجیر سیاه از جمله این طرح هاست.
صالحی بیان کرد:هم اکنون عملیات اجرایی، توسعه و اصلاح شبکه آب و فاضلاب هم از منابع داخلی و اعتبارات ملی و استانی و هم جهاد آبرسانی در حال اجراست به طوری که تا پایان سال جاری در حوزه جهاد آبرسانی ۱۲۷ روستای کهگیلویه و بویراحمد با ۲۵ هزار نفر جمعیت از مزایای آب شرب پایدار بهره مند می شوند.
کهگیلویه و بویراحمد افزون بر ۲۶۰ هزار مشترک آب دارد که ۱۹۰ مشترک آب این استان ساکن شهرها و مابقی در روستاها سکونت دارند.
این استان ۷۲۶ هزار نفری همچنین ۶۴ هزار مشترک بخش فاضلاب دارد.
نظر شما