پیام یک روحانی اصلاح‌طلب به جوانان ایران‌دوست: خودتان را دست‌کم نگیرید

کرمان- ایرنا- اصلاح‌طلب است و معمم، با سابقه مبارزاتی قبل از انقلاب اسلامی که حتی ساواک لب‌هایش را در زندان اوین به هم دوخته بود.

به گزارش ایرنا، حجت‌الاسلام محسن سالارکیا از پیشکسوتان طیف سیاسی اصلاح طلب در استان کرمان شناخته می‌شود، استاد دانشگاه و بسیار خوش سخن است؛ می‌گوید فقه و معارف اسلامی خوانده و تدریس می‌کند اما به نظر می‌رسد یک جامعه‌شناس و مخاطب‌شناس رسانه‌ای خبره نیز باشد زیرا به صورت کارشناسی درباره رویکرد کنونی جوانان جامعه و ارتباط بین‌نسلی صحبت می‌کند و گویا با همه جوانان دانشجوی سرکلاس یا غیر از دانشگاه، دمخور است و ارتباط صمیمانه دارد.

پیام یک روحانی اصلاح‌طلب به جوانان ایران‌دوست: خودتان را دست‌کم نگیرید
حجت الاسلام سالارکیا فعال سیاسی و استاد دانشگاه

هنگام مصاحبه، شعاری و کلیشه‌ای صحبت نمی‌کند بلکه منطبق با وضع موجود حرف می‌زند و خطاب به جامعه، به‌ویژه جوانان می‌گوید که حضور در این انتخابات خیلی مهم است، البته به‌زعم خودش، بیشتر براساس تکلیف ملی تا تکلیفی صرفا دینی.

بسیار دغدغه جوانان و مسائل مربوط به پیوند نسلی در جامعه دارد، نگران است و ناراحت، از این وضعی که در جامعه ساخته‌ایم و وضعیت کنونی جوانان؛ البته خرده‌ای به جوانان نمی‌گیرد و معتقد است: آنان نسلی هستند که همین بزرگترها تربیتشان کرده‌اند، آنان چه گناهی دارند، به آنان اعتماد نکردیم، بهشان میدان ندادیم و با آنان صادق نبودیم تا اینکه شد اینکه الان به وضع موجود رسیدیم؛ نسلی که بخشی از آن پر از ناراحتی و اعتراض یا بی‌تفاوتی است.

ادامه می‌دهد: گاهی در کلاس‌های درس، بعضی دانشجویان به ما می‌گویند، اشتباه کردید(انقلاب کردید)، که بهشان پاسخ می‌دهم: شما هم بیایید اشتباه کنید، اما حواستان باشد، همیشه رفع اشتباه با انقلاب نیست، بلکه رفع اشتباه، اینک با اصلاح است و نیازمند اصلاح هستیم.

چند نوبت، وقتی می‌پرسم با وضع موجود برای نسلی که بخشی از آنها انگیزه‌ای برای حضور در انتخابات یا حضور در میدان هایی در حمایت از کشور نداشته باشد، چه پیشنهادی می‌دهید، از حضرت امام خمینی(ره) مایه می‌گذارد و سخنان ایشان را بیان می‌کند، چند کلیدواژه مهم می‌دهد و می‌افزاید: حضرت امام روی چند عبارت مهم تاکید داشتند و خطاب می‌کردند: جوانان ایران دوست و ایرانیان عظمت‌خواه.

همچنین تاکید دارد که جوانان به‌طور حتم در این دوره از انتخابات مجلس، به عنوان قوه مقننه که سهم و نقش مهمی می‌تواند در هدایت مسیر ادامه کشور داشته باشد، حضور یابند، رای به فرد اصلح بدهند و بعد از رای دادن هم سریع، مطالبه کنند و در صورت نیاز و انجام نشدن وعده های نماینده، اعتراض و پیگیری را رها نکنند.

متولد ۱۳۳۵ در لواسان تهران است؛ سابقه تحصیل در حوزه و دانشگاه دارد؛ سال های قبل از پیروزی انقلاب اسلامی جزو مباران ضد رژیم شاه بوده و به بیان خودش، در همان دوران قبل از انقلاب، مدتی را در زندان اوین سپری کرده و ساواک لبان وی را با نخ و سوزن به هم دوخته است.

سابقه عضویت به عنوان هیات علمی بخش معارف دانشگاه شهید باهنر کرمان را دارد که اینک بازنشسته شده و به تدریس رشته هایی مانند فقه، اندیشه و اقتصاد اسلامی و غیره می پردازد. در دهه ۸۰ حدود ۱۰ سال مسئولیت نهاد نمایندگی رهبر معظم انقلاب در دانشگاه علوم پزشکی کرمان را برعهده داشت.

مشروح مصاحبه خبرنگار ایرنا با حجت الاسلام سالارکیا فعال سیاسی اصلاح طلب در کرمان از نظر شما می گذرد:

ایرنا: با توجه به سوابق، تجربیات سیاسی و دانشگاهی جنابعالی، همچنین برخی پرسش‌های بخش‌هایی از جامعه، مشارکت در انتخابات در چهار دهه انقلاب چه مزایایی داشته و چرا باید در شرایط فعلی رای بدهیم؟

از آغازین حرکت‌های سیاسی انقلاب اسلامی، اگر به عقب برگردیم حضرت امام خمینی (ره) توجه خاصی به اعتقادات دینی و پایبندی به مسائل اعتقادی داشتند و مردم را ولی‌نعمت می‌دانستند؛ به همین جهت در بدترین شرایط زمانی و دورانی که آغاز حرکت نوین در جامعه بشری به وجود آمد، امام راحل بهترین کلام را در تعیین سرنوشت مردم و مستند به کلام خداوند، تعیین سرنوشت مردم را به دست خودشان می دانند و امام (ره) این نقش در تعیین سرنوشت را عملی کردند.

امام راحل گفتند من به جمهوری اسلامی رای می دهم نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم، ولی میزان رای ملت است و با این تئوری متناسب با فرهنگ قرآنی، کشور گام های خوبی در بحث قانون اساسی و ساختارهای سیاسی گام های خوبی برداشته شد و ساختار اینها شکل گرفت.

جفای به خود و جامعه

در بحث های کلامی، آنچه در آغاز حرکت شکل می‌گیرد، در پایان حرکت نیز باید باشد، به همین دلیل الان هم اگر بخواهیم ثمره جاوید حضرت امام (ره) را در جامعه حفظ کنیم که همه هم برای حفظ آن مسئول هستیم، حضور در انتخابات را - نه به عنوان یک فریضه صرفا دینی، چون حضرت امام(ره) در این حوزه تفکیک قائل نشدند،- بلکه یک فریضه ملی بر خودمان لازم می دانیم و خوشبختانه به این باور هم رسیدیم که فاصله گرفتن از صندوق های رای نه تنها جفای به خودمان است، بلکه جفای به جامعه هم هست.

اکثریت جامعه، کسانی که می خواهند رای دهند، فرزندان این دوره هستند و به طور قطع دنبال الگو هستند؛ امروز بزرگانی که در صحنه جامعه، سیاست، اعتقادات و غیره حضور دارند، باید الگویی در جذب حداکثری باشند تا ثمره حرکت سیاسی امام راحل برای همیشه باقی بماند.

ایرنا: چه راهکارهایی برای ترغیب نسل جوان کنونی به رای دادن، متناسب با شرایط و انتظارات آنان پیشنهاد می کنید؟

اولا از مردم خواهش می کنیم که انتظار نداشته باشند نسل جوان الان چه چیزی می خواهد؛ نسل جوان دست‌پرورده خانواده ها هستند، پدران این نسل حرکتی را آغاز کردند و نسل جدید باید این حرکت را تداوم ببخشند.

خواسته جوانان را جدا از گذشتگانمان ندانیم

نباید خواسته جوانان‌مان را جدا از خواسته گذشتگانمان بدانیم؛ در بحث های جامعه‌شناسی، تربیت را پیوند نسل‌ها می دانند، گسل نسل نباید ایجاد کنیم؛ نمی دانم چرا این موضوع در جامعه باب می شود و خود به خود بدنه‌ای به نام جوان را از خودمان جدا می کنیم.

جوانان پرورده خانواده های ما هستند و به طور طبیعی ما در مقطع زمانی خودمان، انتظاراتی داشتیم که آن انتظارات را حضرت امام خمینی(ره) برآورده کردند و به تعبیر امام راحل و تلفیق بین دین و سیاست در جایی بیان داشتند «جوانان ایران‌دوست، ایرانیان عظمت‌خواه!»، اینک این فرمان های آسمانی است، این فرمان ها را به کار ببندید و قدرت هرگونه اندیشیدن از دشمن را در قبال خود بگیرید.

جوانان خود را فریب خورده بزرگترها می‌دانند

مگر الان با زمان انقلاب فرق کرده است؟؛ انقلاب و نظام همان انقلاب و نظام ۴۵ سال اخیر است و رهبری هم فرقی نکرده است؛ اگر جوانان را جدا کنیم ظلم به آنان کرده‌ایم، جوانان انتظاراتی دارند و اگر خدایی ناخواسته احساس کنند بزرگترها به آنان دروغ گفتند، دیگر هیچ وقت حاضر نیستند به حرف بزرگترها گوش دهند و به قول یکی از اندیشمندان، جوانان خود را فریب‌خورده بزرگسالان می دانند.

بزرگسالان باید همت کنند، ما ایستادیم و انقلاب بزرگ اسلامی را ایجاد کردیم؛ حال این انقلاب را به جوانان بسپاریم و جوانان مثل ما بیاندیشند؛ اندیشه گذشتگان ما اندیشه بدی نبوده است، همینجا از جوانان این مرز و بوم درخواست داریم به این فراز اندیشه امام راحل برای همیشه زندگی‌شان توجه داشته باشند که جوانان ایران‌دوست و ایرانیان عظمت خواه توصیف کردند؛ حضور پای صندوق های رای برای جوانان ایران‌دوست و ایرانیان عظمت‌خواه است.

ایرنا: با توجه به فعالیت های رسانه ای علیه کشور که تلاش هایی حتی در تخریب شخصیت هایی مانند حضرت امام نزد جوانان نیز داشته اند، شما می فرمایید جوانان به فرمایشات امام، توجه کنند و پای صندوق بیایند، در این شرایط چه توصیه ای به نسل جوان دارید که متناسب با شرایط آنان، موثر واقع شود؟

بین نسل قدیم و جدید گسل ایجاد شده اما این گسل باید از بین برود و سئوال این است که چه باید کرد؟؛ به تعبیر رهبر معظم انقلاب که در خطبه نماز جمعه گفتند، شما ایران را که دوست دارید. سردار سلیمانی آیا برای دفاع غیر از دفاع از ایران وارد معرکه شده است؟؛ او وارد شد که ایران در دامی قرار نگیرد، به همین خاطر وظیفه ما که با انقلاب رشد کردیم و با حاکمیت همراه بودیم این است که صداقت در عمل را برای نسل جدید بروز دهیم و این نسل باور کنند که ما هم در گفتارمان و رفتارمان صادق هستیم، اما متاسفانه بعضی ها این کار را نکردیم و زمینه را برای دشمن فراهم آوردیم؛ ولی برای برون رفت از این وضعیت باید چه کرد؟.

سئوال این است که برای برون رفت حضور در این انتخابات و اینکه اگر بخواهیم طرحی نو در اندازیم و ایده های حضرت امام خمینی(ره) را تداوم ببخشیم چه باید بکنیم؛ آیا نشستن در گوشه ای و موضع گیری های خاص آنچنانی مشکلی از ما را می تواند برطرف کند؟.

ایرنا: با توجه به وقوع تحولات رسانه ای و ظهور فناوری های جدید در دنیا که خیلی از باورها را تغییر داده، برای مشارکت و مطالبه گری قشر مردد و ناامید از صندوق رای به طور مشخص باید چه کرد؟

ما هم در مقطعی جوان بودیم، خواستیم و خواسته خود را عملی کردیم، بنده سال ۵۶ در زندان اوین بودم و لب‌هایم با نخ و سوزن توسط ساواک دوخته شد، اما تا روزی که در زندان بودیم، اصلا پشیمان نشدیم و زمانی که بیرون آمدیم اوج حرکت سیاسی با شهادت حاج آقا سید مصطفی خمینی شروع شد و حضور پیدا کردیم چون به این جمع بندی رسیدیم که چون می خواهیم مرید رهبر باشیم، به آنچه امام راحل می خواست، رسیدیم، چون امام به دنبال تغییر ساختار بودند.

جوانان خودشان را دستکم نگیرند

ما الان به دنبال انقلاب نیستیم، اما به دنبال اصلاح هستیم؛ شاکله‌ها را باید حفظ ولی تغییر ایجاد کرد، این تغییر را باید چه کسی ایجاد کند؟؛ جوانان نباید خودشان را دست کم بگیرند، در حوزه سیاست ورود پیدا کنند و برای نسل های آینده الگو شوند، شاید جوانان ما را باور نداشته باشند، هرچند بعضی‌هایشان به ما می گویند، اشتباه کردید.

گاهی در کلاس های درس بعضی دانشجویان به ما می گویند شما اشتباه کردید(انقلاب کردید)، بنده به آنها می گویم شما هم بیایید اشتباه کنید، اما همیشه رفع اشتباه با انقلاب نیست، بلکه رفع اشتباه با اصلاح است. جوانان باید مطالبه‌گری داشته باشند و با ولع در انتخابات حضور پیدا کنند، به افراد دلخواه خود رای بدهیم و نباید مطالبات را رها کنیم؛ امیدوار هستیم در این دوره از مجلس شورای اسلامی مطالبات جواب داده شود.

ایرنا: شما امیدوار هستید با شرایط فعلی جامعه اگر مردم برای مشارکت در انتخابات بیایند، در مجلس شورای اسلامی اتفاقاتی رخ بدهد؟

بله، چون نوع خواسته مردم، خواسته ۴۰ سال قبل نیست، مردم و جوانان برای تغییر می آیند، البته برای تغییر ساختار نظام نمی آیند، آنها نماینده ای می خواهند که مجلس را دکان عطاری نداند و همراه با مردم و درد آنها باشد.

ایرنا: در شرایط فعلی نامزدی با این شرایط وجود دارد، چون ممکن است افراد بگویند نداریم؟

اگر همه چیز را نمی توانیم در اختیار بگیریم، رها هم نباید کرد.

با نگاه مطالبه نه تجربه کردن

افراد با نگاه تجربه کردن به پای صندوق رای نیایند، بلکه امروز با مطالبه گری جلو بیایند و به افراد منتخب بگویند ما با این انگیزه آمدیم و مجلسی می خواهیم که مطالبه گر و در راس امور باشد، مجلسی نمی خواهیم که برای چانه زنی در حوزه اجرایی ورود کند و به فضاهایی که خیلی مورد توجه نباشد، وارد شود.

جوانان بگویند مجلسی می خواهیم تا در حرکت رو به رشد، تغییر ایجاد کند و اگر این محقق نشد، بعدا فریاد بکشند و به نماینده اعتراض کنند.

گزینه های مطالبه گر در بین نامزدها وجود دارند

تجربه در طول حیات سیاسی و در دنیا هم همین است؛ نظام انتخاباتی هم این را نشان می دهد و اگر بچرخند و تحقیق کنند گزینه های مطالبه گر در میان نامزدها پیدا می کنند.

پیام یک روحانی اصلاح‌طلب به جوانان ایران‌دوست: خودتان را دست‌کم نگیرید
سالارکیا در مصاحبه با خبرنگاران ایرنا کرمان

ایرنا:با وجود اینکه نیازها و شرایط جامعه تغییر کرده است، نماینده اصلح در شرایط حاضر باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟

بحث صالح و اصلح به نظر من الان رنگ باخته است و باید این ملاک را در این دوره رها کنند؛ افرادی که از کانال شورای نگهبان عبور کردند، همه صالح هستند و نشان داده کسانی که انتخاب شده اند برتری خاصی به نامزدهای فعلی ندارند؛ مردم همه را صالح بدانند و کار را به دست افرادی بسپارند که هنوز امتحانشان نکرده اند. البته در فضای اجتماعی آنان را امتحان کردند که صادق، پاکدست و در خانواده های نجیب پرورش پیدا کرده اند.

مردم با تحقیق کسانی را که ویژگی های یک نماینده باید داشته باشد، انتخاب و مطالبه گری را یک دوره دیگر نیز امتحان کنند. تکلیف کردن شرعی برای حضور در انتخابات را خیلی نمی پسندم و این تصمیم را بیشتر تکلیف ملی بدانیم، با عنایت به همین ملی بودن دست در دست هم به مهر، کنیم میهن را آباد.

ایرنا: خب اگر پای صندوق رای نیایند با وضعیت موجود چه اتفاقی ممکن است رخ دهد؟

(بعد از کمی تامل) باید تاوان آن را بزرگترهای جامعه بدهند، البته هیچ اتفاق خاصی الان رخ نمی دهد، اینها(مدیران فعلی) ریل را دارند، جوانان سرخورده و ناامید و امید به ایرانی بودنشان کمرنگ می شود چون من اینها را احساس می کنم و در کلاس های دانشگاه می بینم، چهار سال دیگر دور هم می نشنیم و این حرف‌ها را باز تکرار می کنیم.

اما اگر پای صندوق های رای بیایند، چون رهبر معظم انقلاب هم تاکید دارند که بیایند و مطالبه گر باشند، با رهایی از حرکت تکراری گذشته در صحنه حاضر باشند، اتفاقات خوبی رقم می خورد.

توصیه به نسل جوان این است که خیلی می توانید کار کنید، همانطور ما هم خیلی کارها کردیم، در آن مقطع براساس ارادتمان به رهبر عمل کردیم و از جهت اندیشه و رفتار، این ارادتمان را نشان دادیم.

زمانی که سال ۵۷، فرودگاه بر روی امام(ره) بسته شده بود، همان جوان های آن‌روز می‌گفتند «خمینی! قلب ما باند فرودگاه توست، خدا کند خمینی آید وطن، گل نثارش کنیم و جان فدایش کنیم» و جوانان نشان دادند در ادعای خود صادق بودند و پای آن ایستادند که نمونه آن سردار سلیمانی، یک چهره بین المللی بود که از این خط و خطوط ها فاصله گرفت.

استدعای من از جوان ها این است که بیایند و به مسئولان برنامه ریز جامعه القا کنند که از وضع موجودی که برای خانواده های ما از جهت معیشتی و اقتصادی به وجود آمده راضی نیستیم؛ رهبری امسال را سال مهار تورم نام گذاشتند، واقعا چه کسی در مجلس که مسئولیت اقتصادی را داشت، چقدر موفق بود؟.

از جوانان استدعا دارم همتی را به کار بگیرند، کشور را از همه بن بست های تحریمی، معیشتی و اقتصادی نجات بدهند، نمایندگانی می خواهیم که افق کلان بین المللی داشته باشند.

به گزارش ایرنا دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری ۱۱ اسفندماه جاری (فردا) در سراسر کشور برگزار می شود؛ سهم کرمان از خانه ملت ۱۰ کرسی در قالب ۹ حوزه انتخابیه و نیز سه کرسی در مجلس خبرگان رهبری است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha