به گزارش روز شنبه ایرنا از خبرگزاری رویترز، واهان کاستانیان معاون وزیر امور خارجه ارمنستان در مصاحبهای در جریان مجمع دیپلماسی آنتالیا در ترکیه به خبرگزاری «رویترز» گفت: ایروان اراده سیاسی برای عادیسازی روابط با جمهوری آذربایجان بر اساس اصولی که پیشتر میان طرفین توافق شده بود را دارد.
این مقام ارشد ارمنستان با بیان اینکه «مساله [نشان دادن] اراده سیاسی و رهبری است»، اعلام کرد که ایروان اراده سیاسی مورد نیاز را از جمله در گفتوگوهای روز گذشته (جمعه) بین وزرای خارجه ارمنستان و ترکیه نشان داده است.
کاستانیان افزود: اکنون اگر طرف آذربایجانی براستی تمایل به [برقراری] صلح دارد، فقط مستلزم آن است که بپذیریم که اصول توافق شده از سوی رهبران را روی کاغذ بیاوریم و امضا کنیم.
معاون وزیر امور خارجه ارمنستان خاطرنشان کرد که طرفین باید تمامیت ارضی و حاکمیت یکدیگر را به رسمیت بشناسند و تمرکز را باید بر طرح «چهارراه صلح» ایروان با هدف اصلی توسعه ارتباطات در منطقه، برای کمک به ثبات منطقهای قرار دارد.
ایروان و باکو در ماه دسامبر (آذر/دی) اعلام کردند که پس از دههها اختلاف میخواهند به توافق صلحی دست یابند، اما هنوز توافقی امضا نشده است.
کاستانیان همچنین گفت که ارمنستان خواهان عادیسازی کامل روابط با ترکیه از جمله باز کردن مرز مشترک و برقراری روابط دیپلماتیک است.
وی با بیان اینکه «برقراری روابط دیپلماتیک بهطور اساسی ارتباط بین دو کشور است»، اظهار داشت: ایروان اقدامات مورد نیاز برای باز کردن مرزهای مشترک با ترکیه از جمله اصلاح زیرساختها را انجام داده است و منتظر پاسخ آنکارا است.
به گزارش ایرنا، نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان اوایل ماه جاری در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «فرانس ۲۴» فرانسه گفت که صلح بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان در حال حاضر غیرقابل تصور است و مدعی شد که طرف آذربایجانی برای حمله به ارمنستان آماده میشود.
وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نیز در بیانیهای به مقامهای ارشد نظامی ارمنستان هشدار داد تا از اقدامهای تحریکآمیزی که میتواند ثبات پنج ماهه در امتداد مرز مشخص شده را به خطر بیندازد، اجتناب کنند.
درگیری بر سر قرهباغ سابقه طولانی و تاریخی دارد ولی درگیرهای معاصر در قرهباغ از ابتدای سال ۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان جمهوریهای تازه استقلال یافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال ۱۹۹۴ پس از کشته شدن ۳۰ هزار نفر از ۲ طرف متوقف شد.
بحران قرهباغ که در فوریه سال ۱۹۸۸ تبدیل به یک جنگ ویرانگر شد و تا مارس ۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیهای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد. در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان یک جنگ تمام عیار شکل گرفت و حدود ۶ سال به طول انجامید که طی آن حدود ۳۵ هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰ هزار نفر نیز آواره شدند.
پس از جنگ دوم قرهباغ در سال ۲۰۲۰ که با قرارداد آتش بس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا ۶ هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه مستقر شدند و تلاش برای برقراری آتش بس بین طرفین را آغاز کردند ولی در ۳۳ ماه گذشته، آتش بس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است.
جمهوری آذربایجان در جریان درگیریهای نظامی ۴۴ روزه سال گذشته توانست سرزمینهای خود در قره باغ که نزدیک به ۳۰ سال تحت اشغال قرار گرفته بود را آزاد کند.
این درگیریهای نظامی با امضای بیانیه سه جانبه روسای جمهوری آذربایجان، روسیه و نخست وزیر ارمنستان در ۲۰ آبانماه ۱۴۰۱ به پایان رسید و دولت باکو در پی این پیروزی اجرای برنامه گسترده بازسازی را در مناطق آزاد شده، آغاز کرد.
نظر شما