به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان جاجرم در جنوب غربی استان خراسان شمالی با مساحت سه هزار و ۶۵۴ کیلومتر دارای سه شهر جاجرم، سنخواست و شوقان، سه بخش، پنج دهستان و ۵۵ آبادی است و این شهر که در منطقه کویری شمالشرق کشور واقع است در ایام نوروز مکان مناسبی برای فرار از زمستان سرد این منطقه محسوب می شود.
نشستن در زیر سایه درختان در هوای مطلوب و نوش جان کردن حلوای کنجدی از لذت هایی به یادماندنی است که مسافران نوروزی در جاجرم می توانند تجربه کنند.
حلوا کنجدی یکی از شیرینیهای خوشمزه و تهیه شده با مواد طبیعی و بدون افزودنی در شهرستان جاجرم است و به استناد گفتههای بزرگان شهر از دوره قاجار تا امروز تهیه میشود و در نوروز می تواند کام مسافران را شیرین کند.
طرز تهیه حلوا کنجدی
تهیه این شیرینی کمی سخت و حوصله نیاز دارد البته بهره گرفتن از دستگاه هم زن در کارگاه ها کار درست کردن آن را آسان کرده است.
کنجد ماده اولیه این شیرینی محسوب می شود که به وفور در جاجرم یافت می شود و گردو هم در باغ های این شهرستان تولید و برداشت می شود.
برای تهیه این حلوا، کنجد تمیز و بو داده شده نیاز است، به کنجد بو داده شده انگبین یا همان بیخ، ریشه گیاهی ساپونین اضافه می شود، این مخلوط هم زده می شود تا کف حاصل شود، در این مرحله شیره انگور اضافه می شود، مخلوط به دست آمده به ظرف چدنی بزرگ ریخته شده و هم زده می شود.
برخی گردوی خرد شده هم به آن اضافه می کنند و از هم زدن زیاد کنجد و بیخ و شیره انگور یک حلوای کشی به دست می آید که سفت و کشدار است و رنگ شیره انگور از قهوه ای به رنگ زرد تغییر می کند.
حلوا کنجدی جاجرم در راه ثبت ملی
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان جاجرم در این باره گفت: حلوا کنجدی، به دلیل حجم کم ارزش غذایی بالا و طبع گرمی که دارد بیشتر در فصل زمستان در مراسمهای شادی اعیاد سفره شب چله، نوروز و در مسافرتها به عنوان تنقلات استفاده میشود.
محمدرضا طالبی اظهار کرد: مواد اولیه برای تهیه این شیرینی به وفور در شهرستان تولید میشود، کنجد در شهر جاجرم، انگور از تاکستانهای کوهپایههای بخش سنخواست و گردوی آن از باغستانهای شوقان تهیه میشود.
وی افزود: این شیرینی با اضافه کردن کنجد به شیره انگور جوشانده شده و در دیگ های بزرگ به اضافه ریشه گیاهی به نام بیخ به عنوان قوام دهنده که در کوههای اطراف جاجرم میروید تهیه میشود، سپس با مغز گردو تزئین و در انواع مختلف به عنوان مثال حلوا کنجدی معمولی، حلوای طلا بدون کنجد و با گردوی زیاد و حلوای سرکبچه با کنجد تف خورده تولید و عرضه می شود.
وی اظهار کرد: خوشبختانه هنوز پنج کارگاه فعال تهیه این شیرینی در حاجرم وجود دارد که طرز تهیه آن سینه به سینه و از پدر به پسر رسیده و همچنان حسب استقبال تهیه و عرضه می شود.
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان جاجرم خاطرنشان کرد: پرونده ثبت این شیرینی سنتی به تازگی در لیست آثار ناملموس وزارت میراثفرهنگی با عنوان « طرز تهیه پخت حلوا جوزی در چله » تهیه و در شرف ثبت است.
به گزارش ایرنا شهرستان جاجرم به لحاظ موقعیت کویری همیشه با کم آبی مواجه بوده و به به تبع آن محصولات کشاورزی آن سازگار با این اقلیم است. کنجد یکی از این محصولات است که از گذشته در جاجرم کشت و استفاده میشد.
شهرستان جاجرم در جنوب غربی استان خراسان شمالی دارای سه شهر جاجرم، سنخواست و شوقان، سه بخش، پنج دهستان و ۵۵ آبادی است.
نظر شما