چرام، سرزمین باغ ها و چشمه ساران

۱۶ اسفند ۱۴۰۲، ۹:۱۲
کد خبر: 85408636
چرام، سرزمین باغ ها و چشمه ساران

یاسوج - ایرنا- شهرستان چرام در جنوب استان کهگیلویه و بویراحمد با وجود آثار باستانی و تاریخی و باغستان های سبز و چشمه ساران پرآب ، سرزمینی برای پذیرایی از دوستداران جاذبه های طبیعی در آستانه فصل بهار است.

به گزارش ایرنا، شهرستان کوهپایه ای چرام که در بخش های گرمسیری و سردسیری واقع شده را می توان سرزمین چهار فصل نامید باغ عمران، باغ چشمه بلقیس،چشمه کورسا،سدو تنگه شرابگرو و منطقه طسوج از جاذبه های تماشایی شهرستان چرام به شمار می رود که این روزها میزبان گردشگران و طبیعت دوستان شده است.

باغ تاریخی چشمه بلقیس شهرستان چرام از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد شاهکاری دلگشا و فرح بخش است که همه زیبایی های یک جاذبه طبیعی برای گردشگری در نزدیکی شهر را دارد،این مکان دیدنی در فاصله پنج کیلومتری جنوب شهر چرام و در کنار روستای کره شهبازی قرار دارد.

اینجا هوای پاک و آسمان یک دست آبی،ترنم صدای آب جویبارها و چشمه ساران، نغمه دلنشین پرندگان ، تنوع درختان مثمر و زینتی، بوی مست کننده گیاهانی چون پونه، بهشت رویایی را پیش روی گردشگران گشوده است.

اگرچه این روزها باغ چشمه بلقیس چرام با تنپوش بهاری فرح بخش ترین اوقات سال را سپری می کند اما زیبایی های این جاذبه دلنشین مختص به فصل خاصی نیست،باغ چشمه بلقیس با دارای بودن چشمه سارها و آبی گوارا که از دل کوه می جوشند و در جویبارهای زیبا که با اصول معماری جدید ساخته شده به استخر دایره ای شکلی سرازیر می شود مشهورترین نقطه گردشگرپذیر شهرستان چرام است.

وجود چهار برج به ابعاد ۷۰ در ۱۵۰ متر در ضلع غربی باغ، چشمه و صخره‎ای بزرگ به ارتفاع ۲۰ متر بر زیبایی های باغ دل انگیز چشم بلقیس افزوده است و حوض ساخته شده در وسط این بهشت زمینی رویای بلقیس ملکه سبا در ایوان سلیمان پیامبر را تداعی می کند.

باغ تاریخی چشمه بلقیس با مساحتی افزون بر پنج هکتار از شرق به جاده چرام ـ گچساران، از جنوب به اراضی کشاورزی و از غرب به باغی به نام عمران محدود می‌شود.

این باغ با فوران آب چشمه‌های اصلی و چندین چشمهٔ فرعی آبیاری می‌شود به طوری که آب چشمه‌سار ها بوسیله لوله‌هایی در نهرهایی کوچک و بزرگ جریان می‌یابد که در نهایت رودخانه باغ، حوض مرکزی و حوضچه‌های باغ و جوی‌های تغذیه باغ را می‌سازند.

جوی بزرگ که بخشی از آب این چشمه‌ها را هدایت می‌کند و خود به دو جوی بزرگ و کوچک تقسیم می‌شود کار تغذیه آب حوض مرکزی باغ را انجام می‌دهد، سپس از طریق جویی دیگر آب حوض مرکزی تخلیه شده و به رود خروجی که اب باغ را به سمت شالیزارهای چرام می‌رساند هدایت می‌شود .

جویی دیگر که رودخانه کوچک درون باغ را می‌سازد در طول باغ امتداد می یابد و در نهایت به شالیزارهای چرام منتهی می‌شوددر این باغ گیاهان مختلفی وجود دارد که در دو دسته درختان، گیاه زینتی و گل‌ها دسته‌بندی مشوند. درختان باغ به دو دسته درختان میوه دارد از جمله گردو، گلابی، سیب، لیمو ترش، خرمالو، پرتقال، نارنگی، انجیر، انگور، توت، نارنج و نخل و درختان زینتی دسته‌بندی می‌شوند.

گل‌ها و گیاهان زینتی باغ نیز شامل گل‌های متنوعی از جمله شناخته‌ترین نوع آنها گل پیچک، گل رز و گل‌های متنوع دیگری می شود،در کنار باغ چشمه بلقیس باغ عمران وجود دارد، این باغ متعلق به اسکندرخان چرامی کلانتر شهرستان چرام است که تاریخ ساخت آن با تاریخ ساخت باغ چشمه بلقیس یکی است و ساختار باغ تا حد زیادی شبیه به باغ چشمه بلقیس می‌باشد .

باغ چشمه بلقیس چرام که به گفته اهل منطقه توسط زنی به نام بلقیس حوالی اواخر دوره ساسانی و اوایل دوره اسلامی احداث شده و در سال ۱۳۲۷ مردم محلی در اطراف آن به احداث چند باغ کوچک دست زدند،در سال ۱۳۳۸ شخصی به نام اسکندر خان چرامی باغ چشم بلقیس چرام را خریداری و به گسترش آن اقدام کرد،در قسمت شرقی باغ صخره‌ای بزرگ به ارتفاع ۲۰ متر وجود دارد که محل آبشار باغ می‌باشد که این آبشار در نوسازی سال ۱۳۹۳ به صورت مصنوعی ایجاد شده است و در مرکز باغ دایره‌ای به شعاع ۱۰ متر و عمق ۱/۵ متر وجود دارد که دارای دو ورودی و یک خروجی می‌باشد، در مرکز این حوض بزرگ جزیره دایره‌ای کوچکی وجود دارد که در آن چندین درخت کاشته شده است.

باغ عمران

باغ عمران یکی دیگر از زیباترین جاذبه‌های گردشگری شهرستان چرام است و همه ساله پذیرای گردشگران و مسافران زیادی از سراسر کشور است.

اینجا رقص شالیزارها با موسیقی نسیم و هم نشینی درختان و چشمه‌های جوشیده از دل کوه گردشگران را به خود می‌خواند،در این باغ انواع درخت از جمله اکالیپتوس، سدر، بلوط، سرو و گردو، گلابی، سیب، لیمو ترش، خرمالو، پرتقال، نارنگی، انجیر، انگور، توت، نارنج و نخل وجود دارد.

چشمه کورسا

چشمه زیبای کورسا از جاذبه های طبیعی است که در مرز شهرستان های چرام و کهگیلویه قرار دارد اینجا آب زلال و گوارایی که از دل تخته سنگ ها بیرون می آید جلوه های از هنرمندی طبیعت و قدرت لایزال خداوندی است.

این چشمه در میان روستاهای موگرم و تنگه پیرزال واقع شده و با خارج شدن از شکاف‌های تخته سنگ و جاری شدن در دشت، منظره‌ای زیبا و دل‌انگیزی را به وجود آورده است برای تماشای این چشمه زیبا باید مزارع سرسبز و زرد رنگ کلزا را در مسیر جاده طولیان - سرفاریاب به تماشا نشست،بعد از عبور از این دشت رنگارنگ ورودی تنگ پیزال جاده باریکی در سمت راست شما را به چشمه شگفت انگیز کورسا هدایت می کند.

این چشمه زلال از دل تخته سنگ های بزرگ بیرون آمده در پایین دست حوضچه ای بزرگ فضا را برای آب تنی گردشگران فراهم کرده اینجا آبتنی کودکان و نوجوانان برای بیشتر گردشگران جذاب و آنان را به گرفتن عکسای سلفی با این کوچولوهای نازنین مشتاق تر می کند، به گفته اهالی منطقه آب این چشمه از کوه برفی 'نیر' در دامنه های زاگرس تامین می شود و با توجه به بارش زیاد برف و باران در سال جاری زیبای این چشمه فصلی دوچندان شده است.

سد و تنگه شراب گرو

شراب گرو نام یکی از روستاهای شهرستان چرام است که در بخش سرفاریاب و در پنج کیلومتری شهر سرفاریاب قرار داردشراب گرو نام خود را از سد کشاورزی دارد که به درخواست اهالی منطقه بر روی رودخانه ای در پایین دست روستا احداث شده است.

آب رودخانه پس از عبور از این سد کشاورزی در تنگه بزرگی جریان دارد و تا انتهای آن امتداد دارد که این تنگه زیبا محل بسیار مناسب و چشم نوازی برای استراحت گردشگران و مسافران است.این تنگه دره ای طولانی با درختان بسیار زیبا است و در هر فصلی، میوه خاص همان فصل را دارد.

منطقه طسوج چرام

منطقه طسوج دارای آب و هوای بسیار مطبوع در بهار و تابستان و همچنین دارای آبی گوارا و شفاف بوده و در تمام طول سال پذیرای گردشگران بسیار زیادی است،این جاذبه به عنوان یکی از قطب‌های مهم گردشگری در شهرستان و حتی استان محسوب می‌شود و یکی از مناطق مهم گردشگری استان از لحاظ طبیعت و اکوتوریسم می باشد.

چرام، سرزمین باغ ها و چشمه ساران

این منطقه زیبا دارای باغات سیب‌، گردو و درختان کهن سالی که زندگی کوچ نشینی ایلات وعشایر در این طبیعت‌ بوده که زیبایی این منطقه را دو چندان کرده است.

قلعه چرام

البته زیبایی های طبیعی شهرستان چرام به جاذبه های طبیعی محدود نمی شود این بنا بر روی تپه مشرف بر دشت و شهر چرام قرار دارد که در اواسط دوره قاجاریه در دو طبقه به مساحت ۸۰۰ مترمربع احداث شده و شامل دو بخش بیرونی و اندرونی است،بخش بیرونی آن مهمانخانه ، سکوهای نشیمن و اسطبل بوده و بخش اندرونی آن شامل فضاهای چهار گانه مسکونی و تدافعی ، دروازه ، برج دیده بانی و حیاط مرکزی و یک حلقه چاه آب است.

قلعه خان یک کهندژ است که به دستور «عبدالله خان» در میانه یا پایان دوران قاجار و برای فرمانروایی شهر ساخته شده است. خان های قاجاری همچون پرویز خان، هادی خان، حسین قلی خان، اسکندر خان در آن فرمان رانده بودند. با پیشروی شهرسازی، امروز قلعه خان در میانه شهر چرام ایستاده است. نام این دژ در شمار فهرست آثار ملی ایران جای گرفته است.

این دژ در شمال باختری چرام قرار گرفته است، روی تپه‌ای به بلندای ۱۲ متر با نام «تَلگِرد». تلگرد تلی است گِرد که بر پیرامون و شهر چرام دید خوبی دارد. دژ خان سنگ نوشته‌ای داشته که با دستکاری کسانی امروز دیگر خوانا نیست. دژ خان دهلیزی پنهان به درازای ۳ کیلومتر به زمینهای پیرامون خود داشته که امروزه کم و بیش ویران شده است.

ضخامت دیوارهای بیرونی دژ خان چرام به یک متر میرسد. در این دیواره‌ها در طبقه نخست کنگره هایی برای دیدبانی یا شلیک گلوله نیز دیده میشود. در میانسرای دژ نیز اتاقهایی دراز در بخش جنوب غربی هست که دیوارهایشان با نگارگریهایی از شاخهای بلند و کوتاه پاژن و مانند آن آرایش داده شده است. در درگاه پایین دژ نیز حمامی تاریخی وجود دارد.

شهرستان چرام را بیشتر بشناسیم

شهرستان «چرام» از شمال شرق با شهرستان «بویراحمد»، از جنوب با شهرستان «گچساران» و از غرب نیز به شهرستان «کهگیلویه» پیوند دارد و کم و بیش در میانه استان «کهگیلویه و بویراحمد» است. خاستگاه واژه چرام در فرهنگها «چراگاه» دانسته شده است که نشان دهنده چراگاه های سبز و انبوه پیرامون چرام است. این واژه در گویش بومی «چروم» نیز خوانده میشود.

شهرستان چرام گسترهای کم‎تر از ۳۰۰ هکتار دارد که نزدیک به ۹۰ درصد آن کوهستانی و نزدیک به ۱۰ درصد نیز دشت است.

آب ‌و هوای چرام در شمال و جنوب جلوه‎ گاه دوگانه ‎ای دارد به طوری که شمال شهرستان چرام با بخشهایی همچون امامزاده علی، طسوج و جوی خانه سردسیر است و در جنوب با شهرهایی همچون «سرفاریاب» و «چرام» آب ‌و هوایی متعادل دارد.

در طول تاریخ، برج‌های دیده‌بانی‌های بسیاری در کوه‌های پیرامون چرام ساخته شده ، همچنین دژی تاریخی که این برجها از آن نگهبانی می کردند به نام «قلعه خان» در خود چرام روی یک تپه تاریخی قرار گرفته است.

زیرساخت های گردشگری

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمدگفت: برای رفاه بهتر گردشگران و مسافران باغ تفریحی چشمه بلقیس چرام طرح تعمیر و تجهیز سرویس های بهداشتی این تفرجگاه امسال انجام گرفت.

سعید طالبی پور افزود: این طرح با یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال اعتبار انجام گرفته است.

وی بیان کرد:برای اسکان مسافران تعدادی آلاچیق در بخش شمالی باغ چشمه بلقیس احداث شده و این باغ همچنین مجهز به امکاناتی مانند سرویس بهداشتی در درون باغ و همچنین ورودی آن فروشگاه هایی برای عرضه مواد غذایی و کالاهای مورد نیاز مسافران وجود دارد.

وی بیان کرد: همچنین یک اردوگاه گردشگری در منطقه شراب گرو و سه اقامتگاه بومگردی نیز در روستاهای شهرستان چرام آماده پذیرایی از گردشگران ایجاد شده است.

شهرستان چرام با ۴۵هزار نفر جمعیت در ۱۶۰ کیلومتری یاسوج مرکز کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha