به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، کتاب دود سرگردان، داستان تاریخی از قرن اول هجری است که مطالعه آن برای علاقه مندان به تاریخ جذاب است، این کتاب با داستان حمله عبدالله بن عامر به خراسان آغاز میشود. عبدالله بن عامر متولد ۴ هجری در مکه است که به دلیل لشکر کشیهای متعدد و کارهای عامالمنفعه تبدیل به نامی شناخته شده در تاریخ شده است.
عبدالله بن عامر سال ۲۹ هجری، توسط عثمان به عنوان جایگزین ابوموسی اشعری معرفی شد. پس از آن لشکرکشیهای زیادی را انجام داد. او ابتدا فارس را فتح کرده و سپس به سراغ استخر، دارابگرد و جور رفت. در سال ۳۰ تا ۳۱ هجری، عبدالله بن عامر به سمت خراسان پیشروی کرد و سال ۳۲ هجری، هرات را نیز فتح کرد. کتاب دود سرگردان به داستان لشکر کشی عامر به خراسان پرداخته و جزئیات بیشتری از این واقعه تاریخی را ارائه میدهد.
عبدالله بن عامر پس از آن متحمل شکست در جنگ جمل شد. پس از شکست در جنگ، افرادی از قوم قبیله بنی حرقوص به او پناه داده و به عبدالله کمک کردند تا به دمشق برود. او بعد از رسیدن به دمشق، به معاویه پیوسته و سال ۴۱ هجری، تبدیل به امیر بصره شد. در این بازه تاریخی کنترل خراسان از دست اعراب در رفته بود اما سال ۴۲ تا ۴۳ هجری، نیروهای برگزیده عبدالله دوباره خراسان و بخشی از سیستان را فتح کردند. عبدالله با سران قبایل با ملایمت برخورد میکرد، به همین دلیل معاویه تصمیم گرفت او را عزل کند. از سال ۴۴ به بعد عبدالله هیچ فعالیت سیاسی نداشت و بین سال ۵۷ تا ۵۹ هجری درگذشت.
بخشی از کتاب
صالح اسیر میشود و همراه با مادر و خواهرش او را میبرند و میفروشند. زنی در مدینه این کودک را میخرد چون زیبا بوده است. این زن، زن یک شهید مسلمان بوده و بچهای همسن او داشته که میمیرد و صالح را به فرزندی میپذیرد. صالح همینطور پیشرفت میکند تا به وزارت عبدالملک مروان میرسد. در مقام وزیری هم به قتل میرسد.
این کتاب داستانی با ذکر جزییات تاریخی و نگاه جامعه شناسانه استاد به وقایع این قرن است، هر چند ارتباطات انسانی در این داستان هم به خوبی بازنمایی شده است، فراز و نشیب های زندگی صالح با ذکر جزییات تصویر شده است جزییاتی که نویسنده برای نگارش آن به مدت ۳۰ سال مطالعه و پژوهش انجام داده است.
کتاب های دود سرگردان نوشته علی اکبر فرهنگی در ۳۴۶ صفحه و شمارگان ۵۰۰ نسخه روانه بازار نشر شده است.
تاریخ تحلیلی جامعهشناسی دیوان سالاری در ایران
کتاب تاریخ تحلیلی جامعهشناسی دیوان سالاری در ایران در دو بخش و ۱۲ فصل تنظیم شده است. بخش اول که به ماهیت جامعه میپردازد پنج فصل دارد و از تمدنهای پیشامدرنِ عصر کشاورزی تا انقلاب صنعتی و ویژگیهای جامعه صنعتی سخن میگوید. بخش دوم کتاب که هفت فصل دارد جامعه ایرانی را از زمان مادها و هخامنشیان تا صدر اسلام مورد بررسی و تحلیل قرار میدهد.
در خلاصه کتاب «تاریخ تحلیل جامعه شناسی دیوان سالاری» آمده است:
دیوان سالاری یکی از نهادهای اجتماعی تاثیرگذار است که با توجه به اعصار تمدنی بشر میتوان جوامع انسانی را به عصر پیش از انقلاب کشاورزی و پس از آن که فراصنعتی است تقسیم بندی کرد، در کتاب دیوان سالاری، دیوان سالاری به عنوان یک نهاد برگرفته از ایران به دنیای عرب و دیوان سالاری از آغاز تمدن تا صدر اسلام بررسی میشود.
کتاب تاریخ تحلیل جامعه شناسی دیوان سالاری نوشته علی اکبر فرهنگی در ۳۵۶ صفحه و شمارگان ۵۰۰ نسخه منتشر شد.
علی اکبر فرهنگی، استاد دانشگاه ایرانی، در سال ۱۳۲۲ه. ش در طالقان متولد شد. وی از آغاز جوانی به مطالعه و تحصیل در رشتههای گوناگونی وارد شد و از دانش و ادبیات گرفته تا علوم دینی و سپس زبان، مدیریت، جامعهشناسی، اقتصاد و ارتباطات را مطالعه و تحصیل کرد و در دو زمینه متفاوت، دو دکترا و یک فوق دکترا گرفت.
وی دوران ابتدایی و متوسطه را در تهران گذراند از برخی معلمانش میتوان به افراد سرشناسی چون جلال آل احمد و خسرو فرشیدورد، استاد دانشکده ادبیات اشاره کرد. فرهنگی در زمینه های بسیار مختلفی کتاب منتشر کرده است.
نظر شما