به گزارش ایرنا، هشتی یا «کریاس»، ورودی هر ساختمان و قسمت بیرون خانههای قدیمی است که به شکلهای مختلفی مانند چهارضلعی، مربع یا مستطیل، هشت ضلعی و غیره ساخته میشد و در مجموع فضای سرپوشیدهای بود که ورودی مشترک چند خانه را به وجود میآورد.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد در حاشیه این مراسم به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به تشکیل انجمن خیران میراث فرهنگی در وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و با هدف قدردانی از مشارکت و همراهی خیران میراث فرهنگی گناباد، نخستین هشتی خیران استان خراسان رضوی با نصب کاشی های یادبود آنان در ورودی خانه تاریخی شریعت این شهرستان راه اندازی شد.
حمید رضا محمودی قوژدی ادامه داد: این اقدام با هدف تکریم و یادبود خیران میراث فرهنگی انجام شده که در سالهای گذشته با اهدای بناها و خانه های تاریخی خود برای حفظ این آثار گامهای موثری برداشتند.
وی ادامه داد: با توجه به سابقه فرهنگی و تاریخی غنی و کهن گناباد، خیران حوزه میراث فرهنگی با عشق و علاقه به میراث نیاکان خود همیشه همراه و کمک حال میراث فرهنگی شهرستان هستند.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گناباد اظهار کرد: بدین منظور «محمد علی شریعت با اهدای آب انبار، مرحوم غلامرضا نبی پور با اهدای خانه تاریخی، اهالی قصبه شهر با اهدای چند خانه تاریخی و زمینی برای موزه شهر، سید محمد ذبیحی شهری، سید محمد علوی شهری، مرتضی عسکری مقدم شهری، محمود زمانیان قوژدی، حاج محمد سنگوکه قوژدی، حاج محمد زمانی قوژدی، ابراهیم کاظمی بیدختی» و دیگر خیران بخشی از هزینههای مرمتی آثار فرهنگی تاریخی شهرستان را تقبل کردند.
قوژدی افزود: ورثه مرحوم علی اکبر درویشی کاخکی به یادبود مرحوم «حاج حسین درویشی و همسرش شهربانو درویشی»، خانه تاریخی در روستای «پچک» شهرستان گناباد را به اداره میراث فرهنگی اهدا کردند.
به گفته وی، سال گذشته از «محمد نبی پور» ورثه مرحوم غلامرضا نبی پور به نمایندگی از خیرین میراث فرهنگی گناباد توسط وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تقدیر شد.
قدمت شهرستان گناباد بر اساس مطالعات باستانشناسی به افزون بر پنج هزار سال قبل بر می گردد.
وجود محوطه های تاریخی مهمی چون تپه حصار، تپه اروک، تپه های شهر و غیره نشان از قدمت بالای این شهرستان دارد.
بیش از ۱۵۰ اثر ثبتی و حدود ۲۰۰ اثر شناسایی شده و آثار مهمی چون میراث جهانی ۲ هزار و ۵۰۰ ساله قنات قصبه، مسجد جامع قصبه با قدمت ۸۳۶ سال مربوط به دوره خوارزمشاهیان و مدرسه نجومیه دوره صفوی محل پرورش منجم های دربار صفوی و همچنین ۶۰ اثر تاریخی دیگر گناباد سابقه چند هزار ساله دارد.
مرکز شهرستان گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد و جنوب استان خراسان رضوی واقع است.
نظر شما