۲۸ اسفند ۱۴۰۲، ۸:۵۴
کد خبرنگار: 860
کد خبر: 85420524
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

خانه تکانی سبز و مهربان با زمین

۲۸ اسفند ۱۴۰۲، ۸:۵۴
کد خبر: 85420524
خانه تکانی سبز و مهربان با زمین

بروجرد - ایرنا - خانه تکانی آیینی دیرینه که همچنان به قوت خود باقی مانده، سنتی که هر چند حاصل آن تمیزی رسیدن به بهار است ولی نگاه کمال گرایانه در این آیین همراه با مصرف بالای آب و تولید انبوه زباله نمادی از نامهربانی با زمین و طبیعت محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، یکی از نتایج خانه تکانی، افزایش تولید پسماند و تحمیل آن بر محیط زیست و طبیعتی است که زایش و نو شدنش را در نوروز پاس می داریم اما نا خواسته اسباب زحمت آن می شویم.
عمده پسماندهای تولیدی حاصل از خانه تکانی‌ها پسماندهای حجیم شامل مبلمان منزل، کابینت آشپزخانه، لامپ‌های مهتابی و قفسه کتاب است که حجم قابل توجهی دارند، بخش قابل توجهی از این پسماندها به دلیل تغییر دکوراسیون منازل ایجاد می‌شود، بیشتر این‌گونه پسماندها قابلیت استفاده مجدد دارند و می‌توان آن‌ها را در اختیار افراد نیازمند یا موسسات و مراکزی که از آن‌ها استفاده می‌کنند، قرار داد.

تولید ۲ برابری زباله در روزهای پایانی سال
به گفته رییس سازمان پسماند شهرداری بروجرد گفت: روزانه حدود ۲۴۰ تن زباله در شهرستان بروجرد تولید می شود که این میزان در ایام خانه تکانی پایان سال به ۲ برابر و بیشتر هم می رسد که با فرهنگ سازی و آموزش می توان این میزان تولید زباله را کاهش داد.

شهاب شعبان در گفت و گو با ایرنا افزود: هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک تر می شویم مردم در آیین کهن خود شروع به خانه تکانی می کنند که حاصل این خانه تکانی، باعث افزایش تولید پسماند شهری و تحمیل هزینه آن بر محیط زیست و مدیریت شهری است و از آنجا که بسیاری از شهروندان هنگام خانه تکانی لوازم خانگی قدیمی را به بیرون از منزل خود انتقال می دهند که این عمل باعث ایجاد اثرات مخرب می شود.

وی بیان کرد: در صورتی که باید در هنگام خانه تکانی به شیوه ای مفید و سازگار با محیط زیست به اقلام قابل بازیافت مانند کاغذ، پلاستیک، شیشه و غیره توجه بیشتری داشت.
شعبان یادآور شد: اولین اصل در مدیریت پسماند این است که برای خریدهای آخر سال برنامه ریزی داشته باشیم و آگاهانه و متناسب با نیازمان خرید کنیم.

وی ادامه داد: مورد دیگر در مدیریت پسماند، تفکیک آنها از مبدا و توجه به جداسازی پسماندهای خطرناک نظیر باطری ها، داروهای تاریخ گذشته، لامپ های فلورسنت و شکسته است.

خانه تکانی سبز با توجه به توصیه های فعالان محیط زیست

حالا که خانه تکانی را بنا بر یک رسم و سنت دیرین باید انجام داد می توان هم به فکر سلامت خود و محافظت از زمین بود، اندکی تامل و مطالعه نکاتی در راستای خانه تکانی سبز و مهربان با زمین پیش از اقدام به خانه تکانی می تواند در رسیدن به این هدف، کاربردی و کمک کننده باشد.

فعالان محیط زیست در راستای توجه به آب و زمین توصیه هایی دارند که می تواند کمک کننده باشد، در همین خصوص فعال محیط زیست می گوید: ما معمولا در زندگی روزمره عادات و رفتارهایی داریم، این رفتارها متاثر از آداب، ارزش‌ها، نیازها و الگوهایی است که در زندگی ما وجود دارد اما در عین حال نیازمند این هستیم که هر چندوقت یکبار به نسبت بین این رفتار و باورها با مقتضیات زندگی امروزی تامل و بازاندیشی کنیم و در صورت ناهمخوانی و ناهماهنگی بین این رفتارها و باورها با زمینه های محیطی در آنها تجدیدنظر نماییم.

سهیل سرمدی افزود: به نظر می رسد که عناصری از سبک زندگی ما به نوعی با رفتارهای زیست محیطی و یا سلامت روان مطلوب مورد تعارض قرار گرفته و نیازبه رفع این تعارض وجود دارد.به این شکل که از قدیم تا کنون در رسوم و اداب این مرز و بوم این فرهنگ وجود داشته که باید برای پایان سال و رسیدن نوروز همه جا را تمیز کرد و در خانه تکانی، همه سعی دارند که همه وسایل خانه را شست و شو دهند.

این فعال محیط زیست ادامه داد: از این رو در اسفندماه معمولا بازار قالی شویی و گردگیری و شستوی منزل و یا نصب و تعویض تجهیزات و مبلمان خانه ها گرم است و همه ترجیح می دهند که نظافت منزل و تمیزی را در حد عالی انجام داد و هم تجهیزات و مبلمان خانه را در این ماه تعویض کنند.

بازاندیشی در برخی رفتارها در راستای حفظ محیط زیست

سرمدی ادامه داد: بسیاری از این اداب و رسوم گرچه در جای خود پسندیده هستند و هر جامعه ای باید در احترام به رسوم پسندیده نیز بکوشد ولی باید در نظر داشت که بعضی از رسوم ممکن است امروزه بخاطر شرایط زیست محیطی و یا اقتصادی و یا حتی سلامت روان باید مورد بازبینی قرار گیرند.
وی با اشاره به مصرف بالای آب گفت: شست و شوی وسایل خانه در این ماه به روش‌های غیر بهینه باعث شده که آب زیادی مصرف شود، به خصوص در شرایطی که با کم ابی و بی آبی روبرو هستیم این گونه مصرف بالا باعث خسارت زیادی به منابع ابی کشور خواهد شد.

وی تاکید کرد: بنابراین اگر در زمان‌هایی این گونه مصرف به خاطر وفور منابع ابی توجیه داشت اکنون دیگر این شیوه مصرف اب اصلا توجیهی ندارد و لازم در این رفتارها تجدید نظر شده و یا از روشه‌ایی استفاده کنیم که به توان نظافت و بهداشت را با به شکل بهینه ای انجام داد.

این فعال محیط زیست افزود: مثلا بسیاری از افراد از شلنگ آب به جای جارو استفاده می کنند که این روش نظافت باعث هدررفت اب می‌شود تا جایی در سال های گذشته شعاری در فضای مجازی منتشر شده با این مضمون که آب جارو نیست!

وی با اشاره به تولید حجم بالای زباله در خانه تکانی ها گفت: خانه تکانی های عید نیز باعث می‌شود که در بسیاری از منازل حجم بالایی از زباله ها تولید شود، گرچه معمولا در بسیاری از منازل بسیاری از وسایل و تجهیزات وجود دارند که کمتر قابل استفاده هستند و ضرورت دارد این وسایل به نوعی دور انداخته و یا به دست افراد نیازمند رسانده شود، ولی در این شرایط بخاطر نبود سیستم جمع آوری مناسب معمولا زباله ها وارد سیستم زباله گرد یا زباله دان های محلات شده و امکان استفاده بهینه از انها وجود ندارد. در حالی که اگر این وسایل خانه و انباری در طول سال مورد پایش قرار می گرفت بسیاری از وسایل می توانست، مجددا مورد استفاده قرار گرفته و یا به سیستم بازیافت زباله وصل می شد.
وی به مصرف بالای مواد شوینده اشاره کرد و یادآور شد: میزان شستوی بالا و مصرف مواد شیمیایی به خصوص توسط بانوانی که به نوعی دارای وسواس و کمال گرایی هستند باعث شده که مقدار زیادی از مواد شیمیایی از این طریق وارد سیستم فاضلاب گردد، این اب ها به واسطه دارا بودن مقداری زیادی از مواد شیمیایی تجزیه ناپذیر امکان جذب توسط خاک و اب را نداشته و باعث الودگی محیط زیست شده و خسارات زیادی به محیط زندگی ما وارد می کنند.

سرمدی با اشاره به افزایش استرس و فشار روانی بر افراد در روزهای پایانی سال بیان کرد: در آیین خانه تکانی علاوه بر محیط زیست با خودمان هم باید مهربان تر باشیم، استرس و فشار روحی که بخاطر انجام کارهای عقب افتاده در طول سال بر روی افراد به خصوص زنان خانه دار وارد می شود باعث شده که آنها دچار نوعی اختلالات روانی شوند.

وی افزود: به این مشکلات باید استرس های ناشی از تامین نیازهای خانواده در زمان عید نورور و هزینه های مادی ناشی از انجام این مراسم ها و تعویض اثاثیه و مبلمان خانه نیز اضافه کرد که این روزها بخاطر مشکلات گرانی و تورم، فشار زیادی به خانواده ها وارد می‌کند.

این فعال محیط زیست یادآور شد: بنابراین با وجود این مسایل ضرورت دارد که خانواده ها برای داشتن نوروزی شاد برای خود و خانواده و جهت حفظ محیط زیست و سلامت خود در بعضی از رفتارهای بازبینی نموده و این رسوم و اداب را با شیوه ای انجام دهند که باعث خسارت کمتری به محیط زیست و سلامت خانواده و زیست پایدار برروی زمین وارد کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha