به گزارش ایرنا، جهش تولید بدون مشارکت مردم و در غیبت آنان اتفاق نخواهد افتاد؛ این تاکید رهبر انقلاب در سخنرانی نوروزی ایشان و در شرایطی بود که افکار عمومی بیش از هر زمان دیگری نسبت به برخی مسائل اقتصادی، رشد تورم و افزایش قیمت ها حساس شده بود.
جهش تولید در زمان افزایش قیمت ها و رشد تورم، اتفاق نمی افتد مگر آنکه مردم به این باور برسند که حضور آنان در صحنه اقتصاد و به دست گرفتن امور می تواند به تولید بیشتر، خودکفایی و در نهایت کنترل قیمت ها منجر شود، این باور با توجه بیشتر به بخش خصوصی، جلب اعتماد و تقویت سرمایه اجتماعی کشور به وجود می آید.
کلید اصلی در تحقق شعار سال که از سوی رهبر معظم انقلاب برای سال ۱۴۰۳ انتخاب شده است، بخش خصوصی توانمند و پای کار است، آنان که به مثابه جهادگران اقتصادی در عرصه دشوار کنونی سرمایه خود را به صحنه آورده اند تا تولید را حفظ کرده و ستون های اقتصادی کشور را پایدار نگه دارند.
۸۵ درصد از سرمایه گذاریهای انجام گرفته در بخشهای اقتصادی از جمله تولید صنعتی خراسان رضوی مربوط به بخش خصوصی است و سهم بخشهای عمومی و دولتی در سرمایه گذاریها فقط ۱۵ درصد است که نشان از اقتصاد فعال خصوصی در این استان دارداین موضوع در استانی مانند خراسان رضوی که بخش عمده اقتصاد آن در اختیار بخش خصوصی است، اهمیت ویژه تری پیدا می کند.
به گفته "سیدجمال الدین حسینی" رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی، ۸۵ درصد از سرمایه گذاریهای انجام گرفته در بخش های اقتصادی از جمله تولید صنعتی استان مربوط به بخش خصوصی است و سهم بخش های عمومی و دولتی در سرمایه گذاری ها تنها ۱۵ درصد است که نشان از اقتصاد فعال خصوصی در این استان دارد.
میزان مشارکت اقتصادی در خراسان رضوی نیز روند رو به رشدی را طی کرده است، به گفته "محمد امین بابایی" مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، نرخ مشارکت اقتصادی خراسان رضوی در زمستان سال گذشته ۱.۶ واحد از نرخ ۴۰.۸ درصدی مشارکت اقتصادی کشور بالاتر بوده است.
وی اظهار کرد: شاخص نرخ مشارکت اقتصادی استان در زمستان سال ۱۴۰۲ نسبت به فصل مشابه در سال پیش از آن ۶ دهم واحد کاهش داشته و از ۴۳ درصد به ۴۲.۴ درصد رسیده است، در کنار آن نرخ بیکاری افراد ۱۵ ساله و بیشتر استان در زمستان ۱۴۰۲ در مقایسه با زمستان ۱۴۰۱ با کاهش ۳.۲ واحدی به ۶.۲ درصد رسیده است.
تحقق جهش تولید از دیدگاه فعالان بخش خصوصی
با توجه به آمار و ارقام مزبور، توجه به بخش خصوصی به عنوان مولفه اصلی در جلب مشارکت مردم برای جهش تولید بسیار اهمیت دارد لذا باید خواسته های آنان در بخش های مختلف مورد توجه قرار گیرد و شرایط برای افزایش سرمایه گذاری و فعالیت اقتصادی آنان تسهیل شود.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در این باره گفت: توانمندسازی بخش خصوصی و جلب مشارکت آحاد جامعه، ۲ ضرورت مهم هستند که در کنار همدیگر میتوانند تحقق «جهش تولید» را میسر کنند.
حسین محمدیان افزود: در نامگذاری سال جاری، به مقوله «مشارکت مردم» در جهش تولید توجه شده است و تاکید بر این مهم، به منزله ایجاد فرصت برای رشد بخش خصوصی است. در واقع، باید از ظرفیت و پتانسیل مردم در راستای رشد اقتصادی استفاده کرد؛ امری که در چند سال اخیر مورد غفلت واقع شده است.
وی یادآور شد: اگر به معنای واقعی به مشارکت مردم اعتقاد داشته باشیم و در این مسیر تلاش کنیم، خواهیم دید که بخش عمدهای از معضلات و مشکلات با وارد شدن مردم به میدان اقتصادی حل و فصل میشود و کشور بر روی ریل توسعه اقتصادی قرار میگیرد.
محمدیان افزود: در واقع، افزایش مشارکت مردم در جهش تولید در گرو رشد فعالیتهای بخش خصوصی است و تحقق شعار سال منوط به آن است که کارگزاران و حاکمان به مشارکت بخش خصوصی در عرصه اقتصاد اعتقاد داشته و شرایط فعالیت این بخش را تسهیل نمایند.
بازگشت اعتماد مردم مشروط به آن است که دولت به مردم اعتماد کند و آنان را در حوزههای مختلف طرف مشورت قرار دهد، دولت باید از دخالت مستقیم در عرصه اقتصاد دست بکشد و به وظیفه اصلی خود که همان نظارت است، عمل کندوی ادامه داد: در این مسیر، نخستین گام باید توسط دولت برداشته شود، چرا که تجارب چندسال گذشته حاکی از آن است که سیاستگذاران اقتصادی نتوانستهاند به وعدههای خود در خصوص کنترل تورم و رشد اقتصادی عمل کنند و این امر اعتماد مردم را نسبت به وعدههای مسوولان خدشه دار کرده است.
محمدیان تاکید کرد: بازگشت اعتماد مردم مشروط به آن است که دولت به مردم اعتماد کند و آنان را در حوزههای مختلف طرف مشورت قرار دهد، دولت باید از دخالت مستقیم در عرصه اقتصاد دست بکشد و به وظیفه اصلی خود که همان نظارت است، عمل کند، امروز دولت در حوزههای مختلف دخالت مستقیم دارد که موید این مطلب، قیمتگذاری دستوری، روزمرگی شیوه نامه ها و قوانین مربوط به حوزههای واردات، صادرات و سرمایهگذاری، نرخ پول و… است.
او عنوان کرد: دولت باید به این نتیجه برسد که مشارکت مردم در حوزههای مختلف اعم از سرمایهگذاری (چه کوتاه مدت و چه بلندمدت) میتواند تاثیر بسیار زیادی در جهش تولید داشته باشد؛ لذا قاعدتا باید زیرساختها را برای مشارکت بیشتر مردم در این زمینه آماده سازد.
رییس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی خراسان رضوی با تاکید بر ضرورت تغییر رویکرد در تصمیمگیری دولت برای شبکه بانکی گفت: دولت باید اجازه دهد که نظام بانکی خود در خصوص هزینهکرد منابع موجود تصمیم بگیرد نه آن که شبکه بانکی را صرفا به پرداخت وامهای تکلیفی ملزم کند؛ چراکه در صورت تداوم وضعیت کنونی، بخش خصوصی نمیتواند به منابع مالی لازم برای توسعه اقتصادی کشور دست یابد.
محمدیان افزود: فرصت بسیار خوبی برای رشد تعاملات تجاری است که اگر به طور صحیح در این زمینه برنامهریزی شود، میتوان از آن به نحو احسن استفاده کرد، بخش خصوصی و به ویژه اتاق بازرگانی میتواند در تبیین این برنامهها نقشآفرینی نماید، بخش خصوصی نیز پس از آن که اعتمادش نسبت به سیستم و دولت جلب شد، میتواند با تمام قوا چه در بحث اجرای طرحهای بزرگ و کوچک و چه در زمینه ایجاد اشتغال، نقشآفرینی کند.
کاهش سهم دولت در اقتصاد، کلید جهش تولید
عضو دیگر هیات نمایندگان اتاق بازرگانی خراسان رضوی معتقد است که بخش خصوصی آمادگی دارد تمام تلاش خود را برای اجرای شعار سال "جهش تولید با مشارکت مردم" به کار گیرد، در واقع تحقق شعار سال مستلزم مهیا کردن فضای مطلوب اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است.
محمدحسین روشنک افزود: در این راستا دولت، مجلس شورای اسلامی و نهادها باید همگام باشند و نسبت به تحقق این امر گام بردارند تا به دنبال اجرای اهداف پیش بینی شده، هر سال بر تعداد کارآفرینان و بنگاههای اقتصادی افزوده شود.
وی بیان کرد: واگذاری اقتصاد به مردم، مستلزم توجه به بیانات رهبری در راستای پیادهسازی عدالت توسعهمحور است. در واقع، عدالت واقعی در سایه توسعه اقتصادی حاصل میشود، اگر بخواهیم مردم را در حوزه تولید مشارکت دهیم، اول باید منافع مردم را در نظر بگیریم.
روشنک اظهار کرد: تولیدکننده، فعال اقتصادی، بازرگان، دولت، مجلس، همه باید در همه ردهها منافع مردم را در نظر بگیرند تا آنان در امور مشارکت کنند، مشارکت هم تنها در تولید نیست، بلکه در تمام امور است. شعار سال جاری زمانی پیاده میشود که از کارآفرینان و سرمایهگذاران حمایت شود. این رویکرد در رسانه ملی و فضای مجازی نیز باید مشهود باشد.
برای مشارکت مردم در متن و بطن اقتصاد و تحقق هدف بزرگی همچون جهش تولید، باید سهم واقعی بخش خصوصی در اقتصاد تعریف شوداین فعال اقتصادی ادامه داد: برای مشارکت مردم در متن و بطن اقتصاد و تحقق هدف بزرگی همچون جهش تولید، باید سهم واقعی بخش خصوصی در اقتصاد تعریف شود، از این حیث، سهمی که می توان به استناد اسناد بالادستی مدنظر داشت، برای بخش تعاونی چیزی قریب به ۲۵ درصد، بخش خصوصی ۵۰ درصد و سهم اقتصاد دولتی (بنگاههای اقتصادی فاقد قابلیت واگذاری) نیز ۲۵ درصد است.
وی اضافه کرد: در واقع باید شاهد کاهش سهم دولت در این عرصه باشیم؛ اقتصاد مردمی به معنای اقتصاد آزاد و واگذاری امور این حوزه به مردم است و در وهله نخست، برای مردمیکردن اقتصاد باید رویکرد نامطلوب موجود نسبت به سرمایهگذار و کارآفرین اصلاح شده و بخش خصوصی مورد پشتیبانی و حمایت قرار بگیرد.
نمود عینی مشارکت مردم در تولید، تعاونی ها هستند، "هادی ابوی" رییس اتاق تعاون خراسان رضوی در این باره معتقد است: با کمال تاسف مسوولان نقش پررنگ تعاونی ها در رونق اقتصاد را باور ندارند و فکر می کنند که تعاونی ها همچنان باید توزیع کننده اقلام مصرفی باشند، در حالی که تعاونی ها در همه بخشهای اقتصادی می توانند بستر مشارکت مردم را در اقتصاد به شکل قانونمند و عدالت محورانه فراهم کنند.
افزایش اقبال عمومی نسبت به تولید با وجود شرایط دشوار اقتصادی
مسوولان اقتصادی اعتقاد دارند که در ۲ سال اخیر با وجود گرانی ها و شرایط به ظاهر نامطلوب اقتصادی، اقبال عمومی نسبت به بخش تولید از جمله تولید صنعتی رو به افزایش بوده است و این موضوع در خراسان رضوی نیز آشکار است.
معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صنعت، معدن و تجارت در گفتگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مطلوب بودن فضای کسب و کار در کشور گفت: اقبال عمومی نسبت به تولید به ویژه تولید صنعتی در کشور از سال گذشته تاکنون روند افزایشی داشته است. حوزه تولید با تمام موانع و محدودیت هایی که تولیدکنندگان دارند، اکنون مورد اقبال مردم بوده و در واقع تولید برای آنان همچنان با صرفه است.
محمد مجید فولادگر اظهار کرد: بر اساس آخرین آمار تعداد جوازهای تاسیس صنعتی در ۱۱ ماهه سال ۱۴۰۲ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۱ با رشد ۱۲ درصدی، شمار پروانه های بهره برداری صنعتی با رشد ۴۲ درصدی، تعداد اشتغال پروانه های بهره برداری صنعتی ۱۴۳ درصد، ارزش سرمایه گذاری در صدور پروانه های بهره برداری صنعتی با رشد ۸۶ درصدی، پروانه های اکتشاف معدنی با رشد ۲۸ درصدی، گواهی امضای الکترونیکی با رشد ۱۲۳ درصدی و صدور نماد تجارت الکترونیک با رشد ۹۵ درصدی همراه بوده است.
معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: در این شرایط همواره به تولیدکنندگان توصیه شده که همان طور که از کمبودها و نقایص حوزه تولید می گویند، مزیتهای آن را هم بیان کنند چراکه اگر تولید در کشور با صرفه نباشد، مجموعه های صنعتی توسعه نمی یافتند و این توسعه و صدور پروانه های بهره برداری جدید نشان از وجود سود در این بخش است.
همواره به تولیدکنندگان توصیه کرده ایم که همان طور که از کمبودها و نقایص حوزه تولید می گویند، مزیتهای آن را هم بیان کنند چراکه اگر تولید در کشور با صرفه نباشد، مجموعه های صنعتی توسعه نمی یافتندمدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره گفت: پارسال ۵۹۲ پروانه بهره برداری از واحد صنعتی در استان صادر شد که در مقایسه با سال ۱۴۰۱ در تعداد پروانه با رشد ۴۹ درصدی و در میزان سرمایه گذاری با رشد ۱۰۰ درصدی روبه رو بوده ایم.
امیررضا رجبی دلیل این افزایش صدور پروانه را اقدام ویژه استان مبنی بر تمرکز بر اتمام ساخت جوازهای تاسیس با پیشرفت بالای ۸۰ درصد ذکر کرد و گفت: پارسال هزار و ۷۹۵ جواز تاسیس صنعتی در استان صادر شد که ۲۶۹ مورد از آن جزو اولویت های سرمایه گذاری صنعتی در استان بود که این بخش در مقایسه با سال ماقبل آن ۳۰ درصد در تعداد و ۴۲ درصد در پیش بینی سرمایه گذاری و اشتغال جواز تاسیس صنعتی رشد داشت.
وی به شناسایی ۲۱۹ واحد تولیدی راکد در خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ اشاره و بیان کرد: از این تعداد ۱۴۹ واحد قابلیت بازگشت به تولید را نداشت، ۷۰ واحد دوباره راه اندازی شده و از این محل هزار و ۶۵۴ شغل جدید ایجاد و ۲۳ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری احیا شد.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: پارسال ۶۰ مجوز تحقیق و توسعه برای واحدهای صنعتی خراسان رضوی صادر شد و ۳۲ واحد صنعتی استان، دانش بنیان شدند به طوری که صدور پروانه های بهره برداری در حوزه دانش بنیان در خراسان رضوی در مقایسه با سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۰۰ درصد افزایش داشت.
رفع ناترازی های انرژی در گرو مشارکت مردم
رفع ناترازی های انرژی در گاز و برق که ۲ مولفه اصلی در بخش تولید هستند، نیز تنها با مشارکت مردم میسر است، در واقع زمانی تولید رونق دارد که گاز و برق آن تامین باشد و در استانی مانند خراسان رضوی، که بخش تولید آن در زمستان با کمبود گاز و در تابستان با کمبود برق مواجه می شود، جلب مشارکت مردم کلید حل ناترازی ها است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی به تجربه موفق این استان در جلب مشارکت مردم برای صرفه جویی در گاز اشاره کرد و گفت: جلب مشارکت مردم و پویش صرفه جویی در مصرف گاز در زمستان پارسال منجر به کاهش مصرف روزانه بیش از یک میلیون مترمکعب گاز در استان و اختصاص آن به بخش تولید شد.
به گفته رجبی، این موضوع باعث افزایش تولید صنعتی به ویژه حوزه فولاد و محصولات فولادی در استان خراسان رضوی شد، به طوری که پارسال فرآوری صنایع معدنی در حوزه تولید فولاد خام در خراسان رضوی نسبت به سال قبل از آن ۴۶ درصد، تولید آهن اسنفجی ۶۲ درصد و تولید گندله و کنسانتره نیز افزایش داشته است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی نیز بر این باور است که در راستای تحقق شعار سال مبنی بر «جهش تولید با مشارکت مردم» اولویت کار این شرکت در سال جاری رفع ناترازی برق با جلب مشارکت حداکثری مردم است.
علیرضا خدابنده افزود: موتور محرک بخش تولید، برق است و مهم ترین مساله در این بخش تأمین برق مطمئن و مستمر به شمار می رود، از سوی دیگر تولید موجب اشتغالزایی، ارزش افزوده، کاهش بیکاری و کاهش معضلات اجتماعی می شود. لذا باید تسهیل گری برای متقاضیان بخش تولید به منظور تامین برق و همچنین ترویج فرهنگ درست مصرف را در اولویت قرار دهیم.
به گزارش ایرنا، تحقق شعار امسال مبتنی بر "جهش تولید با جلب مشارکت مردم" در صورتی محقق می شود که اعتماد عمومی و تقویت سرمایه اجتماعی میسر شود، نکاتی که در زمینه جهش تولید از طریق مشارکت مردمی مورد تاکید رهبر انقلاب قرار گرفته و بارها از سوی پژوهشگران به عنوان پیششرطهای تحول و توسعه اقتصادی گوشزد شده و تامین سرمایه اجتماعی مورد نیاز و جلب اعتماد عمومی از اهم این اقتضائات است.
بر این اساس در استانی مانند خراسان رضوی، که اقتصاد آن حول محور بخش خصوصی می چرخد، جلب اعتماد و تسهیل شرایط گام نخستین است که باید در راستای تحقق شعار سال برداشته شود.
نظر شما