۲۰ فروردین ۱۴۰۳، ۱۵:۴۶
کد خبرنگار: 1086
کد خبر: 85439081
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

راهکار پژوهشگران دانشگاه تهران برای تأمین پایدار آب آشامیدنی در مناطق دوردست

تهران- ایرنا- محققان دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران در پژوهش تازه‌ای موفق به طراحی سیستم نوآورانه‌ای برای تأمین آب شیرین از دریا شدند.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، دکتر احسان هوشفر دانشیار گروه تبدیل انرژی دانشکدگان فنی دانشگاه تهران درباره ضرورت و اهمیت این پژوهش گفت: یکی از مشکلات اساسی که بسیاری کشورها در حال حاضر با آن روبرو هستند، مشکل تأمین آب شیرین است. حدود ۷۰ درصد سطح زمین را آب فراگرفته اما درصد کمی از آن (حدود ۴ درصد) شیرین است. افزایش جمعیت و گسترش صنایعِ نیازمند به آب، موجب مصرف روزافزون آب شیرین شده است، به نحوی که اکنون بسیاری کشورها از جمله ایران، درگیر چالش اساسی در تأمین آب شیرین مصرفی خود هستند و در آینده نیز بر تعداد این کشورها افزوده می شود.

وی درباره نوآوری این پژوهش هم اظهار داشت: در این پژوهش، راهکاری تازه برای شیرین‌سازی آب دریا مطرح شده است که رطوبت‌زنی - رطوبت‌زدایی یا به اختصار اچ‌دی‌اچ/ HDH نام دارد و الهام‌گرفته از فرایند تولید باران است. در واقع استفاده از سیستم‌های نمک‌زدایی برای شیرین‌سازی آب دریا که یکی از راه‌های مرسوم تأمین آب شیرین است، به روش‌های متعدد انجام می‌شود و هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب خاص خود را دارند.

سرپرست آزمایشگاه بیوانرژی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران مزیت روش معرفی‌شده در این تحقیق، مصرف کمتر انرژی نسبت به روش‌های دیگر است؛ طوری‌که می‌توان از گرمای اتلافی سیستم‌های دیگر در آن استفاده کرد. در این پژوهش یک واحد نمک‌زدایی مستقل با استفاده از اچ‌دی‌اچ، پنل‌های خورشیدیِ تولید همزمان برق و گرما (PVT) و چیلر تراکمی، برای تأمین آب پایدار مناطق دورافتاده‌ای که به آب دریا دسترسی دارند، پیشنهاد شده است. عملکرد سیستم به این شکل است که پنل خورشیدی برق مورد نیاز برای چیلر و گرمای مورد نیاز برای اچ‌دی‌اچ را تأمین می‌کند و آب دریای ورودی توسط کندانسور چیلر پیش‌گرم می‌شود. به این شکل، عملکرد کلی سیستم در تولید آب شیرین، به شکل قابل ملاحظه‌ای بهبود می‌یابد.

راهکار پژوهشگران دانشگاه تهران برای تأمین پایدار آب آشامیدنی در مناطق دوردست


این پژوهشگر حوزه ترمودینامیک و زیست انرژی درباره بهینه‌سازی انجام‌شده در این سیستم هم توضیح داد: مدل‌سازی این سیستم با اعمال یک شبکه عصبی مصنوعی صورت گرفت و بهینه‌سازی سه هدفه با استفاده از الگوریتم ژنتیک روی نتایج انجام شد. اهداف این بهینه‌سازی شامل بیشینه ساختن تولید آب شیرین، کمینه ساختن هزینه و بیشینه ساختن بازدهی سیستم بود.

هوشفر ادامه داد: نتایج نشان داد که این سیستم از نظر فنی و اقتصادی در تولید آب شیرین قابل رقابت با دیگر واحدهای نمک‌زدایی برای مناطق دورافتاده است. همچنین به دلیل انتخاب درست و بهره‌گیری از انرژی تجدیدپذیر، با محیط زیست هم سازگاری دارد. این پژوهش، راه را برای آینده‌ای هموار می‌کند که در آن آب سالم برای همه مردم، صرف‌نظر از محل سکونت، به صورت پایدار در دسترس باشد.

براساس اعلام دانشگاه تهران، این پژوهش به‌تازگی در دانشکده مهندسی مکانیک دانشکدگان فنی دانشگاه تهران به راهنمایی دکتر احسان هوشفر دانشیار گروه تبدیل انرژی و مشاوره دکتر علیرضا جلالی عضو هیأت علمی این گروه و سرپرست آزمایشگاه سامانه‌های نمک‌زدایی و پالایش آب، توسط اسحق صفرزاده رواجیری و با همکاری محمدرضا حسنلو دانشجویان کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی انجام شده، راهکار تازه‌ای برای تأمین آب آشامیدنی در مناطق دوردست مطرح شده است.

یافته‌های این پژوهش در قالب مقاله‌ای در مجله Sustainable Cities and Society با ضریب تأثیر ۱۱.۷ از سوی انتشارات الزویر منتشر شده است و از طریق پیوند زیر در دسترس است:
Techno-economic analysis and tri-objective optimization of a novel HDH desalination with PVT and vapor-compression chiller for sustainable water supply in remote areas

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha