به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، آزمون سراسری ورود به دانشگاهها که اغلب به نام کنکور میشناسیم، مرحله مهمی از زندگی هر فرد است و تا حدی میتواند آینده او را از جهت یافتن شغل مناسب و جایگاه اجتماعی تعیین کند. همین امر موجب شده خانوادهها و داوطلبان آنها برای این آزمون نگرانی زیادی داشته باشند و با اینکه معمولا از مدتها قبل به کمک مدارس، آموزشگاهها یا آموزگاران خصوصی، انواع کلاسهای تستزنی و جبرانی خود را برای این آزمون آماده میکنند؛ میزان نگرانی و اضطراب طی روزها و هفتههای آخر باقیمانده تا کنکور افزایش مییابد.
کنکور ۱۴۰۳ نیز با توجه به مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی به نام سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی برگزار میشود و بر اساس این مصوبه تغییراتی در برگزاری کنکور از سال ۱۴۰۲ اعمال شد که یکی از این تغییرات برگزاری دو نوبت کنکور است. هر دو نوبت کنکور از جهت مواد درسی و نتیجه نهایی یکسان است و داوطلب میتواند با توجه به نمره بهتر، شهریورماه انتخاب رشته کند و وارد دانشگا شود. نوبت اول کنکور ۱۴۰۳ روزهای ۶ و ۷ اردیبهشت و نوبت دوم روزهای ۷ و ۸ تیر برگزار می شود. زمان زیادی تا نوبت اول کنکور باقی نیست و داوطلبان و خانوادهها سوالاتی در مورد بهترین کارها و رفتارها و مطالعات طی روزهای باقیمانده تا آزمون سراسری دارند.
برای ارائه توصیههایی به داوطلبان و خانوادهها با دکتر ابراهیم نعیمی گفتوگو کردیم. وی عضو هیاتعلمی دانشگاه علامه طباطبائی، سرپرست معاونت امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، مدیرکل دفتر مشاوره و سبک زندگی سازمان دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، ۷۵ مقاله علمی و پژوهشی و ۲۵ مقاله همایشی برای مجلات و همایشهای داخل کشور نوشته و سابقهای طولانی در مشاوره دارد.
توکل و هدف مثبتی را در ذهن مجسم کنید
وی در گفتوگو با خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا در توصیههایی به داوطلبان کنکور اظهار داشت: اولین و مهمترین توصیه به داوطلبان این است که رابطه معنوی با خدا را تقویت و به خدا توکل کنند؛ یعنی بدانند به اندازه کافی سعی، تلاش، برنامهریزی و مطالعه کرده اند، هر کاری که از مدتها قبل باید انجام میشده، انجام دادهاند و اکنون باید تدبیر و نتیجه امور را به خدا واگذار و دعا کنند این تلاشها نتیجه مطلوبی داشته باشد. این امر در نتیجه ایجاد آرامش فرد بسیار دخیل است.
این مشاور نکته مهم دیگر را مدیریت ذهن داوطلبان دانست و افزود: در این ایام ذهن قابلیتهای زیادی دارد، سرعت تفکر هم بالاست و موضوعات زیادی وارد ذهن می شود، داوطلب باید مدیریت کند که نکات منفی وارد ذهن او نشده، جا نگیرد و بزرگ نشود و نباید به موضوعاتی مانند تبعات قبول نشدن یا رتبه خوب نیاوردن فکر کند؛ زیرا این موضوعات در این شرایط و روزهای باقیمانده تا کنکور باعث افت عملکرد می شود.
بنابراین توصیه این است که داوطلبان ذهن را مدیریت کنند و اجازه ورود ظهور و بروز افکار و اوهام منفی را ندهند. اگر چنین افکاری داشتند میتوانند کمی از فضا دور شوند یا با کسی حرف بزنند، یا قدم بزنند یا اگر این افکار زیاد بود از همکاران مشاور در مراکز مختلف کمک بگیرند.
وی تاکید کرد: داوطلب میتواند هدف مثبتی را در ذهن خود تجسم کند، اگر مدتی برنامهریزی، مطالعه و تلاش کرده و قصد دارد در دانشگاه خاصی و رشته مشخصی قبول شود بهتر است شب قبل از خواب به آن دانشگاه و ورودی دانشگاه و سردر دانشگاه و اینکه چند ماه بعد از آن سردر وارد دانشگاه میشوند، فکر کنند. این امر موجب میشود فرد انرژی مضاعفی بگیرد و انگیزههای او افزایش یابد و هدفمندی ناشی از این امر حس مطلوب و مثبتی را پیش میآورد تا بتوانند به آن سمت و سو حرکت کنند.
خوب بخوابند، سراغ مطالعه مطالب جدید نروند
استاد دانشگاه علامه طباطبائی ادامه داد: داوطلبان حتما باید خواب خوب و طولانی داشته باشند و کمتر از هشت ساعت نخوابند، خواب مفید بین ۶ تا ۸ ساعت است ولی حتی اگر داوطلب ۱۰ ساعت بخوابد خوب است. این ایام، ایامی نیست که داوطلب فشار زیادی به خود بیاورد و مثلا روزی ۱۵ ساعت مطالعه کند. این مطالعات باید در روزهای قبل انجام می شده. فرد باید در این روزهای باقیمانده مطالعات قبل را جمعبندی و مرور کند و خواب خوب و کافی داشته باشد تا برای شرکت در این رقابت بزرگ آماده شود.
نعیمی گفت: داوطلب نباید در شرایط پراسترس قرار گیرد، یعنی اگر مشاجره، بحث یا تنش روی داد در این محیط نماند؛ زیرا استرسهای خودش هم بیشتر و این باعث افت عملکرد میشود. بنابراین به خانوادهها توصیه میکنیم در این موارد به اندازه کافی مراعات کنند، ولی اگر چنین شرایطی رخ داد داوطلب محیط را ترک کند.
داوطلب فشار جدید به خود وارد نکند. اکنون فرصت مناسبی نیست که داوطلب مطالب جدید را بخواهد یاد بگیرد و صرفا فرصت برای مرور و جمعبندی و نتیجهگیری است. خواندن یادداشتبرداریها و مطالعه نکات ریز کتابهای مختلف و مرور این موارد باید در این روزهای باقیمانده انجام شود.
وی افزود: داوطلبان باید بدانند تعدادی از سوالات برای آنها نیست. داوطلبانی که بیشتر درس خواندهاند یا باهوشتر هستند، معمولا فکر میکنند باید همه سولات را پاسخ دهند و وقتی روز کنکور با سوالاتی روبرو می شوند که بلد نیستند، اضطراب و استرس آنها افزایش مییابد. اما ما به آنها می گوییم این طبیعی است که برخی سوالات را بلد نیستید و وقتی ذهن از قبل آماده این موضوع باشد میتواند خود را مدیریت کند، ولی وقتی ذهن آماده نباشد با استرس مضاعف و خودباختگی موجب افت عملکرد خواهد شد. بنابراین داوطلبان باید این موضوع را عادی دانسته و کنار این سوالات که بلد نیستند علامتی بگذارند و در پایان آزمون اگر فرصتی داشتند به این سوالات برگردند و سعی کنند به آن سوالات پاسخ دهند.
مدیرکل دفتر مشاوره و سبک زندگی سازمان دانشجویان وزارت علوم به نوع گزینهها به طور معمول در آزمون سراسری اشاره کرد و اظهار داشت: گزینهها به این شکل است که یک گزینه کاملا درست، یک گزینه کاملا غلط و دو گزینه نزدیک به درست و نزدیک به غلط در پاسخها وجود دارد. داوطلبانی که نصفه و نیمه درس خواندهاند بین گزینه درست و گزینه نزدیک به درست مردد میمانند و خطا اینجا به وجود میآید. مرور دروس در ایام باقیمانده تا کنکور کمک میکند که یادگیری و مطالعات قبلی در ذهن تثبیت شده و درست ترین پاسخ ها ونکات کلیدی در ذهن تثبیت شود و روز جلسه کنکور موارد صحیح را انتخاب کنند
نعیمی گفت: داوطلبان این روزها به تغذیه خود اهمیت دهند و از میوه و سبزیجات کافی استفاده کنند. باید بدانند به اندازه کافی تلاش کردهاند و در نهایت با همراهی خانواده این روزهای باقیمانده را صحیح و سلامت طی میکنند و نگران نباشند و نتیجه را به خواست الهی واگذار کنند.
خانوادهها؛ حمایتگری کنند
وی همچنین در توصیههایی برای خانوادهها گفت: کنکور فرایند طولانی و زمانبری است که از یک سال یا چند ماه قبل آغاز میشود. داوطلبان زمان بندی و مطالعه میکنند، برنامهریزی روشنی دارند تا این فرایند را گام به گام طی کنند و به روزهای برگزاری آزمون برسند. در این روزها که حدود دو هفته به برگزاری نوبت اول کنکور باقی مانده است، خانواده و داوطلبان هر کدام باید کارهایی را انجام دهند.
مهمترین کاری که خانوادهها میتوانند بکنند این است که امنیت روانی و آرامش را در خانواده برقرار کنند. تنشها، اختلاف نظرها یا درگیریهایی که گاهی به خاطر برخی موارد درون خانواده وجود دارد، سم مهلکی برای دانشآموزهای کنکوری تلقی میشود و نباید در این مدت در خانواد وجود داشته باشد و محیط آرامش بخشی را برای فرزندان خود فراهم کنند.
عضو هیاتعلمی دانشگاه علامه طباطبائی ادامه داد: خانوادهها در این ایام دو هفته پایانی دیدوبازدیدها و رفت وآمدها را کاهش دهند، سروصداهای اضافه در منزل نباشد، فرصتهایی را برای گفت وگو برای فرزند خود بگذارند و در این گفتوگوها به فرزند خود امیددهی و انگیزهبخشی کنند و به او امید و اطمینان دهند که تلاش خود را کرده است و نتیجه مهم نیست. شخصیت فرزند خود را از نتیجه کنکور جدا کنند، آنها فرزند خود را دوست دارند و او هم زحمت کشیده است و از اکنون فرزند خود را سرزنش نکنند و این فکر را نداشته باشد که اگر رتبه خوبی نیاورد یا دانشگاه خوبی قبول نشود، چه اتفاقی میافتد، زیرا به این شکل امنیت روانی او را بهم میزنند.
نعیمی افزود: گاهی هم خانوادهها مقایسههایی با فرزندان دیگران میکنند که این هم به فرزندان آنها آسیب میزند. این روزها برای مقایسه اصلا خوب نیست، حتی اگر در گذشته هم این کار را میکردند در روزهای پایانی تا کنکور نباید نکات متفاوتی را بیان کنند و فرزند خود را با فرزند دیگری مقایسه کنند. به طور خلاصه و کلی نقش خانواده، نقش حمایتگری، همدلی و آرامشبخشی در کنار داوطلبان کنکور است.
نظر شما