به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، محمدسعید سیف امروز (سهشنبه) در سیونهمین نشست مدیران ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز آموزش عالی که به صورت برخط برگزار شد، بر شرکت در فرصت های مطالعاتی جامعه و صنعت به عنوان یکی از ابزارهای نفوذ دانش تولید شده در دانشگاه ها تاکید کرد و افزود: فرصت مطالعاتی جامعه و صنعت بسیار مهم است و اعضای هیات علمی برای تبدیل وضعیت از پیمانی به رسمی آزمایشی باید این فرصت را بگذرانند.
وی ادامه داد: به دلیل شرایط همه گیری کرونا در کشور این موضوع تا پایان سال ۱۴۰۲ از آییننامههای دروندانشگاهی حذف شد. حال در سال ۱۴۰۳ ما بر آییننامه قبلی و ضرورت مشارکت اعضای هیات علمی در فرصت مطالعاتی جامعه و صنعت تاکید داریم.
مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم یادآور شد: بر اساس آمار بیش از هزار نفر در این فرصت مطالعاتی مشارکت کرده اند ولی باید بیشتر شود و فرصت های جدید هم در پایگاه اطلاع رسانی این دفتر معرفی شده است.
سیف در ادامه با یادآوری وجود حدود ۱۱ هزار قرارداد ثبت شده با صنایع توسط اعضای هیات علمی به ارزش حدود ۶ هزار میلیارد تومان، از مدیران ارتباط با صنعت دانشگاهها خواست اطلاعات قراردادهای ارتباط با صنعت اعضای هیات علمی دانشگاههای خود را به موقع وارد سامانههای ارتباطی با این دفتر کرده و غیر از تعداد و مبالغ قرارداد اطلاعات جدیدی در مورد مارفرما و کیفیت و موضوع قرارداد هم به آن اضافه کنند ولی تاکید کرد که این اطلاعات مانند اطلاعات قراردادهای پژوهشی در اختیار عمومی قرار نخواهد گرفت و بیشتر با هدف ارائه به مدیران ارشد درخواست میشود.
وی ضمن تاکید بر اهمیت و کیفیت زمانبندی قراردادهای ارتباط با صنعت افزود: ابلاغ جدیدی توسط معاون پژوهشی وزارت علوم به دانشگاه ها در سال جاری ارسال و از آنها خواسته شد که تدابیر لازم را پیشبینی کنند تا مبلغ لازم پس از پرداخت تعهدات مالی توسط کارفرما به سرعت در اختیار مجری طرح قرارداد قرار گیرد. البته برخی دانشگاههای بزرگ مانند دانشگاه تهران یا صنعتی شریف ابتکاراتی در این حوزه داشته و روال خوبی ایجاد کرده اند که میتواند الگوی مناسبی برای دانشگاههای دیگر باشد.
مالیات پنج درصدی برای قراردادهای امور پژوهشی سال ۱۴۰۲
مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم در ادامه همچنین اظهار داشت: موضوع مالیات های پلکانی برای قراردادهای پژوهشی که در سال ۱۴۰۲ بسیار مطرح بود با تلاش ها در وزارت علوم و بقیه بخش ها حل شد و بر اساس نامه جدیدی از سازمان امور مالیاتی به مالیات مقطوع پنج درصد برگشت و برای سال ۱۴۰۳ این حکم لحاظ می شود و دانشگاهها هم میتوانند با استناد به همین نامه مالیات پنج درصدی را برای قراردادهای امور پژوهشی سال ۱۴۰۲ هم اعمال کنند.
سیف اطلاعرسانی و ترویج فعالیتهای انجام شده در دفتر اداره کل ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم را ضروری دانست و اظهار داشت: گزارش های مختلفی در مورد فعالیتهای دانشگاهها در این دفتر گردآوری و مستند میشود و با وجود اطلاع رسانی در پایگاه اطلاع رسانی وزارت علوم و دانشگاه ها، به خوبی در دانشگاه ها و میان اعضای هیات علمی مطرح نمی شود و شاید به اندازه ۵ تا ۱۰ درصد از اعضای هیات علمی بیشتر از این دستاوردها و گزارش ها مطلع نیستند. مدیران ارتباط با صنعت برای چرخش بهتر این اطلاعات کمک کنند.
وی همچنین به برگزاری نمایشگاههای مختلف در سال جاری اشاره کرد و افزود: وزارت علوم از سال قبل و نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی کیش در بهمن گذشته تصمیم گرفت یک پاویون داشته باشد و فعالیت های دانشگاه ها در این پاویون به نمایش گذاشته شود. همچنین قصد داریم و در حال هماهنگی با وزارت نفت هستیم تا در نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که ۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت برگزار میشود یک پاویون داشته باشیم، دانشگاه های مختلف میتوانند یا خود یک غرفه مستقل داشته باشند یا در صورت تمایل در پاویون وزارت علوم حاضر شوند و از این فرصت برای عرضه دستاوردها و آشنایی بیشتر با این عرصه استفاده کنند.
تدوین برنامهها برای تحقق شعار سال
استاد دانشگاه صنعتی شریف به شعار سال ۱۴۰۳ یعنی جهش تولید با مشارکت مردم اشاره کرد و گفت: برنامههای مختلفی برای تحقق شعار امسال در این دفتر تدوین شده است که با رایزنی با همکاران در دانشگاههای مختلف این برنامهها را بازبینی و نهایی کرده و ارائه خواهیم داد.
سیف این برنامهها را برشمرد و ادامه داد: عارضهیابی صنایع در استانهای کشور با مشارکت شهرکهای صنعتی و استفاده موثر از فرصتهای مطالعاتی اعضای هیات علمی برای تدوین راهکارها و روشهای بهبود، توسعه ماموریتهای استانی در دانشگاهها برای ارتقای کمی و کیفی تولیدات هر استان با مشارکت وزارت کشور، شناسایی معرفی و تقدیر از پایان نامهها و رسالههای تقاضامحور موثر در بهبود کمی و کیفی تولیدات صنعتی و کشاورزی، برنامهریزی و اجرای رویدادهای مشترک با وزارت صنعت، معدن و تجارت در علوم نو ظهور برای بهره گیری از آنها در ارتقای تولیدات صنعتی حداقل پنج حوزه، برگزاری نشستهای استانی مشترک بین دانشگاهها، استانداریها و صنایع هر استان در راستای بهره گیری حداکثری از ظرفیت ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان برای بهبود تولید، مشارکت در حمایت از طرحها پایان نامهها و دورههای پسادکتری تقاضا محورد مورد تایید صنایع و دستگاههای اجرایی، نهایی سازی و تصویب قوانین حمایتی و تسهیلات لازم برای توسعه همکاری دانشگاه ها پژوهشگاهها با صنایع در هیات دولت و مجلس شورای اسلامی از جمله این برنامهها است.
وی با تاکید بر برگزاری نشستهای مدیران دانشگاهی با مقامات استانی اظهار داشت: باید ۳۰ نشست در ۳۰ استان با مقامات استانی در محورهای قانون جهش تولید دانش بنیان و ماده ۱۳ این قانون به طور خاص و استفاده از معالیتهای مالیاتی این قانون به میزبانی دانشگاه معین استان برگزار شود. همچنین بر اساس قانون جهش تولید دانش بنیان هر دانشگاهی باید کارگروه ارتباط با صنعت و معدن داشته باشد، دانشگاههایی که این کارگروهها را ندارند باید تشکیل دهند و اگر فعال نیست باید فعال شود.
استاد دانشگاه صنعتی شریف همچنین از اجرایی شدن دوره های پسادکتری کاربردی خبر داد و گفت: با کمک دبیرخانه شورای عالی عتف اولین پرداختهای این دوره ها اواخر سال گذشته انجام شد.
سیف به ایجاد مراکز هدایت شغلی در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: هفت هزار و ۳۰۴ نفر در این مراکز مشاوره شدند و ۲۲ هزار و ۸۵۲ ساعت نیز مشاوره انجام شده است. همچنین ۴۸ نمایشگاه کار برگزار شده که سه هزار و ۵۸۶ فرصت شغلی در این نمایشگاهها ارائه شده است. با اینکه بودجه مشخصی برای این مراکز نداشتیم از مراکز قبلی سه میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومان و از مراکز جدید ۱ میلیارد و ۱۵۰ میلیون تومان در سال گذشته حمایت مالی کردیم.
سیف با اشاره به موضوع مشوقهای خدمتی مهارتآموزی برای دانشجویان یادآور شد: شیوهنامه اجرایی مشوقهای خدمتی مهارتآموزی برای دانشجویان به این معنا که در صورت گذراندن دورههای مهارتی از مشوقهای خدمتی بهره مند شوند تصویب شده و کلیات آن ابلاغ شده است و اگر دانشجوها مهارتی کسب کنند یا یاد بگیرند، از این مشوقها بهره مند می شوند. اکنون در حال تدوین شیوهنامه اجرایی هستیم که به زودی نهایی شده و به دانشگاهها ابلاغ خواه شد.
مدیرکل ارتباط با صنعت و جامعه وزارت علوم در پایان به تدوین شاخصهای جدید رتبهبندی دانشگاهها توسط موسسه استنادی و پایش جهان اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: موضوع ارتباط با صنعت در بسیاری از بندهای این شاخصها لحاظ شده است و توسعه مراکز هدایت شغلی، ارتباط با صنعت و فناوری و جامعه توسط اعضای هیات علمی دانشگاه، طرحهای پژوهشی مستقل و غیره از جمله این موارد است که دانشگاهها برای بهبود رتبههای خود باید به آن توجه کنند.
نظر شما