برکت طلای دیم

شهرکرد - ایرنا - گندم به عنوان یک محصول راهبردی (استراتژیک) در کشاورزی و صنعت غذایی به حساب می‌آید و از آن به عنوان طلای صنعت و امنیت غذایی نیز گاهی یاد می‌کنند.

به گزارش ایرنا، در دولت سیزدهم توسعه کشت دیم‌زاری محصولات راهبردی مورد توجه قرار گرفته است و در این زمینه در راستای جهش تولید در برخی از محصولات، توسعه دیم‌زارها یکی از برنامه‌های مهم افزایش محصولات کشاورزی است.

به گفته برخی از کارشناسان، دیم یکی از روش‌های کم‌هزینه و استفاده بهتر از منابع طبیعی مانند باران و خاک است که از گذشته تاکنون رواج داشته است.

در گذشته برخی معتقد بودند که دیم‌کاری به معنی کشت بدون آبیاری است و به زراعتی گفته می‌شود که با آب باران رشد و نمو می‌کند، آنان بر این عقیده بودند که دیم‌کاری در کشور ایران به‌خصوص در زراعت گندم و جو اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا بخش مهمی از اراضی مزروعی کشور را به خود اختصاص داده است.

با این وجود برخی کارشناسان نیز عقیده دارند که آبیاری تکمیلی در کاهش احتمال خطر و افزایش ثبات و پایداری عملکرد محصولات کشت دیم مؤثر است. در واقع، آبیاری تکمیلی یک مداخله موقت است و به نحوی طراحی می‌شود که بتوان در زمانی که آب فراهم است، تعرق طبیعی گیاه را افزایش داد.

اکنون کشت دیم در کشور با هدف‌گذاری در جهت افزایش بهره‌وری در سطح و جهش تولید همراه است و در این زمینه نیز دانشگاه‌ها و محققان نیز دستاوردهای خود را در زمین کشت و زرع عملیاتی می‌کنند.

به گفته برخی از محققان، یافتن روش‌های مناسب کشت و کار در دیم‌زارها از نحوه تهیه زمین گرفته تا روش‌های کاشت و زمان کاشت برای هر منطقه و نوع عملیات لازم برای حفظ رطوبت در هر ناحیه و مبارزه با علف‌های هرز و استفاده از علف‌کشها و کاربرد کودهای شیمیایی و دامی و مقدار بذر مصرفی و روشهای نفوذ دادن باران در خاک، مهار سیلاب‌ها، ایجاد سدهای خاکی و شاید استفاده از پتانسیل آنها در آبیاری و کسب انرژی، جمع‌آوری آب باران از مناطق نامساعد و استفاده از آب در مناطق مستعد در مطالعه در دیم‌کاری نقش مهمی دارد.

برکت طلای دیم

برنامه دولت سیزدهم برای جهش تولید در کشاورزی

مشاور معاون وزیر جهادکشاورزی در امر تغذیه گیاهان و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با اشاره به اجرای طرح تولید در دیم‌زارها از سه سال گذشته تاکنون با مشارکت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) گفت: با اجرای این طرح میزان تولید محصولات مختلف از جمله غلات، حبوبات و علوفه در دیم‌زارهای کشور سال گذشته با ۴۰ درصد افزایش تولید روبرو است.

احمد اخیانی در سفر به چهارمحال و بختیاری افزود: توسعه گیاهان دارویی از دیگر رهاوردهای اجرای طرح جهش تولید در دیم‌زارهای کشور است.

وی اظهار داشت: بررسی‌ها نشان می‌دهد طرح جهش تولید دیم‌زارها قسمت زیادی از خلاهای عملکرد محصولات اساسی به خصوص گندم را جبران کند.

مشاور معاون وزیر جهادکشاورزی در امر تغذیه گیاهان و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور گفت: حدود پتانسیل عملکرد گندم در دیم‌زارهای کشور ۲.۵ تن است درحالی که میانگین عملکرد کشور طی چند سال گذشته کمتر از یک تن بود و امروز با اجرای طرح جهشت تولید در دیم‌زارها این رقم تا حد قابل توجهی افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه سال آینده سال پایانی فاز نخست طرح جهش تولید در دیمزارها است اضافه کرد: طرح جهش تولید در دیم‌زارها موجب تقویت تولید و حتی افزایش کیفیت گندم تولیدی در سطح کشور شده است.

اخیانی با اشاره به مشارکت ۲۵۰ هزار بهره‌بردار کشور در طرح جهش تولید در دیم‌زارها گفت: اجرای چنین طرحی با این میزان مشارکت در ۵۰ سال اخیر با مشارکت و همکاری همگانی و فنی منحصر به فرد و بی‌نظیر است.

وی اضافه کرد: توسعه مکانیزاسیون، بحث‌های فنی و تغذیه، مبارزه با آفت‌ها و بیماری‌ها، بهبود تنوع در تناوب، تحویل بذرهای غنی شده با کودها از مزایای اجرای این طرح به شمار می‌رود.

مشاور معاون وزیر جهاد کشاورزی در امر تغذیه گیاهان و عضو هیات علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور گفت: تا پیش از اجرای طرح جهش تولید در دیم‌زارها میزان تولید محصولاتی از جمله غلات در کشور ۲۰ درصد بود که با اجرای این طرح انتظار می‌رود قسمت مهمی از غلات کشور از این پس در دیم‌زارها تولید شود.

وی اضافه کرد: اجرای طرح جهش تولید در دیم‌زارها با توجه به کاهش ذخایر آبی و تنش شدید اراضی آبی کشور؛ پایداری عملکرد و امنیت غذایی در دیم‌زارها را به دنبال دارد.

اجرای طرح جهش تولید در ۶۰ هزار هکتار از دیمزارهای چهارمحال و بختیاری

برکت طلای دیم

رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: میزان سطح زیر کشت تولید در سطح دیم‌زارها از ۳۰ به ۶۰ هزار هکتار در سالجاری افزایش یافته است.

حسین برزگر با اشاره به اهمیت تولید گندم به عنوان گسترده‌ترین ساز و کار اقتصادی و تولیدی بخش کشاورزی افزود: این طرح با حضور ۴۰ هزار کشاورز و با استفاده از توان ۱۰ هزار ماشین‌آلات بخش کشاورزی، ۱۲هزار تن نهاده‌های کود شیمیایی و ۱۵ هزار تن بذر از گسترده‌ترین فعالیت‌های کشاورزی است.

وی استفاده از خدمات فنی مهندسی، توزیع و واگذاری ۶۵ دستگاه ادوات کشاورزی به خصوص دستگاه‌های کشت مستقیم، تنوع بذری در بخش دانه‌های روغنی و غلات دیم، تخفیف‌های بیمه‌ای، استفاده بهینه از منابع آب را از جمله مزایای استفاده از طرح جهش تولید در دیمزارها عنوان کرد.

برکت طلای دیم

پرداخت ۲۱۰ میلیارد ریال تسهیلات برای اجرای طرح جهش تولید

مدیرکل ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) چهارمحال و بختیاری گفت:امسال ۲۱۰ میلیارد ریال تسهیلات برای پشتیبانی از مجریان این طرح در استان پرداخت می‌شود.

محمود ابراهیمی افزود: در سالجاری سطح اجرای طرح در دیم‌زارهای استان به ۶۰ هزار هکتار افزایش خواهد یافت.

به گفته وی، در طرح ملی جهش تولید در دیم‌زارها سال گذشته ۳۰ هزار هکتار از اراضی زیرپوشش قرار گرفت که پشتیبانی این کار از سوی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) بود.

وی با اشاره به اینکه این طرح با هدف بهره‌وری آب و کمک به امنیت غذایی و انتقال کشت از بهار به پاییز برای استفاده بهتر از رطوبت خاک و تولید بیشتر دردست اجراست، گفت: برای اجرای این طرح پشتیبانی از سوی ستاد اجرایی فرمان امام از جمله جذب کارشناسان، تامین تسهیلات برای خرید ادوات کشاورزی انجام شده است.

برکت طلای دیم

تشکیل ۵۸ پرونده خرید ادوات کشاورزی در طرح جهش تولید

مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: امسال برای حمایت از کشاورزان مجری طرح جهش تولید در دیمزارها ۵۸ پرونده خرید ادوات کشاورزی(کارنده) در بانک ملی استان تشکیل شده که از این تعداد ۲۵ دستگاه کارنده به کشاورزان تحویل داده شده است.

روح‌الله سعیدی افزود: سال گذشته در راستای اجرای این طرح ۶۷ دستگاه کارنده با همکاری ستاد اجرایی فرمان امام(ره) به کشاورزان اهدا شد.

وی اظهار داشت: ادوات کشاورزی با تسهیلات ارزان قیمت چهار درصد و بازپرداخت پنج ساله و بیش از ۷۰ میلیارد ریال تحویل کشاورزان داده شد.

به گزارش ایرنا، یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.

۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد زمین‌های چهارمحال و بختیاری زیرکشت محصولات مختلف است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha