به گزارش خبرنگار ایرنا، در این همایش که اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستای سراسر استان هرمزگان حضور دارند، از شوراهای برتر این استان تقدیر خواهد شد.
براساس این گزارش، در این همایش یکروزه شماری از علما و روحانیون اهل سنت و تشیع، معاون شهرداریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، مقامات استانی و مدیران شهرستانی حضور دارند.
رییس شورای اسلامی شهر قشم در ابتدای این همایش اظهار کرد: تاسیس شوراهای اسلامی نقطه عطفی در تاریخ ایران اسلامی است.
حبیب بازماندگان قشمی ادامه داد: این نهاد مردمی، تجلی عینی مردم سالاری دینی و گامی بلند در راستای تحقق حاکمیت مردم بر سرنوست خود است.
وی با بیان اینکه در طول چند دهه گذشته، شوراهای اسلامی شهر و روستا در سراسر کشور به ویژه این جزیره منشا خدمات ارزشمندی بوده اند، گفت: احداث پارک ها، بوستان ها، معابر و خیابان ها، احداث و یا بهسازی فضای فرهنگی، ورزشی، آموزشی، طرح های فاضلاب شهری، بازگشایی معابر، احداث پیاده راه ها، بندرگاه های صید و صیادی و تفریحی، پارکینگ های موتوری، پایانه های مسافری و سرویس دهی های همگانی و خطی گوشه ای از جمله خدمات شورای اسلامی شهر قشم در نگین خلیج فارس است.
رییس شورای شهر قشم افزود: کمک به تامین تجهیزات پزشکی بیمارستان پیامبر اعظم(ص)، بخش ام. آر. آی، آزمایشگاه ها، کارگاه های فنی و حرفه ای، مشارکت در ساخت ساختمان شورای حل اختلاف، کمک به باشگاه ها و تیم های فعال ورزشی و مددجویان مطابق با مصوبات شورا و ردیف های قانونی، نظارت بر امور شهری و ارتقای سطح خدمات شهری از دیگر دستاوردهای عمرانی این شورا در این ۲ سال اخیر است.
وی اضافه کرد: شورای اسلامی شهر قشم با تشکیل کمیسیون ها و کمیته های تخصصی متعدد با همفکری مشاورین خبره، معتمدین محلات تحت عنوان شورایاران و شهرداریاران در رفع مشکلات شهری کوشا بوده است.
بازماندگان قشم توضیح داد: شورای اسلامی و شهرداری قشم در سال ۱۴۰۲ حداقل ۲ مرتبه با مردم هر محله نشست مردمی داشته و تعداد ۳۷ جلسه رسمی و و فرا روند به میزان ۱۱۱ ساعت برگزار و ۵۱ مصوبه تصویب کرده است.
در ادامه این همایش یکروزه امام جمعه قشم ضمن قدرشناسی از اعضای شورای شهرها و روستاهای شهرستان و شهرداران شهرهای قشم و تبریک روز ملی شوراها گفت: خرد جمعی همراه با خدمت مستقیم به مردم امر بسیار مبارکی است و برای خدمت به مردم باید با مشارکت مردم و افراد ذی نفوذ و همچنین فرصت سازی با سرمایه های اجتماعی، کارهایی انجام دهیم که منشا خیر برای مردم باشد.
حجتالاسلام غلامرضا حاجبی اظهار کرد: تنوع در اعضای شورا از جهات جایگاه علمی، جایگاه سنی، فرهنگی و اجتماعی، یک رنگین کمان زیباست که از اجتماع نورانی برای خدمت مستقیم به مردم با مشارکت مردم است.
وی گفت: آنچه که همه دستگاه ها و نهاد ها را دچار آسیب می کند حاشیه و حاشیه سازی است که این مسئله برکت را از کار می گیرد.
امام جمعه قشم با تاکید بر اینکه مشکل اسناد زمین های مردم باید حل شود افزود: چندین نسل این مردم در این شهرها و روستاها زندگی کرده اند و حق طبیعی آنهاست که منزلی برای سکونت آنها تامین بشود.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم نیز در ادامه این همایش یکروزه گفت: مساله حضور و مشارکت مردم در عرصه های مختلف انقلاب و نظام اسلامی برگرفته از مبانی دینی و اسلامی نه به عنوان یک تاکتیک سیاسی، بلکه به عنوان یک اصل است غیرقابل چشم پوشی و فراموشی اجرایی شده است.
عادل پیغامی اظهار کرد: فلسفه انقلاب اسلامی با مساله مشارکت مردم و شوراها و انتخاب عجین بوده و این موضوع در قانون اساسی نیز به صراحت مورد اشاره قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مردم سالاری دینی حاکم در نظام جمهوری اسلامی عین دین سالاری مردمی است و مردم افزوده ای بر نظام اداری و سیاسی این نظام نیستند و به همین دلیل است که امروز می گوییم جمهوریت و اسلامیت در کنار هم و مکمل یکدیگر وجود دارند.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم اضافه کرد: انجمن ها، تشکل ها، اصناف، اتحادیه ها و شوراها عرصه و ساز و کارهای قانونی پیش بینی شده برای مشارکت و استفاده از توانمندی ها مردم در عرصه های مختلف تصمیم گیری و تصمیم سازی هستند.
به گفته پیغامی؛ انتقال تجربیات موفق و آسیب شناسی تجربیات ناموفق و شکست خورده در عرصه های مختلف می تواند زمینه ساز توانمندسازی حکمرانی در عرصه های مختلف سیاسی، اداری و عمومی کشور باشد.
وی با بیان اینکه تجربیات خوبی در عرصه های مختلف در جزیره قشم وجود دارد، افزود: جزیره جهانی قشم در ایام نوروز میزبان شایسته ای برای بیش از یک میلیون گردشگر ورودی این منطقه بود، اما هیچ کدام از گردشگران احساس ناخوشایندی از مدیریت شهری در این جزیره نداشتند و این موضوع شایسته تقدیر است.
پیغامی تصریح کرد: منطقه آزاد قشم، فرمانداری شهرستان، شوراهای اسلامی شهرها و روستاها و شهرداران حاضر در جزیره قشم با هماهنگی و همکاری خوبی که داشتند، توانستند خدمات خوبی به گردشگران ارائه کنند و تجربه خوبی از سفر به جزیره را برای هموطنان رقم زدند.
وی توضیح داد: در روزهای نخست سال جاری ۱۷ برنامه برای توسعه شهری قشم در نشست مشترک سازمان منطقه آزاد قشم و شورای اسلامی شهر قشم مورد بررسی و توافق قرار گرفتند که امیدواریم با اجرایی شدن آن شاهد بهبود خدمات رسانی به مردم و افزایش کیفیت زندگی ساکنان باشیم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم با بیان اینکه در ۲ سال گذشته طرح پل خلیج فارس با وجود برخی مشکلات همواره فعال بوده است، خاطرنشان کرد: در سال گذشته بودجه قابل توجهی از سوی سازمان منطقه آزاد قشم برای فرآیندهای اجرایی طرح ملی شبکه جامع ارتباط خلیج فارس اختصاص پیدا کرده است که با دستور شخص رئیس جمهور سرعت بیشتری خواهد گرفت.
شوراها به عنوان تشکل های اجرایی، مدنی در نظام های مردم سالار از اهمیت خاصی برخوردار بوده و به عنوان نهادی مشورتی، نمادی حقیقی از حضور مردم در اداره جامعه به شمار می روند.
نهاد شورا در سالروز صدور فرمان امام خمینی(ره) به شورای انقلاب، همزمان با بیستمین سالگرد بهار انقلاب اسلامی، در نهم اردیبهشت سال ۱۳۷۸، با پیام مقام معظم رهبری آغاز به کار کرد.
در قانون اساسی شوراها در چارچوب تحقق اصل عدم تمرکز اداری گامی در جهت توسعه سهم مشارکت مردم در نظام اجرایی جامعه محسوب می شوند و بر اساس آن بخشی از امور اداری استان ها، شهرستان ها، بخش ها و روستاها به مردم واگذار می شود.
در این سیستم مردم با انتخاب برگزیدگانی برای انجام بخشی از امور اجرایی جامعه با اختیارات تعریف شده قانونی، در اداره امور محل خود مشارکتی دیدپایه دارند از این رو شوراها باعث افزایش نقش مشارکت مردم در اداره امور می شوند.
این مشارکت از یک سو سبب افزایش احساس مسوولیت بیشتر در میان مردم می شود و از سوی دیگر موجب ظهور خلاقیت ها و ابتکارات افراد در اداره امور حتی در کوچک ترین واحدهای اجتماعی روستاها و محلات است.
در نظام اسلامی شورا دارای جایگاه خاصی هستند به عنوان نمونه در اصل ۱۰۰ قانون اساسی تصریح شده برای پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی بنام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت می گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می کنند.
در اصل ۱۰۱ قانون اساسی نیز آمده است به منظور جلوگیری از تبعیض و جلب همکاری در تهیه برنامه های عمرانی و رفاهی استان ها و نظارت بر اجرای هماهنگ آنها، شورای عالی استان ها مرکب از نمایندگان شوراهای استان ها تشکیل می شود نحوه تشکیل و وظایف این شورا را نیز قانون معین می کند.
مساله شورا و مشورت از نگاه دینی هم حایز اهمیت است و در آموزه های دین مبین اسلام در کتاب و سنت مورد توجه قرار گرفته، در قرآن کریم سوره ای بنام شوری وجود دارد که خداوند در این سوره مسلمین را امر به شورا و مشورت کرده است.
شوراهای اسلامی شهر و روستا، در واقع نهادهایی برآمده از افکار و اندیشه مردم در نظام های مشارکتی هستند از این رو چنانچه افرادی واجد شرایط و مسلط بر امور محوله به آنها راه یابند، می توانند منبع و منشا تحولات مثبت برای همشهریان خود باشند.
اعضای این شورای مردمی، به طور قطع باید دارای صلاحیت های علمی، اجتماعی، فرهنگی و اجرایی باشند تا بتوانند به وظیفه ذاتی خود به درستی عمل کنند.
کمک به تدوین و تصویب قوانین و مقررات، گزینش مدیران شهری، نظارت بر عملکرد شهرداران و دهیاران و نیز استیضاح و عزل شهرداران، تدوین بودجه های سالانه مناطق شهری و رایزنی های مستمر با دولت مردان از جمله مهمترین وظایف ذاتی شوراهای اسلامی است که بدون مهارت های علمی و دارا بودن پیشینه مفید اجرایی، هیچ گاه قادر به انجام آن نخواهند بود این مسوولیت ها به ویژه در کلان شهرها که از مشکلات و مسایل پیچیده تری برخورداند از اهمیت مضاعفی برخوردار است.
ارتباطات مداوم با مردم، بازدید روزانه از محلات و مناطق، پیگیری مسایل و مشکلات مردم، استفاده از ظرفیت های مردمی، بهره گیری از دیدگاه های عالمانه صاحب نظران، و تلاش برای جذب و جلب اعتبارهای مورد نیاز به منظور ایجاد تحول در فضاهای شهری و روستایی، بخش دیگری از وظایف قانونی این نهاد مردمی است که بازهم، برای اجرایی کردن آن، نیاز مبرم به تجربه و تخصص لازم و کافی خواهد بود.
در فهرست خدماتی که شوراها به آن می پردازند، اصولی همچون حفظ هویت و اصالت شهرها و روستاها و پایبندی به معماری اسلامی و ایرانی و ترویج فرهنگ نظم و قانون به موازات فراگیر کردن خدمات شهری و سلامت محیط زیست، مد نظر است.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
شهرستان قشم شامل جزیرههای قشم، هنگام و لارک از تنگه هرمز به موازات ساحل استان هرمزگان به طول ۱۵۰ و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر در میان آبهای خلیج فارس گسترده شده است.
نظر شما